СТАРТУЈЕ БАЛКАНСКО ДУНАВСКО ПРВЕНСТВО

ЗА САДА НЕПРИКОСНОВЕНИ НА БАЛКАНУ: рагбисти Наде.
ЗА САДА НЕПРИКОСНОВЕНИ НА БАЛКАНУ: рагбисти Наде.

Утакмицом у Бечу између Донау Пиратена и Младости из Загреба данас у 14 сати стартује шеста сезона Регионалног Првенства. У исто време у Зеници почеће дуел између Челика и Ботои Булдогока из Сазхаломботе док је сат времена касније у главном граду Хрватске заказан дуел Загреба и Београдског рагби клуба.

Попут српског и Балканско – дунавско првенство се осуло. Прошле сезоне било је пријављен рекордни број екипа, њих 15 с тим да су одмах на старту одустали представник Грчке Атина и словеначки Бежиград. Такмичење је наставило 13 тимова кроз три групе где је сплитска Нада пету годину за редом освојила титулу.

Ове године друштво ће бити још мање. Неће имати ни једног представника Словеније јер је и Љубљана одустала и придружила се Бежиграду у аустријској лиги. Најстарији и најтрофејнији српски клуб такође се није пријавио као ни Кечкемет који је попут београдских црно-белих до сада био редован учесник.

Десет екипа подељене су у две групе. У групи А су сплитска Нада, Загреб, Витезек из Естергома, Рудар из Зенице и Беогрдски рагби клуб док групу Б чине Победник, Донау Пиратен из Беча, Челик из Зенице, Ботои Булдогок из Сазхоломбате и Хрватски академски рагби клуб Младост. Играће се по једнокружном бод систему. Победници група имаће загарантовано место у полуфиналу и предност домаћег терена док ће се другопласирани и трећепласирани тимови кроз разигравање с екипама из друге групе борити за пролазак међу четири најбоље.

Пирати с Дунава који су прошле сезоне дебитовали, унели свежину и допринели квалитету такмичења, ове имају част да отворе нову. Шесто издање Балканско – дунавског првенства почеће окршајем у Бечу. Домаћини су лане у групи Б одиграли четири меча, добили три, један ремизирали. У квалификацијама за полуфинале као гости су били су бољи од Загреба у трилер мечу на Рудешу и славили 19:17 али их је Нада у полифиналу разбила 68:7.

За противника ће у првом колу имати све бољу загребачку Малдост. Кртице су добре игре с краја прошлогодишењг Првенства Хратске наставили освојивши тутулу државног првака у рагбију седам и да иду у истом ритму напред су потврдили пре седам дана победом у Љубљану у оквиру припрема за почетак сезоне.

У 14 сати на Рудешу Загреб ће одмерити снаге са Београдским рагби клубом. Бели лавови би обзиром на искуство требали да буду фаворити али то треба потврдити и доказати на терену. Момци с Аде имају млад и веома талентовани тим који је био и још увек јесте окосница мађих категорија репрезентација Србије. Да их треба третирати као озбољног противника показали су у домаћем првенству највише у два тријумфа против Победника.

На овом сусрету а вероватно и до краја сезоне, биће без помоћи можда најбољих појединаца. Стандардни репрезентативци Борис Мартић и Александар Ђорђевић каријеру настављају у Немачкој што је свакако велики хендикеп за Џивџане.

Попут меча у хрватској престолници, онај у босанкој али рагби престолници почиње у истој време. На терену стадиона Камберовића поље намериће се првак Босне и Херцеговине на шампиона Мађарске.

Челик је 2011/2012 после добрих игара у групи Ц али не и у разиргавању за полуфинале завршио на шестом месту у коначном пласману. Булдози из Сазхаломбате су били на позицији испод Зеничана што указује на изједначеност тимова. Барем у односу на прошлу сезону а да ли је конасталација снага остала иста биће познато после окршаја на Камбероваћа пољу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.