ПОЧИЊЕ СВЕТСКИ КУП!

ТРОФЕЈ ВИЛИЈАМ ВЕБ ЕЛИС ЧЕКА ВЛАСНИКА ЗА СЛЕДЕЋЕ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ
ТРОФЕЈ ВИЛИЈАМ ВЕБ ЕЛИС ЧЕКА ВЛАСНИКА ЗА СЛЕДЕЋЕ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ

За само неколико сати на храму рагбија, стадиону Твикенхем у Лондону, почеће осми Светски куп. У следећих месец и по дана домаћини Мондијала биће 13 стадиона широм 10 градова Енглеске и велшке престонице Кардифа на којима ће се одиграти 48 мечева за трофеј Вилијам Веб Елис. Први у низу, после свечане церемоније отварања, биће сусрет Фиџија и Енглеске на поменутом спортском здању у главном граду Велике Британије.

Опште је позната ствар да се светско првенство у рагбију трећи највећи спортски догађај на планети после светског првенства у фудбалу и летњих олимпијских играра и много га чиниоца чини таквим. Од саме дужине такмичења, броја учесника па и саме математички појмови који се односе на финансије.

До сада четири нације су се окитиле титулом светских шампиона. Три су је два пута освајале, Аустралија 1991. у Великој Британији и Ирској и Француској, где је Енглеска званично била домаћин и 1999. такође у Британији i Француској где је Велс био домаћин, Јужна Африка 1995. на сопственом тлу и 2007. у Француској и Нови Зеланд на првом Мондијалу 1987 и последњем 2011. на којима је у оба случаја био домаћин.

Једина репрезентација која је једном до сада била шампион и једина која са северне хемисфере којој је пошло за руком да подигне трофеј Вилијам Веб Елис је Енглеска. Црвене руже су замирисале пуним интезитетом 2003. у Аустралији.

Интересантно је да су се само Мондијали 2003. и 20011. били одржани само у једној земљи, Аустралији, односно Новом Зеланду док су се сви остали делили највише између Британаца, Ираца и Француза. Тако ђе и овај, као што је већ напоменуто, поред Енглеске бити одржан и Велсу.

Светско првенство у Енглеској ће бити пето на коме ће учествовати 20 репрезентација подељених у четири групе са по пет тимова. У групној фази такмичења играће се по једнокружном бод систему свако са сваким. У нокаут део турнира пласираће се прве две селекције из сваке групе које ће аутоматски изборити пласман и на следећи Мондијал који ће се 2019. одиграти у Јапану, а прикључиће им се и трећепласиране екипе из групе на следећој смотри најбољих рагбиста планете.

За овогодишње фаворите сматра се Нови Зеланд који брани титулу освојену пре четири године и који ће, ако понови успех са свог тла, постати прва селекција која три пута постала светски шампион, два пута за редом. По мом личном мишљењу поред увек актуелне Аустралије и Јужне Африке, Ирска има веома добре шансе да освоји Била, као тепају трофеју Вилијам Веб Елис, обзиром да је две године узастопно првак Првенства шест нација који је 2014. освојила Грен слемом.

Наравно, дефинитвно не треба из тог круга искључити Енглеску. Домаћини су Мондијала, имају добру генерацију коју је одлично спојио и укомпоновао Стјуарт Ланкастер. Зарад освајања титуле, из рагби лиге и аустралијског НРЛ извукли су Сема Бриџиса који додатно појачава и овако довољно јаку селекцију. Једимо што им може представљати велики проблем поред противника у у нокаут фази такмичења је – сам пласман макар до четвртфилана јер се налазе у групи са Велсом, Аустралијом, Фиџијем и најбезаленијим Уругвајем.

Велс се увек мота око епитета фаворита. Били су трећи на првом Мондијалу 1987., четврти на Новом Зеланду 2011. и са тог светског првенства остала им је на окупу готово цела екипа. Једино разочарење је повреда  колена Ли Халфпенија у последњој утакмици пред СП у победи 23:19 и то у моменту када никог није било око њега.

Са сличном су улогом и Французи који су три пута до сада играли финале 1987., 1999. и 2011. године али никад нису додирнули звезде.

И на Аргентину треба обратити пажњу јер је кроз три године играња са Јужном Африком, Аустралијом и Новим Зеландом заиста доста напредовала и приближила се квалитетом игре магичној тројци. Све је то дошло као резултат дугогодишњег истрајног рада који их је 2007. у Француској, управо победама против тадашњих домаћина турниа, прво у групи а касније и у утакмици за треће место, винуо у висине.

Светско првенство у рагбију је заиста фантастично такмичење јер на њему можемо видети и тимове попут Фиџија, Самое, Тонге  који не представљају топовско месо али се од њих реално и не може очекивати да прођу до финала. Увек су ту да покваре планове неких од фаворита, што можемо очекивати и на овом Светском првенству.

Можда се једно од тих изненађења управо догоди данас, и то у првом мечу Мондијала када копља укрсте Фиџи и Енглеска. Интересантно је да ће Црвене руже играти у алтернативним -црвеним дресовима и бити у гостујућој свлачионици, јер ће пацифички острвљани званично бити домаћини на овој утакмици, како је бацање новчића менаџера све репрезентације одлучило пре годину дана.

У сваком случају у следећих 44 дана очекује нас рагби рај који ће донети 48 утакмица, уживајте!

ГРУПЕ МОНДИЈАЛА

Група А

[table “64” not found /]

Група Б

[table “65” not found /]

Група Ц

[table “66” not found /]

Група Д

[table “67” not found /]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.