СПРИНГБОКСИ ИСТУПИЛИ ИЗ ПРВЕНСТВА ЧЕТИРИ НАЦИЈЕ

ОДУСТАЛИ ОД ТАКМИЧЕЊА: светски шампиони

Светски шапиони и последњи освајачи пехара у Првенству четири нације, одустали су од одбране титуле најјаче репрезентације јужне хемисфере. Како је саопштено из Рагби савеза Јужне Африке, Спрингбокси неће учествовати на престижном такмичењу које ће се ове године играти само у Аустралији због вируса, управо због потешкоћа изазване вирсом.

Прваци света добили су ултиматум од организатора турниа, САНЗААР (South African, New Zealand, Australia, Argentina Rugby – SANZAAR) да се коначно изјасне о свом учешћу. Одлуга руководства Спрингбокса је била да се ипак и нажалост, одустане од такмичења у Првенству четири нације, односно Рагби првенству како га зову од 2012. када се и Аргентна прикључила дивовима јуже хемисфере. Разлог за такво опредељење лежи у чињеници да су челници РЈА поставили услов за своје играче да морају да имају најмање 400 минута рагбија пре него што одиграју први тест. У Јужној Африци се није играо рагби до претхдног викенда од прекида Супер рагбија средином марта.

Други, можда много битнији је тај да је експедиција од 46 људи у недељу требала из Јоханезбурга да лети за Аустралију али није било јасно да ли постоје законски услови у Јужној Африци за то услед проблема са вирусом  и мера које влада спороводи  у циљу спречавању истог.

Трећи, можда најбитни је да је Јужна Африка одлучила да стави здравље своји играча и стучног тиме испред обавеза које имају према својим пословним партнерима и спонзрима.

Још једна од потрешкоћа која је задржала Антиопе у Јужној Африци је податак да чак  26 играча игра ван Црног континента и било је питање како и под којим условима би они могли најпре да се врате у отаџбину а после и како и да доду у Аустралију.

Рагби првенство, односно Првенство четири нације одржаће се ове године само у Аустралији од 31. октобра до 5. децембра без учешћа Спрингбокса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.