(КОНАЧНО) ПОЧИЊЕ СУПЕР РАГБИ!

БРАНЕ ТИТУЛУ ШАМПИОНА СУПЕР РАГБИЈА: Булси из Преторије.
БРАНЕ ТИТУЛУ ШАМПИОНА СУПЕР РАГБИЈА: Булси из Преторије.

Утакмицама у Велингтону и Мелбурну сутра почиње нова сезона најјачег клубског такмичења јужне хемисфере самим тим вероватно и света. За разлику од предходних, ове године представницима региона Новог Зеланда, Јужне Африке и Аустралије придружиће се још једна екипа из земље кенгура. Мелбурн Ребелси променили су формат, проширили и преименовали турнир у Супер 15 који ће после 21. недеља борби кроз 125 утакмица дати првака јужне полулопте.

По новом систему такмичења клубови ће се поделити по националним конференцијама. У оквиру тих скупина свако ће са сваким одиграти меч на домаћем и гостујућем терену. Поред ових сусрета сваки клуб из националне конференције састаће се по једном са четири тима из преостале две групе. У тим утакмицама, четири пута играће на страни а четири пута на свом терену.

Првопласиране екипе из националних конференција директно ће обезбедити пласман у полуфинале а четврта, пета и шеста екипа у међусобним дуелима даће још једног учесника полуфинала.

КАПИТЕН РЕБЕЛСА СТИРЛИНГ МОРТЛОГ У ПРОДОРУ НА МЕЧ ПРЕДСЕЗОНЕ ПРОТИВ КРУСЕЈДЕРСА
КАПИТЕН РЕБЕЛСА СТИРЛИНГ МОРТЛОГ У ПРОДОРУ НА МЕЧ ПРЕДСЕЗОНЕ ПРОТИВ КРУСЕЈДЕРСА

Бунтовници из аустралијске државе Викторија чиме су и Озији добили петог заступниика у Супер рагбију, право и част да се такмиче са осталим учесницима добили су испред јужноафрких Саутрен Кингса. Први противник у првом званичном мечу Ребелса биће Варатаси. Обзиром да су у припремном периоду у две утакмице декласирали Тонгу и поштено намучили Крусејдерсе који су их имах савладали са 19:17 момци из Новог Јужног Велса имаће велики изазов пред собом.

КРИЛО ХУРЕКЕЈНСА ХОЗЕА ГИР У ПРЕТХОДНОМ МЕЧУ ПРОТИВ ХАЈЛЕНДЕРА.
КРИЛО ХУРЕКЕЈНСА ХОЗЕА ГИР У ПРЕТХОДНОМ МЕЧУ ПРОТИВ ХАЈЛЕНДЕРА.

Два сата пре меча у Мелбурну Хуракејнси ће укрстоти копља с Хајлендерима на терену Вестпек стадиона у Велнгтону. Две стране се одлично познају и једноствано је тешко предодредити евентуалног победника сусрета без обзира што су домаћини прошлу сезону завршили на осмом а гости на 12. месту табеле.

АЛИ ВИЛИЈАМС У ДРЕСУ НОТИНГЕМА.
АЛИ ВИЛИЈАМС У ДРЕСУ НОТИНГЕМА.

Сутрадан, у суботу другог дана првог викенда Супер 15 рагбија играће се “локални” дерби. У Окланду на Иден парку, стадиону који ће угостити финалне мечеве Светског првенства,  снаге ће  одмерити  Блуз и Крусејдерси једине две екипе с Новог Зеланда које су узеле титулу шампиона Супер рагбија. У редове Плаваца вратио се Али Вилијамс који је протекле две године паузирао због  повреде Ахилове тетиве десне ноге коју је три пута оперисао. Вилијамс је као припрему за повратак у Супер рагби имао у екипи енглеског Чемпионшиплигаша Нотингема за коју је одиграо четири утакмице.

БЕЗ РЕСПЕТКТА ПРЕМА САИГРАЧИМА ИЗ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ: Дуел Данијела Картера из Крусејдерса и Џоела Рокококоа.
БЕЗ РЕСПЕТКТА ПРЕМА САИГРАЧИМА ИЗ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ: Дуел Данијела Картера из Крусејдерса и Џоела Рокококоа.

Међу Крсташима неће бити повређеног капитена најтрофејније франшизе са седам освојених наслова првака и Ол блекса Ричија Мек Коува чију ће улогу вође преузети Керијан Рид. Поред Рида тренер Крусејдерса Тод Блекедер уврстио је у стартну поставу репрезенативце Овена Френкса, Корија Флина, Бреда Торна, Данијела Картера, Израела Дага и Семјуела Вајтлока који ће бити раме уз раме против Блуза с браћом  Џорџом и Адамом.

ПОНОВО У СУПЕР РАГБИЈУ: Легенда Ол блекса Тана Умага.
ПОНОВО У СУПЕР РАГБИЈУ: Легенда Ол блекса Тана Умага.

Легенда новозеландског рагбија и чувени капитен Ол блекса Тана Умага стартоваће на првом центру за Чифсе против Брамбиса у Канбери чиме ће са својих 37 година постати најстарији учесник Супер рагбија. Тана се прошле године вратио на Нови Зеланд из Француске где је играо и био помоћни тренер Тулона. Двоструку улогу је имао и по повратку у домовину у Каунтис Манукау а први стратег екипе из Ваиката Иан Фостер свестан превасходно искуства и квалитета ветерана ангажовао је Умагу у племену Поглавица.

ОПОРАВИО СЕ: Фури Ду При (плави дрес).
ОПОРАВИО СЕ: Фури Ду При (плави дрес).

Булси ће започети одбрану титуле на стадиону Елис парк у Јуоханезбургу утакмицом против Лајонса с Фуријем Ду Пријем у тиму. Демију Спринбокса који ће каријеру по завршетку Светског првенства наставити у Јапану, биће ово прва утакмица после осам месеци колико је морао да одмирује опорављајући се од операције рамена.

РАСПОРЕД УТАКМИЦА ПРВОГ КОЛА СУПЕР  15

НОВИ ЛОГО СУПЕР РАГБИЈА, СУПЕР 15.
НОВИ ЛОГО СУПЕР РАГБИЈА, СУПЕР 15.

Сутра:

ХУРАКЕЈНС – ХАЈЛЕНДЕРС

РЕБЕЛС – ВАРАТАС

Субота, 19. фебруар:

БЛУЗ – КРУСЕЈДЕРС

БРАМБИС – ЧИФС

ШАРКС – ЧИТАС

ЛАЈОНС – БУЛС

Недеља, 20. фебруар:

РЕДС – ВЕСТЕРН ФОРС

СТОРМЕРСИ су слободни у првом колу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.