ПРЕМИНУО БУДИМИР ТОМАНОВИЋ ТАМБА

ОТИШАО У ЛЕГЕНДУ: Будимир Томановић Тамба
ОТИШАО У ЛЕГЕНДУ: Будимир Томановић Тамба

Један од пионира рагби спорта у Србији, бившој Југославији и на простору Балкана уопште, Будимир Томановић, међу пријатељима и спортским колегама познатији као Тамба, преминуо је у суботу 28. фебруара у Београду, у 82. години живота. Сахрана Будимира Томановића Тамбе, обавиће се у среду 4. марта на гробљу Орловача у 14 сати.

Будимир Томановић Тамба, рођен у Ваљеву 2. октобра 1933. године, један од пионира рагби лиге у Србији. Љубав према спорту са лоптом јајастог облика код Тамбе јавила се на први поглед. Био је једна од 8.000 душа које су се 26. септембра 1954. године окупиле на трибинама Фудбалског храма, стадиона Југословенске Народне Армије како би присуствовале демонстрацији новог спорта. Утакмицу су одиграле две француске селекције које су биле на турнеји по Југославији, промовивсавши, до тада непознат код рагбија – рагби лигу. Већ сутрадан са друговима за време школског одмора у средњој школи Никола Тесла, опробао се у новом спорту. Није им сметало што је лопта била округла, и што су се обарали по бетону.

ДЕТАЉ СА ПРВОГ КЛУПСКОГ ЗВАНИЧНОГ МЕЧА РАГБИ ЛИГЕ У СРБИЈИ: Будумир Томановић у дресу радничког у продору против Партизана 2. марта 1954. године на терену стадиона ЈНА
ДЕТАЉ СА ПРВОГ КЛУПСКОГ ЗВАНИЧНОГ МЕЧА РАГБИ ЛИГЕ У СРБИЈИ: Будумир Томановић у дресу радничког у продору против Партизана 2. марта 1954. године на терену стадиона ЈНА

Био је члан рагби клуба Раднички из Београда, од основања 1954 па све до краја 1961 године. Боје Радничког бранио је на првој утакмици у Параћину 25. априла 954 године, како и недељу дана касније на стадиону ЈНА 02. маја 1954. на првој званичном мечу против Партизана. Врло рано се определио за тренерски посао.

У јулу 1954. године присуствовао је првом курсу за тренере, који је у организацији Београдског рагби подсавеза одржан на старом ДИФ-у. Поред тренерске функције у свом матичном клубу Раднички, једно време био је тренер и у Рагби клубу Партизан.

ТАМИЧАРСКА ЛЕГИТИМАЦИЈА БУДИМИРА ТОТАКМИЧАРСКА ЛЕГИТИМАЦИЈА БУДИМИРА ТОМАНОВИЋА ТАМБЕМАМОВИЋА ТАМБЕ
ТАКМИЧАРСКА ЛЕГИТИМАЦИЈА БУДИМИРА ТОМАНОВИЋА ТАМБЕ

По завршетку рагби каријере, запослио се у Радио телевизији Београд, где је за свој пожртвован рад у емисионој техници одликован. По одласку у пензију, поново се активира у рагби спорту. До последњег дана био је делегат на такмичењима Рагби 13 Федерације Србије. Такође, био је почасни члан Удружења рагби тренера Србије.

Нека му је вечна слава и памјат

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.