ОЛ БЛЕКСИ РАСЧЕРУПАЛИ ГАЛСКЕ ПЕТЛОВЕ НА ПУТУ У ПОЛУФИНАЛЕ

ПОКИДАЛИ ФРАНЦУЗЕ: Џулијен Савеа хет трик јунак у декласирању Француске полаже
ПОКИДАЛИ ФРАНЦУЗЕ: Џулијен Савеа хет трик јунак у декласирању Француске полаже

У утакмици од које су стрепеле обе стране обзиром на историју сусрета које имају у мондијалским оквирима, Нови Зеланд је разбио Француску са девет есеја у Кардифу на терену стадиона Миленијум за рекордну победу 62:13 (29:13) икада остварену у четврфиналу светских првенства којом се пласирао у меч за одбрану титуле првака планете за седам дана у Лондону.

Нови Зеланд је у потпуности осветио Французима за незаслужен пораз проузрокован катастрофалним суђењем Вејна Барнса пре осам година управо у Кардифу, управо у четврфиналу. Феноменалним издањем, декласирали су недораслог ривала у свим сегменитима игре. Деловало је као да су и Грузија и Намибија биле озбиљнији противник од Француске.

Прву шансу су Ол блекси имали већ у другом минуту али је Данијел Катер уместо да проследи лопту кроз руке до крила где је ипак био талонер Ден Колс, одлучио се да је шутем убаци у есеј простор где су до ње сигли први Французи.

Држање обореног играча и лопте на земљи скупо је коштало Триколоре који су вечерас играли у црвеном јер је Данијел Картер из казне са нешто мање од 50 метара донео вођство Ол блексима 3:0 у седмом минуту.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КАРДИФА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КАРДИФА: Јован Бајић

Непуна два минута касније Французи су имали прилику да изједначе јер је неко од момака у црном дирао лопту док је био на земљи а Скот Спедлин је са више од пола терена био сигуран за поравнање.

Међутим, одмах после почетног ударца Броди Реталик је изблокирао испуцавање Фредерика Мишелака. Најбољи играч света за прошлу годину је успео да стигне лопту, покупи је, истрчи до есеј простора и положи. Данијел Картер је био сигуран за додатна два поена и 10:3.

Приликом неуспешног испуцавања лоте Фредерик Мишелак се повредио а на позицији отварача га је заменио Реми Тале.

Само који трен касније, Ол блекси су били у офсајду. Шутерске дужност је преузео Морган Пара и смањио предност Новог Зеланда ударцем из казне. Имао је Пара шансу да истопи предност на свега један заостатка али је био непрецизан из изгледне шансе.

Који трен касније Ол блекси су развили акцију по десној страни терена. Конрад Смит је повукао, навукао неколицину играча на себе, од којих су га двојица счепала, али је бивши центар Хурикејнса успео да проследи лопту до Ма` е Нонуа, Нону до Керијана Рида а чеп до Нехе Милнера Скудера који је положио.

Пет минута касније магија Данијела Картера. Сви критичари отварача Крусејдерса, који је по већини љубитеља рагбија, најбољи на свету, апсолутно неће имати ништа више да кажу после бравуре коју је извео. Прво се тампоном ослободио ривала и пре него што су остали противници успели да стигну до њега и фантастичним офлоудом проиграо Џулијена Савеу који је одспринтао до есеја Француске и поентирао.

Данијел Картер је и овог пута био прецизан, погодио гол за претварање и 24:6.

У живот је Французе вратио продорни чеп Тулуза. Луи Пикамол је успео да покупи лопту која је његовом саиграчу испала срећом уназад, прође кроз пар обарања Ол блекса и положи тик уз стативе што је у многоме олакшало посао Моргану Пари за успешно претварање.

Међутим, уследио је нови шок и та рагбисте али и за навијаче Француске.

Бен Смит је отео лопту Луиу Пикамолу у ваздуху, која је стигла до Џулијена Савее. Дивовско крило Хурикејнса је у стилу и маниру Џонаха Ломуа, је у незадрживом трку буквално прешао преко двојице Француза на путу ка есеј простору. Данијел Картер је покварио до тада стопроцентан учинак обзиром да је промашио трансформацију после другог есеја Савее јер је била тик уз аут линију.

Французи су притисли Новозеланђане почетком другог полувремена. Натерали их да направе казну, али је Најџел Овенс, преокренуо одлуку у корист Ол блекса јер је Луи Пикамол ударио Ричија Мек Коува док је био на земљи,  до душе, не јако, али је постојао контакт између руке чепа и лица капитена стеских шампиона због чека су Французи остали са играчем мање на десет минута.

Одмах у наставку је уследила драстична казна. Џером Кеино је постигао пети есеј за момке у црном а Картер је и други пут на мечу био непрецизан.

Још једна казна уследила је у облику хет трика Џулијена Савее. Данијел Картер је поново направио одличну прилику одлучујућим продором и перфектним додавањем ка крилу које је било у пуно трку. Није било те силе нити противничког играча која је била у стању да заустави Џулијана Савеу да постигне трећи есеј на мечу.

После хет трика Савее полагања браниоца трофеја Вилијам Веб Елис су се ређала као на траци. На тој производној линији завидан учинак су имали Керијан Рид са једним полагањем и Тавера Кер Барлоу са два.

Ма` а Нону је буквално у последњим секундима четвртфинала пропустио прилику да крунише фантастичну победу Новог Зеланда сопственим полагањем одличним соло продором којим је прошао кроз одбрану Француске као врућ нож кроз путер али му је приликом улетања у есеј простор испала лопта унапред.

НОВИ ЗЕЛАНД – ФРАНЦУСКА 62:13 (29:13)

Стадион Миленијум у Кардифу

Гледалаца: 71.619

Главни судија: Најџел Овенс (Велс)

Помоћници: Јако Пајпер (Јужна Африка), Џон Леси (Ирска)

Судија у ТВ студију: Шон Велдсман (Јужна Африка)

НОВИ ЗЕЛАНД: Вајат Крокет, Дан Колс, Овен Френкс, Броди Реталик, Семјуел Вајтлок, Џером Кеино, Ричи Мек Коув, Керијан Рид, Ерон Смит, Данијел Картер, Џулијем Савеа, Ма` а Нону, Конрад Смит, Нехе Милнер Скудер, Бен Смит

Кевин Меаламу, Џо Муди, Чарли Фаумуина, Виктор Вито, Сем Кејн, Тавера Кер Барлоу, Бауден Барет, Сони Бил Билијамс

ЕСЕЈИ: Броди Реталик (11`), Нехе Милнер Скудер (24`), Џулијен Савеа (29`, 38`, 60`), Џером Кеино (51`), Керијан Рид (65`), Тавера Кер Барлоу (68`, 71`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Данијел Картер (12`, 25`, 61`, 68`)

КАЗНЕ: Данијел Картер (7`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ФРАНЦУСКА: Едби БЕн Ару, Гиљем Гиљардо, Рабах Слимани, Паскал Папе, ЈОан Маестри, Тери Дусоутра, Бернар Ле Ру, Луи Пикамол, Морган Пара, Фредерик Мишелак, Брис Дулан, Весли Фофана, Александре Думолин, Ноа Накаитаци, Скот Спедлинг

Димитри Шаржревски, Венсан Дебати, Никола Мас, Демиен Шули, Јанки Нијага, Роро Кокет, Реми Тале, Метју Бастаро

ЕСЕЈИ: Луи Пикамол (36`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Морган Пара (37`)

КАЗНЕ: Скот Педлинг (9`), Морган Пара (13`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Луи Пикамол (48`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.