ОЛ БЛЕКСИ СВЕ БЛИЖЕ ТИТУЛИ, ПУМЕ НАКОСТРЕШЕНЕ НА ВАЛАБИСЕ

ХРЛЕ КА ТИТУЛИ: Капитен Ол блекса Ричи Мек Коув у једном од претходних дуела са Спрингбоксима.
ХРЛЕ КА ТИТУЛИ: Капитен Ол блекса Ричи Мек Коув у једном од претходних дуела са Спрингбоксима.

На јужној хемисфери нема одмора! Најјаче селекције испод екватора а и највероватније на целом свету сутра играју мечеве четвртог кола Рагби првенства, односно Купа четири нације. Ако ујутро Нови Зеланд у Данедину на стадиону Форсит бар победи рањене Спрингбоксе и притом узме бонус бод, практично би био пред освајањем трофеја. У подне Гоулден Коусту ће бити поприште дуела Аустралије и дебитаната и откровењем такмичења Аргентине која је у претходне три рунде показала и доказала да је можда и раније требала да има место међу елитом.

Ол блески из три меча имају три победе и заслужено су на челу дружине. По свему виђеном у досадашњем току Купа четири нације, проблем не би требало да им представља ни Јужна Африка без обзира што су их Пумаси прошле суботе поштено намучили. Ако освоје пет бодова у окршају са Спрингбоксима имаће десет више у односу на њих и девет у односу на Аустралију под условом да Валабиси савладају Пумасе, што гарантује Новом Зеланду мирну завршницу у последња два кола а практично и титулу.

НЕСТАШКО, ПОЧИЊЕ НА КЛУПИ: Ерон Смит.
НЕСТАШКО, ПОЧИЊЕ НА КЛУПИ: Ерон Смит.

Екипа им је готово комплетна. Готово, обзиром да ни сутра у тиму неће бити повређеног Данијела Картера али ни младог Ерона Смита чије ће место на позицији демија заузети Пири Випу. Смит је кажњен због непоштовања дисциплине, тачније, зато што се вратио се из града после дозвољеног времена за излазак, што га је коштало дреса с бројем девет који ће поново припасти човеку означеном као једном од најодговорнијих за освајање титуле светских шампиона прошле године. У екипу, тачније у другу линију скрама, вратио се Семјуел Вајтлок који ће заменити Бродија Реталика.

С друге стране Јужна Африка и даље има кадровсих проблема због повреда. Хајнеке Мејер муке мучи поготово у скраму где је мало недостајало да у другој линији поново заигра и Бакис Бота али је тренер Тулона Бернар Лапасет то опцију одбацио јер им је Бакис био потребан на вечерашњем гостовању и победи 32:25 у Монпељеу.

ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ДУЕЛА ОЛ БЛЕКСА И СПРИНГБОКСА: Ма`а Нону у продору.
ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ДУЕЛА ОЛ БЛЕКСА И СПРИНГБОКСА: Ма`а Нону у продору.

Оно што поред форме и учинка који после три меча износи победу, реми и пораз, Спрингбоксима на руку не иде ни традиција. Од како је рагби професионализован 1996. године Јужна Африка је свега три пута славила на тлу Новог Зеланда али оно што можда може да орасположи присталице Антилопа је чињеница да су последњу победу на Аотеарои остварили управо у Данедину 2008. али на чувеном стадиону Карисброк, познатијем као Кућа бола. Карисброк, односно Кућу бола заменио је Форсит бар, који је једини затворени стадион на Новом Зеланду и атмосферске прилике не могу да утичу на услове за игру што ће свакако више одговарати домаћинима који гаје брз рагби.

Аргентина је дефинитвно одушевила све љубитеље рагбија. Неки им нису предвиђали успешан деби у Купу сада већ четири нације али Пумаси су претпоставке злослутника распршили у прва три кола. Учинак од два пораза и ремија на папиру не делује много али игра коју су Аргентинци приказали много обећава.

ИНСПИРАЦИЈА ЦЕЛОМ ТИМУ: Капитен Пумаса Хуан Мартин Фернандез Лобе.
ИНСПИРАЦИЈА ЦЕЛОМ ТИМУ: Капитен Пумаса Хуан Мартин Фернандез Лобе.

На старту такмичења у Кејп Тауну су намучили Спрингбоксе с којима су недељу дана касније у Мендози играли нерешено. Прво полувреме прошлонедељног меча у Велингтону припало је Јужноамериканцима а Ол блекси су четири бода осигурали тек у завршници сусрета што само говори колико су Пумаси опасни и колико недостаје да некоме од великана узму цео плен. Могуће је да ће се слутња обестинити већ сутра на гостовању Аустралији.

Валабиси су успели да стану на ноге после нокаута у двомечу с Новим Зеландом где нису могли ни бод да извуку. После првих 40 минута с Јужном Африком пре седам дана чинило се да ће остати на нули али су успели да направе преокрет и савладају ривала што је поред бега с дна табеле свакако утицало на самопуздање.

ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ СУСРЕТА ВАЛАБИСА И ПУМАСА, МОНДИЈАЛ 2003. У АУСРАЛИЈИ
ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ СУСРЕТА ВАЛАБИСА И ПУМАСА, МОНДИЈАЛ 2003. У АУСРАЛИЈИ

По репутацији коју имају, Озији би пред дуел с Аргентином требали да буду фаворит али игра обе селекције не указује са сигурноћу да ће тако и бити сутра на терену стадиона Робина у Гоулден Коусту који ће први пут угостити репрезентативни рагби. Домаћине је победа против Јужне Африке у претходном колу коштала повреда Сителикија Тиманија и капитена Вила Гиније чију ће улогу преузети ветеран Нејтан Шарп, једини преживели Валаби из претходног дуела и победе над Пумасима одиграног 2003. на Мондијалу управо у Аустралији.

У сваком случају сутра ујутро очекуеј нас одличан рагби а можда и неко изненађење.

ТАБЕЛА КУПА ЧЕТИРИ НАЦИЈЕ ПРЕД ЧЕТВРТО КОЛО

[table “46” not found /]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.