ПУМЕ И СПРИНГБОКСИ БИЈУ БИТКУ ЗА БРОНЗУ

БОРИЋЕ СЕ ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО: Јужна Африка и Аргентина
БОРИЋЕ СЕ ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО: Јужна Африка и Аргентина

Рагбисти Аргентине и Јужне Африке данас ће на терену Олимпијског стадиона у Лондону одиграти највероватније најнепопуларнији меч Мондијала, меч за треће место у којем се састају две поражене екипе из полуфинала. Ипак, колико год он непопуларан био ипак носи велики улог, треће место на Светском купу у Енглеској и Велсу окићено бронзаном медаљом. Рагби Озон ће Вас директно и ексклузивно извештавати и овог спектакла. 

Сигурно је веома тешко играчима да се подигну и тренерима да исте мотивишу за утакмицу после изгубљеног сусрета у полуфиналу. Хајнеке Мејер и Данијел Хуркада су управо имали тај задатак пред собом и репрезентативцима.

Јужна Африка после спотицања и пораза 34:32 од Јапана није деловала да ће проћи групу а камоли стићи до полуфинала.

Ипак, Спрингбокси су се отрезнили шамарчином Самураја и кроз групну фазу стигли до четвртфинала. Ту су наишли на веома добру екипу Велса и есејем Фуриа Ду Прија у последњим минутима сусрета, обезбедили тријумф 23:19 и полуфинале где су их дочекали Ол блекси. Јужна Африка је била доминантнија у првом полувремену али су у другом Новозеланђани наметнули свој ритам и забележили победу у драматичном мечу 20:18.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ЛОНДОНА: Радомир (десно) и Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ЛОНДОНА: Радомир (десно) и Јован Бајић

Ол блекси су и Аргентини нанели пораз на Мондијалу, али за разлику од Спрингбокса који су осетили снагу Кивија у последњем мечу, Нови Зеланд је победио Аргентину 26:16 у њеној првој утакмици на Мондијалу. После пораза од светских шампиона који су на корак од одбране титуле, Пумаси су редом бацали на колена све пред собом. У групи нису имали толико тежак задатак. Страдале су Грузија 54:9, Тонга 45:16 и Намибија 64:19 док много боље није прошла ни Ирска у четвртфиналу која је претрпела пораз 43:20. Ипак, у полуфиналу се натрчало на веома добру Аустралију која је славила 29:15.

Аргентина и Јужна Африка су се до сада састајали 21. пут. Спрингбокси су били бољи у 19 мечева, Пумаси у једном. Један сусрет је завршен без победника. Две селекције су одмериле снаге једном и на светским првенствима. Пре осам година у Француској, одмериле су снаге у полуфиналу и тада су Боке биле боље 37:13 које су касније постале други пут светски прваци а Пуме освојиле треће место на Мондијалу 2007. победом 34:10 против домаћина.

Интересантно је да су Јужноамериканци остварили прву победу против Јужноафриканаца управо ове године и то на тлу Црног континента у оквиру Првенства четири нације. У Дурбану на Кингс парку Пуме су 8. августа забележили су историјски тријумф 37:25 али су се Спрингбокси већ следеће недеље у Бонас Аиресу осветили победом 26:12.

Сигурно је да ће успех из Дурбана утицати на самопоуздање Аргентине јер су увидели да могу да се носе са једном од најбољих селекција света.

Јужна Африка је само једном играла меч за треће место. На Светском купу 1999. за бронзу су савладали Нови Зеланд 22:18. Спрингбокси су већ одиграли један меч на Олимпијском стадиону у Лондону у току овогодишњег Мондијала и забележили најубедљивију победу разбивши Сједињене Америчке Државе 64:0.

Легенда јужноафричког рагбија Виктор Матфилд ће против Аргентине одиграти своју последњу утакмицу за репрезентацију која ћему бити 127. Поред рекорда по брију одиграних утакмица Виктор Матфилд држи и онај по броју година обзиром да је са 38 најстарији репрезентативац Јужне Африке.

Брајану Хабани недостаје само један есеј да престигне легендарног Џонаха Ломуа који их је на два Мондијала, 1995. и 1999. постигао 15. Са тим једним, Брајан Хабана би престигао и Ломуа као најефикаснијег у оквирима светских купова али и чувено крило Аустралије Дејвида Кампезија који их има 64 на другом месту по укупном броју укњижених у репрезентативном дресу.

Николас Санчес који ће данас први пут у каријери бити капитен Аргентине и имаће прилику да се учврсти на првом месту по броју постигнутих поена на Светском купу. До сада их је укњижио 89. Једини Аргентинац који је и успео да заврши мондијал на тој позицији је био Гонзало Куескада 1999. године.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.