СУПЕР РАГБИ ПРОМЕНИО ДЛАКУ, АЛИ ЋУД НЕ

НОВА УЗБУЂЕЊА С ЈУГА СЛЕДЕ
НОВА УЗБУЂЕЊА С ЈУГА СЛЕДЕ

Утакмицом у Окланду између Блузса и шампиона Хајлендерса, стартоваће 21. сезона Супер рагбија, прва од како је такмичење проширено са 15 учесника на 18. Право приступа елити јужне хемисфере омогућено је први пут екипама изван Аустралије, Новог Зеланда и Јужне Африке и своје место у историји добиће Јагуареси из Аргентине и Санвулфси из Јапана док су Кингси из Порт Елизабета имали дебитантску сезону 2013.

Порастом са 15 на 18 учесника Супер рагби је добио можда најкомпликованији облик такмичења и права је уметност објаснити га што ћу покушати да урадим у предстојећих пар реченица.

Супер рагби састоји се од 18 франшиза из пет држава распоређених широм држава јужне хемисфере а то су Нови Зеланд, Аустралија, Јапан, Јужна Африка и Аргентина. Тимови су подељени у две регионалне групе, које се састоје од две конференције.  Групе су Аустралазијска и Јужноафричка.

Аустралазијску групу чине Аустралијска и Новозеландска конференција.

Логично, у Аустралијској конференцији су пет франшиза и Аустралије Брамбиси, Варатаси, Редси, Ребелси и Форси, односно у Новозеландској пет екипа са Новог Зеланда Блузси, Чифси, Хурикејнси, Крусејдерси и Хајлендерси.

Јужноафричкој група је састављена од конференције Африка 1 и Арфика 2.

У конференцији Африка 1 су Булси, Читахси, Стормерси и дебитанти Санвулвси из Јапана, док ће конференцију Африка 2 чинити Јагуареси, Кингси, Лајонси и Шаркси.

Групна фазу такмичења састојаће се од 17 кола у којима ће свака франшиза одиграти 15 мечева и у две рунде ће бити слободна.

Свака екипа ће одиграти шест интерконференционих утакмица. У Африка конференције играће трокружно јер их чине по четири тима, а у Аустралијској и Новозеландској конференцији, обзиром да их има по пет, свака франшиза ће играти са две из своје конференције двокружно и са друге две једнокружно. Преосталих девет утакмица, играће једнокружно са сваким из друге конференције своје групе, као и са сваком екипом једнокружно из једне од конференција друге групе. У сезони пред нама екипе из Јужноафричке групе, Африка 1 конференције, играће са тимовима из Аустралијске конференције Аустралазијске групе, док ће франшизе Африка 2 конференције Јужноафричке групе укрштати копља са ривалима из Новозеландске конференције Аустралазијске групе.

Врло једноставно и просто за схватити и разумети раз не…?

Сада нешто мало мање компликованије и разумљивије.

У четвртфинале пласираће се директно победници по конференцијама и имаће предност домаћинства у утакмицама за пролаз у полуфинале. Следеће три франшизе из Аустралазијске групе и прва следећа из Јужноафричке групе ће изборити место у нокаут фазу такмичења.

Толико за прво обраћање са јужне хемисфере. У следећим чланцима покушаћу више да се фокусирам на само такмичење.

Оно што се не сме непоменути је да ће Хајлендерси у одбрану трофеја кренути вечерас по новозеландском времену гостовањем на терену стадиона Иден парк у Окалнду Блузсима.

Јагуареси, који су практично ослабљена репрезентација Аргентине, дебитоваће у Блумфонтејну против Читаса.

Сутра ће још једна страница Супер рагби историје бити исписана у Токију на стадиону Меморијал Принц Чичибуномија где ће Санвулвси угостити Лајонсе из Јоханезбурга и тиме Јапан сврстати у одабрано друштво јужне хемисфере.

Најтрофејнија екипа Супер рагбија Крусејдерси који никад слабије нису деловали после окончања играчке каријере Ричија Мек Коува и одласком Данијела Картера у Европу, о чему сведочи понижавајући пораз 74:7 (?!) од Хурикејсна протеклог викенда у припремном мечу одиграном у Бленему,  први велики, званични испит имаће на свом терену у Крајстчрчу дуелом са Чифсима.

У сваком случају, заиста нас очекује веома занимљива сезона еволуираног Супер рагбија који је 2016. године доживео нову, пету трансформацију, што ће га чинити готово немогућим за не пратити.

Јован Бајић

ТРОФЕЈ НАМЕЊЕН ШАМПИОНУ СУПЕР РАГБИЈА
ТРОФЕЈ НАМЕЊЕН ШАМПИОНУ СУПЕР РАГБИЈА

ПАРОВИ ПРВОГ КОЛА СУПЕР РАГБИЈА

Данас:

БЛУЗС – ХУРИКЕЈНС

БРАМБИС – ХАЈЛЕНДЕРС

ЧИТАС – ЈАГУАРЕС

Сутра:

САНВУЛВС – ЛАЈОНС

КРУСЕЈДЕРС – ЧИФС

ВАРАТАС – РЕДС

ФОРС – РЕБЕЛС

КИНГС – ШАРКС

СТОРМЕРС – БУЛС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.