СТАРТУЈЕ ПЛЕЈ ОФ ХАЈНЕКЕН КУПА

БРАНЕ ЕВРОПСКИ ТРОН: рагбисти Ленстера.
БРАНЕ ЕВРОПСКИ ТРОН: рагбисти Ленстера.

После репрезентативних обавеза сва пажња рагби аудиторијума Старог континента окреће се завршници Европског рагби купа. Такмичење најјачих клубова северне хемисфере дошло је до нокаут фазе. Место међу четири најбоља у следећа два дана викенда тражиће успешнији из дуела Единбург – Тулуз, Лестер – Кардиф Блузс, Манстер – Алстер и Сараценс – Клермон.

Најтрофејнији клуб, са четири титуле шампиона Европе у витринама сутра ће у главном граду Шкотске покушати да се избори на полуфинале на домаћем терену. Тулуз је фаворит пред окршај са Единбургом без обзира што статистика указује да од 60 утакмица плеј офа Европског рагби купа у само 14 су гости славили. Међутим, статистика је сурова у односу претходних резултата два клуба. Тулуз и Единбург су одиграли 11 мечева у којима су Французи претрпели само један пораз. Шкотском представнику ово ће бити тек друго четврфинале, прво на домаћем терену.

У другом четврфиналу Европског рагби купа копља ће укрстити ривали из Келтсле лиге. Рагбисти Ленстера су чврсти у намери да одбране тутулу шампиона Старог континента освојену прошле године у Кардифу али прва препрека у завршном делу тог пута биће им Кардиф Блузси.

ПОНОВО У СТАРТНОЈ ПОСТАВИ ЛЕНСТЕРА: Брајан О` Дрискол.
ПОНОВО У СТАРТНОЈ ПОСТАВИ ЛЕНСТЕРА: Брајан О` Дрискол.

Момци из Даблина су у пуном саставу. У стартних 15 поред таличног и опорављеног капитена Ирске Брајана О` Дрискола биће најновије појачање Бред Торн. Пауза у јапанском првенству омогућила је играчу који је с Ол блексима у новембру освојио титулу стевског шампиона, да потпише трогодишњи уговор с Ленстером.

С друге стране за Плавце из Кардифа неће играти можда два најбоља играча. Због повреда у Даблин нису отпутовали капитен Сем Ворбартон и Џејми Робертс док је Гевин Хенсон суспедован због инцидента који је направио у авиону, највероватније у алкохолисаном стању на повратку из Глазгова где су Блузси претрпели пораз 31:3 прошлог викенда.

ДЕТАЉС С ПРЕТХОДНОГ ОКРШАЈА МАНСТЕРА И АЛСТЕРА
ДЕТАЉС С ПРЕТХОДНОГ ОКРШАЈА МАНСТЕРА И АЛСТЕРА

Прва утакмица недељног програма је окршај ирских провинција које су обе у својој историји успевале да се докопају европског трона. Манстер коме на Томдон парк у Лимерику долази Алстер, освојио је Европски рагби куп 2006. и 2008. године док су га Протестанти присвојили 1999. Између две стране нема тајни, екипе се одлично познају и стварно је незахвално давати било какве прогнозе.

Последњи пар четврфинала је Сараценс – Клермон. Сараценси су толико убеђени у пролазак међу четири најбоља да су већ резервисали термин на стадиону Твикенхем где су прошле године први пут постали шампиони Енглеске. Ипак, треба имати на уму да им на Викариџ роуду у Вотфорду гостује екипа која је пре две сезоне била првак Топ 14.

Клермон у својим редовима гаји доста репрезентативаца Француске попут капитена екипе и центра Триколора Орелија Ружерија и нову зведзу француског рагбија Веслија Фофану али ће права мала јужноафричка колонија у Сараценсима имати адекватан одговор на претњу с континенталне стране Ла Манша.

РАСПОРЕД УТАКМИЦА ЧЕТВРТФИНАЛА ЕВРОПСКОГ РАГБИ КУПА

Сутра:

ЕДИНБУРГ – ТУЛУЗ

ЛЕНСТЕР – КАРДИФ БЛУЗС

Недеља, 8. април:

МАНСТЕР – АЛСТЕР

САРАЦЕНС – КЛЕРМОН

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.