ТОНГИ ЧЕТИРИ БОДА, ЈАПАНУ НИ ЈЕДАН

ПРВЕНАЦ НА МОНДИЈАЛУ 2011: Репрезентативац Тонге Тауфаао Филисе у контакту с Мајклом Леичом.
ПРВЕНАЦ НА МОНДИЈАЛУ 2011: Репрезентативац Тонге Тауфаао Филисе у контакту с Мајклом Леичом.

Победом Тонге 31:18 (18:13) у окршају са Јапаном у оквиру групе А који је обиловао грешкама и недициплином на обе стране али и узбуђењима, одиграном на стадиону Окара ивен центар у Вангареиу, данас је почео други део борбе по групама на Мондијалу на Новом Зеланду. Без озира што су имали два жута картона, један више од Трешњиних цветова, репрезентативци Тонге су забележили први тријумф на Светском првенству.

На мечу је виђено шест есеја, по три на обе стране али је превагу направио шутер Тонге Курт Морат који је за разлику од колеге са северног Пацифика Џејмса Алдриџа, био прецизан из две трансформације и четири казне док је отварач Јапана, родом с Новог Зеланда, промашио сва три претварања и погодио само једну казну. Интересантно је да је управо Алдриџ добио жути картон пред крај полувремена што га све укупно чини једним од највећих криваца за пораз.

Два тима жестоко су започели утакмицу не штедећи се ни трунку што је резултитало са четири есеја у првих 25 минута сусрета. Тонга је повела полагањњем чепа Вилиамиа Маафуе на шта су Јапанци одговорили истом мером преко десног стуба Кенсуека Хатакејаме за изједначење али нову предност момцима с прелепих острва јужног Пацифика донео је есеј Тукулуе Алукутуе Локотуиа и трансформација Курта Мората.

ФЕТУУМОАНА ВАИНИКОЛО ТАМПОНИРА ТОШИЗУМИЈА КИТАГАВУ
ФЕТУУМОАНА ВАИНИКОЛО ТАМПОНИРА ТОШИЗУМИЈА КИТАГАВУ

У наставку предност Тонги од 28:13 обезбедио је Морат претварањем после поентирања Фетуа Ваиникола, рођак чувеног Леслија Ваиниколоа који је каријеру градио у рагбију 13 у Аустралији, Енглеској, играо за Нови Зеланд а завршио је што се међународне сцене тиче, у рагбију 15 као репрезентативац Енглеске где и дан данас игра за Глостер.

Јапанци су успели да се приближе на десет разлике есејем натурализованог Самоанца Алесија Тупуалеија али је Курт Морат казном у 66. минуту поставио коначних 31:18.

КРИЛО ЈАПАНА АЛЕСИ ТУПУАЛЕИ У ДУЕЛУ С ТОНГАНЦИМА
КРИЛО ЈАПАНА АЛЕСИ ТУПУАЛЕИ У ДУЕЛУ С ТОНГАНЦИМА

Рагбисти из земље излазећег сунца имали су шансу, ако ништа друго, онда макар да извуку бонус бод. Последњих десетак минута утакмице дешавање се одвијало у пет, десет метара од гол линије Тонге али репрезентативци Јапана нису умели да пронађу или направе себи пролаз до противничког есеја.

Трешњини цветови остали не само без победе, него и без поменутог бонус бода. Ако им је за утеху, спречили су Тонгу да узме бонус бод која је ипак дошла до првог тријумфа на Мондијалу 2011 и уједно се осветила Јапанцима за пораз у одлучујућем мечу овогодишњег Купа пацифичких нација.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.