ОЛ БЛЕСКИ УЗ БЕСПОТРЕБНУ ПОМОЋ ПОЛИЈА ПРЕУЗЕЛИ ПРВО МЕСТО ОД СПРИНГБОКСА

КОБНИ ТРЕНУТАК: Бизмарк Ду Плеси легално обара Данијела Картера
КОБНИ ТРЕНУТАК: Бизмарк Ду Плеси легално обара Данијела Картера

Сусрету који је имао епитет супер дербија обзиром на значај и улог, коме су сву драж одузеле погрешне одлуке главног судије меча Романа Полија због којих је Бизмарк Ду Плеси завршио утакмицу пре предвиђеног времена, Нови Зелланд је пред пуним трибинама стадиона Иден Парк савладао Јужну Африку 29:15 (17:10) чиме је преузео прво место на табели Рагби првенства од вечерашњег ривала.

Француз је талонеру прво потпуно незаслужено показао жути картон јер му се учинило да је оборио Данијела Картера без руку а у другом полувремену и други жути јер је Бизмарк Ду Плеси у продору пред контакт с Лиамом Месамом подигао лакат који је завршио у врату крилног треће линије Новоз Зеланда и Чифса што му се не може замерити али је због одлуке из првих 40. минута млађи од браће Ду Плеси поцрвенео.

ДИРЕКТНО С ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО С ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић

Први тренутци сусрета су наговестили жестоку борбу јер су у првом скраму Јужноафриканци просто однели Новозеланђане и изнудили казени ударац којим их је Морне Стејн пребацио пред 22 метара ривала. Међутим, лоше су извели аут и после кратког шутерског надмуривања лоше испуцавање искористили су Ол блекси и ударцем Ма` ае Нонуа нашли су се на пет метара од гол линије јер Срингбоски с лоптом изашли у аут.

Добрим убацивањем у коридор домаћини су формирали мол који је заустављен тик испред есеја. Лопту је из насталог рака подигао Керијан Рид којег су саиграчи угурали преко гол линије за први есеј на сусрету. Данијел Каретр је био успешан из претварања за вођство домаћина 7:0 које је готово преполовљено казненим ударцем Морне Стејна.

После тотално легалног обарања у којем је Бизмарк Ду Плеси разнео Данијела Картера избило је „кошкање“ какво одавно није виђено на утакмицама врхунског рагбија. Било је ту и мешовитих боричачких вештина али не баш и удараца. Када се прашина слела, Роман Поли је доделио жути картон талонеру Јужне Африке без било какве потребе јер се на успореном слнимку лепо видело да је Бизмарк снажно али у границама правила игре оборио Картера.

Данијела Картера који је морао да изађе ван игре јер је приликом пада после ударца Ду Плесија повредио раме, заменио је Бауден Барет.

Без обзира што су били с играчем мање Спрингбокси су деловали опасније. Међутим, резервни отварач и Конрад Смит су заједничким снагама али сваки соло продором, пробушили одбрану противника и створили ситуацију уз помоћ саиграча из које је Броди Реталик положио лопту између статива а Бауден Барет који је и иницирао напад, трансформисао је полагање играча друге линије скрама.

Спрингбокси су готово на идентичан начин као и Ол блекси дошли до свог првог есеја. Најпре их је Морне Стејн шутем из казне добацио на пет метара од есеја а после одлично изведеног аута и хватања Франсое Лоуа гости су молом пренели лопту преко гол линије где ју је положио Бизмарк Ду Плеси. Есеј талонера који се пар минута пре тога вратио са клупе за кажњене претворио је Стејн.

У другом минуту наствка, несрећни Бизмарк Ду Плеси је на већ описан начин добио други жути картон, аутомаски црвени чиме је било решено пиање победника сусрета.

КРВАВО: Сем Кејн покушава да дође до лопте преко Франсое Лоува
КРВАВО: Сем Кејн покушава да дође до лопте преко Франсое Лоува

Керијан Рид и Сем Кејн су обезбедили и бонус поен за Ол блексе есејима чиме су преузели лидерску позицију од Спрингбокса који су завршници сусрета били у прилици да извуку такође бонс бод али не за четири и више полагања већ за пораз од седам и мање поена разлике. У томе су им много помогли управо Рид који је у одсуству Ричија Мек Коува поново био капитен екипе и Ма` а Нону јер су пред сам крај и њих двојица морала на клупу за кажњене на десет минута због жутих картона.

После казне коју су Спрингбоски брзо извели Морне Стејн је шутем у леви угао игралишта пронашао Зена Китчнера. Аријер  је лопту одбојкашким потезом у скоку оставио у игри јер би у супротном изашла у аут. Исту је у ваздуху ухватио Патрик Лаби којег је пре него што је додирно земљу оборио Џулијем Савеа али се резервиста одлино снашао и после пада је положио. Стејн није био прециза са готово аут линије из претварања чиме је постигнут резултат остао на снази до краја меча.

Спрингбокси су последњим тренутцима сусрета имали шансу да извуку бонус бод јер би га освојили трансформисаним есејем међутим, у последњем нападу испала им је лопта у напред чиме су се Јужноафриканци празних шака вратили кући.

Остао је утисак да Новозеланђанима није требала победа на овакав начин, односно уз „помоћ“ Полија јер су његове погрешне, тачније погрешна, одлука поквариле меч. Ипак, сада Јужноафриканцима нема другог поправног до реванша на њиховом терену са Ол блескима и Аустралијом у којима ће покуђати да надокнаде вечерас изгубљено.

НОВИ ЗЕЛАНД – ЈУЖНА АФРИКА 29:15 (:)

Стадион Иден Парк у Окланду

Гледалаца: 48.000

Главни судија: Ронам Поли (Француска)

Помоћници: Жером Гарсе (Француска), Франциско Пастрана (Аргентина)

Судија у ТВ студију: Џорџ Ајуб (Аустралија)

НОВИ ЗЕЛНД: Тони Вудкок, Дан Колс, Овен Френкс, Броди Реталик, Сем Вајтлок, Лиам Месам, Сем Кејн, Кериан Рид, Ерон Смит, Данијел Картер, Џујлијен Савеа, Ма` а Нону, Конрад Смит, Бен Смит, Израел Даг.

Кевин Меаламу, Вајат Крокет, Чарли Фаумуина, Стивен Луатуа, Мет Тод, Тавера Кер Барлоу, Бауден Барет, Чарлс Пиатау

ЕСЕЈИ: Керијан Рид (5`, 45`), Броди Реталик (22`), Сем Кејн (67`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Данијел Картер (6`), Бауден Барет (23`, 46`)

КАЗНЕ: Бауден Барет (35`)

ЖУТИ КАРТОНИ: Керијан Рид (72`), Ма` а Нону (75`),

ЈУЖНА АФРИКА: Тендаи Мтаварира, Бизмарк Ду Плеси,  Јани Ду Плеси, Ебен Етзебет, Филип Ван Дер Мерве, Франсоа Лоу, Вилјем Албертс,  Дуан Вермелен, Руан Пинар, Морне Стејн, Брајан Хабана, Жан Де Вилије, Џеј Џеј Енгелбрехт, Вили Ле Ру, Зејн Кичнер

Адриан Штраус, Гуртру Стејнкамп, Коерад Остхојзен, Јуандри Кригер, Сија Колиси, Јано Вермак, Пат Ламби, Јан Серфонтејн

ЕСЕЈИ: Бизмарк Ду Блеси (32`), Патрик Ламби (75`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Морне Стејн (34`)

КАЗНЕ: Морне Стејн (10`)

ЖУТИ КАРТОНИ: Бизмарк Ду Блеси (16`, 42`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: Бизмарк Ду Блеси (42`)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.