ОЛ БЛЕКСИ РАЗБИЛИ ВЕЛС У ПОСЛЕДЊЕМ ТЕСТУ


СТРЕЛАЦ 22 ПОЕНА: Бауден Барет у акцији против Змајева. ФОТО: Getty Images
СТРЕЛАЦ 22 ПОЕНА: Бауден Барет у акцији против Змајева. ФОТО: Getty Images


У последњем, трећем тесту, одиграном у Данидену на терену стадиона Форсајт Бар, Нови Зеланд је и трећи пут савладао Велс, чиме је завршио серију с перфектним учинком 3:0. На југоистоку јужног острва Аотеарое Ол блекси били убедљиви против Змајева разбивши их 46:6. Готово половину поена, односно 22 постигао је Бауден Барет из два есеја, пет трансформација и две казне.

Навијачи Велса сигурно нису очекивали такав исход утакмице, поготово после уводних минута сусрета у којем су њихови љубимци били равноправни у окршају са најбољом селекцијом света.

Горе поменутом у прилог иде чињеница да су Велшани први повели на мечу.

Радост и наду Келтима који су допутовали на крај света да би пратили своје љубимце, је казненим ударцем донео Дан Бигар.

Прву озбиљнију прилику да постигну есеј и направе преокрет Ол блекси су имали у 16. минуту када је Бауден Барет упутио шут иза гол линије. Ипак, први до лопте је дошао Лиам Вилијамс али су домаћи стекли изједначење јер су се Велшани бранили из казне коју је у поене претворио Бауден Барет.

Већ у следећем тренутку Змајеви су се вратили у вођство другим казненим ударцем Дана Бигара.

Капитен Хајлендерса Бен Смит је есејем направио преокрет на мечу у акцији после скрама на пет метара од гол линије. Ол блекси су развили акцију ка левој страни терена, затим, вратили на десну, где се у сам угао, пре него што је додирнуо аут линију, лопту положио јунак локалне публике.

Бауден Барет није био прецизан из трансформације али јесте који трен касније из казне којом су Новозеланђани повели 11:3.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ДАНИДЕНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ДАНИДЕНА: Јован Бајић

Када није успео у комбинацији кроз дијагоналу Џорџ Моала је постигао есеј у својој другој утакмици на национални тим као играч мелеа. У првом покушају, центар Блузса је примио лопту линији. Лажним пасом се ослобиодио Џејмија Робертса али су га остали Велшани оборили у њиховом есеју где је Тонганацу пореклом, том приликом испала лопта у напред.

Нешто касније, Џорџ Моала се нашао поред рака и попут скрамаша подигао лопту и прошао кроз Дана Бигара и Самсона Лија и у свом другом тест постигао други репрезентативни есеј.

Змајеви су имали прилику да узврате у самој завршници првог полувремена али су им Ол блекси узели лопту, завили контру која се на њихову срећу завршила у ауту.

После предвиђеног одмора, домаћини нису много трачили време. Већ у четвртом минуту наставка у листу стрелаца се, овог пута есејем, уписао и Бауден Барет и трансформисавши сопствено полагање повисио на 26:5.

Исту ствар је отварач Хурикејнса одрадио и десетак минута касније када је прошао лагано кроз одбрану Велса која га није ни додирнула за 32:6 чиме је меч у Данидену био решен.

Разноврсност и нападу и највиши квалитет којим суверено владају светским рагбијем Ол белски су показали још једном у акцији сличној оној када је Џорџ Моала поентирао, само, овог пута су биле обрнуте улоге. Талонер постигао есеј у комбинацији карактеристичној за играче дијагонале. Лопта је текла по левој страни, на поп пас је натрчао Ден Колс и положио близу статива што је олакшало шут за још једно успешно претварање Баудена Барета.

Класа Новог Зеланда је поново дошла до изражаја. И после истекао 80. минута, игра је трајала јер су играчи обе стране желели и последњи атом снаге да оставе на игралишту што и чини ове мечеве правим тестовима.

Ол блекси су, тачније, Сем Кејн, је украо лопту Велсу у раку на десетак метара од сопствене гол линије која је дошпла на крају до Израела Дага. Аријер Крусејдерса који је Супер рагби започео управо у Данидену, у редовима Хајлендерсима, претрчао је цео терен и постигао шест есеј за Нови Зеланд.

Бауден Барет је својим 22 поеном, из пете трансформације поставио коначних 46:6.

У тријумфу против Велса у стартној постави је дебитовао Елиор Диксон док је Стив Хансен са клупе шансу да одиграју прву утакмицу дао Офи Ту` унгафасију и Лиаму Скувајеру. Ерон Смит и Броди Реталик су одиграли своју јубиларну 50 утакмицу у чувеном црном дресу док се Џорџ Моала вратио у репрезентацију есејем.

НОВИ ЗЕЛАНД – ВЕЛС (19:6)

Стадион Форсит Бар у Данидену

Гледалаца: 28.726

Главни судија: Жером Гарсе (Француска)

Помоћници: Јако Пајпер (Јужна Африка), Ендру Ливс (Аустралија)

Судија у ТВ студију: Џорџ Ејуб (Аустралија)

НОВИ ЗЕЛАНД: Џо Муди, Ден Колс, Чарли Фаумуина, Броди Реталик, Семјуел Вајтлок, Елиот Диксон, Сем Кејн, Керијан Рид, Ерон Смит, Бауден Барет, Џулијен Савеа, Рајан Кроти, Џорџ Моала, Бен Смит, Израел Даг

Коди Тејлор, Вајат Кроти, Офа Ту` унгафаси, Лук Романо, Лиам Сквуаре, Тавера Кер Барлоу, Лима Сопоага, Ваисаке Нахоло

ЕСЕЈИ: Бен Смит (25`), Џорџ Моала (35`), Бауден Барет (44`, 57`), Ден Колс (62`), Израел Даг (80+`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Бауден Барет (36`, 45`, 58`, 65`, 80+`)

КАЗНЕ: Бауден Барет (16`, 27`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ВЕЛС: Роб Еванс, Кен Овенс, Томас Френсис, Лук Чартрис, Алун Вин Џонс, Рос Моријати, Сем Ворбартон, Таулупе Фалетау, Рис Веб, Дан Бигар, Халам Амос, Џејми Робертс, Џонатан Дејвис, Лијам Вилијамс, Рис Патчел

Скот Болдвин, Ерон Џредвис, Самсон Ли, Џејк Бол, Елис Џенкинс, Герет Дејвис, Рис Присланд, Скот Вилијамс

ЕСЕЈИ:

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Дан Бигар (7`, 18`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.