РОБЕРТСОН КОНАЧНО НОВИ ТРЕНЕР ОЛ БЛЕКСА

НАПОКОН НА ЗАСЛУЖЕНОМ МЕСТУ: Скот Робертсон. ФОТО: Getty Images
НАПОКОН НА ЗАСЛУЖЕНОМ МЕСТУ: Скот Робертсон. ФОТО: Getty Images

После много халабуке и прашине која се дигла око садашњег и избора новог тренера Ол блекса у последњих годину дана, Рагби савез Новог Зеланда коначно је донео одлуку. Од 2024. па у најмање следеће четири гонине нови тренер Ол блекса биће Скот Робертсон.

Коначно су челници Рагби савеза Новог Зеланда пресудили драму која траје од катастрофалних учинака Иана Фостера под чијим руководством су Ол блекси претрпели први пораз од Аргентине, први пораз од Аргентине на свом терену, први пораз од Ирске на свом терену и изгубили читаву серију од рагбиста са Смарагног острва у историји, што је све укупно довело до тога да селекција која је најдуже била на првом месту Светског рагбија, спадне на четврто, најниже у историји рагбија Новог Зеланда и од кад светска кућа рагбија прави табелу.

Јавност на Новом Зеланду је још од краја уговора Стива Хансена после Светског купа у рагбију у Јапану 2019. била за то да Скот Робертсон одмах преузме Ол блексе, али не ни и челници Савеза који су Хансенову улогу препустили његовом помоћнику, Иану Фостеру и кола су кренула низбрдо…

Чак и после пораза од Аргентине и поготово од Ирске на свом терену, главешине су сачувале Иана Фостера иако је притисак народа био изузетан да се он смени и на његово место доведе Скот Робетсон. Дато му је да води Ол блексе до после Мондјала у Француској у септембру и октобру.

Данас, је коначно и на одушевљење јавности, обелодањено да ће нови тренер репрезентације Новог Зеланда после Светског купа бити Скот Робертсон, Рејзор како га зову навијачи још од играчких дана када је освајао трофеје у Супер рагбију као крилни треће линије Крусејдерса.

Отац троје деце, који је од 1998. до 2002. одиграо 23 утакмице за ОЛ блексе. после играче, тренерску каријеру је започео у свом крају Самнеру, тренирајући истоимени клуб из истименог насеља Крајстчрча. Доказавши се у Самнеру, Скот Робетсон је постао помоћни тренер Кантерберија 2008., а 2013. постаје главни тренер једне од најуспешнијих провинција у Првенству провинција Новог Зеланда. Под његовим руководством Кантербери је освјио три титуле у периоду од 2013., до 2016.

Успеси са провинцијом седеће године доводе га на место главног тренера Крусејдерса који од 2017. држе трон најбоље екипе јужне хемисфере са седам узастопних титула шампиона Супер рагбија.

Претходно је са Бејби блексима постао светски шампион у конкуренцији играча од 20 година старости.

ЛЕГЕНДА НА ДЕЛУ: Скот Робертсон брекденсује у Јоханезбургу после осваја Супер рагби титуле. ФОТО: AP
ЛЕГЕНДА НА ДЕЛУ: Скот Робертсон брекденсује у Јоханезбургу после осваја Супер рагби титуле. ФОТО: AP

Скот Рејзор Робертсон познат је по томе што сваки пут када његова екипа освоји трофеј, на цетру игралиша избоди вратоломије брејк денсујући у све оделу обучен. Гегенда која је одавно заслужила место тренера Новог Зеланда.

Рејзор испада из клишеа Рагби савеза Новог Зеланда уштогљеног селектора који када даје изјаву после победе своје екипе претвара се као да је на пецању и као је све то што се догодило, сасвим нормално и очекивано. Скот Робертсон искаче из тог клишеа уштогљености, није по шаблону челника Савеза, због тога му и нису до сада давали прилику коју је одавно заслужио.

Огромна већина домаће јавности сматра да је Скот Робетсон требао и раније да преузме Ол блексе јер страхују да ће под Ианом Фостером претрпети катастрофу у Францукој.

По мени лично, пет месеци је довољно да нови селектор преузме тим и спреми га Светски куп, поготово ако се ради о тренерском калибру попут Рејзоровог, са чиме слажу и сви Новозеланђани са којима сам обавио разговор на ту тему.

Ипак, да видимо Скота Робертсона на клупи Ол блекса мораћемо да сачекамо крај Мондијала и 2024. годуну.

Јован Бајић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.