ТРЕЋА СРЕЋА ЗА ХУРИКЕЈНСЕ

У ЗАГРЉАЈУ САИГРАЧА: Кори Џејн, стрелац два есеја у финалу за Урагана
У ЗАГРЉАЈУ САИГРАЧА: Кори Џејн, стрелац два есеја у финалу за Урагана

Каже народ: трећа срећа, што се и потврдило у случају Хурикејнса. Вечерашњим мечом у Велингтону, Супер рагби је добио новог шампиона а титула је остала на Новом Зеланду обзиром да су Урагани у свом трећем финалу, били доминантни у окршају са Лајонсима, савладавши их 20:3 (10:3) окитили су се, први пут у историји франшизе, насловом првака.

Лавови из Јоханезбурга, једноставно нису личили на екипу која је до сусрета за трофеј прегазила Крусјдерсе и сада већ бивше шампионе – Хајлендерсе. Ништа им није ишло за руком и ногом, поготово у другом полувремену када су их момци из главног града Новог Зеланда докусурили.

Свему томе је допринела веома добра одбрана Урагана, али и одличан напад.

Велингтоншко време, јак и непредвидив ветар, непознато гостујућем тиму, урадило је своје да Елтон Јанкес прве шутеве на мечу учини неефикасним. Прво је из почетног ударца лопта отишла у есеј простор Хурикејнса где ју је Бауден Барет поклопио, а из прве казне, обзиром да су се домаћи бранили из офсајда, погодио доњи део леве стативе.

И онда – шок! Али и добро познавање услова за игру момака из Велингтона

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић

Бауден Барет је врло прецизним шут – пасом, по већ поменутом изузетно јаком и непредвидивом ветру, пронашао на крилу Корија Џејна на око десет метара од гол линије Лајонса, а бивши универзалац у дијагонали Ол блекса, сада на крилу Хурикејнса, прошао двојицу противника и положио.

Међутим, на успореном снимку, судија у ТВ студију Бен Скин је видео да је приликом подизања лопте из рака и продора, она испала унапред Бред Шилдсу.

Ипак, први су до вођства у финалу дошли домаћи прецизним казненим ударцем Баудена Барета из казне у 12. минуту.

Оно што није успело Корију Џејну у 11. јесте 11 минута касније захваљујући катастрофалном грешком Лионела Мапоеа.

Други центар Лајонса је покушао да испуца лопту из својих 22 метара али она отишла право у руке Корију Џејну који није имао ни овог пута проблема при полагању лопте, на његову али и на срећу свих саиграча и домаћих навијача, судије нису могле у овој ситуацији да оспоре есеј.

Бауден Барет је по већ више пута поменутом времену, са десне аут линије успео успешно да изведе трансформацију.

Лајонси су умањили предност Урагана казном Елтона Јанкенса и могли су да је преполове на исти начин, али су се Јужноафриканци, определили да из казне изнуђене доминацијом у скраму, поново да сазову меле на десетак метара од есеја. У овом скупу, Хурикејнси су их просто одували.

У наставку финала, Бауден Барет је још једном био сигуран из ударца на стативе после казне за поново десет поена разлике.

Лајонси су наставоили са грешкама.

Прво су на шут ис својих 22 метара лопту истрчала само два играча друге линије скрама од којих је један од њих направио казну оборивши играча који је у ваздуху хватао лопту.

Пребацивањем игре на половину противника после прекршаја гостију, Бауден Барет је шутнуо лопту у есеј Јужноафриканаца где до ње први стигао Кори Џејн и поклопио је за други есеј на мечу чиме је питање победника и новог шампиона Супер рагбија било решено јер је Бауден Барет још једном успешно трансформацијом повисио предност на 20:3.

Остала је традиција да ни једна екипа која је ишла преко Индијског океана на меч за титулу, је није освојила. Тријумфом против Лајонса, Хурикејнси су увеличали славље заменику капитена Виктору Виту који је одиграо јубиларни 100. Супер рагби меч.

ХУРИКЕЈНС – ЛАЈОНС

Регионални стадион у Велингтону

Гледалаца: 34. 973

Главни судија: Глен Џексон (Нови Зеланд)

Помоћници: Агнус Гарднер (Нови Зеланд), Бен О` Кифи (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Бен Скин (Нови Зеланд)

ХУРИКЕЈНС: Лони Ухила, Ден Колс, Бен Меј, Ваеа фифита, Мајкл Фатиалофа, Бред Шилдс, Арди Савеа, Виктор Вито, Ти Џеј Перенара, Бауден Барет, Џејсон Вудворд, Вилис Халахоло, Мет Проктор, Кори Џејн, Џејмс Маршал

Рики Рићители, Крис Еванс, Мајк Каинга, Марк Абот, Калум Гибинс, Џејмсон Гибсон Парк, Винсе Асо, Џулијен Савеа

ЕСЕЈИ: Кори Џејн (22`, 69`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Бауден Барет (23`, 70`)

КАЗНЕ: Бауден Барет (12`, 53`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ЛАЈОНС: Дилон Смит, Малком Маркс, Џулијен Ределингхјуз, Андриес Фереира, Франко Мострет, Јако Криел, Ворвик Текленбург, Ворен Вајтли, Фаф Де Клерк, Елтон Јанкес, Коуртнал Скосан, Рохан Јанес Ван Реинсбург, Лајонел Мапое, Руан Комбринк, Андриес Коетце

Арманд Ван Дер Мерве, Корне Фури, Жак Ван Рујен, Лоренс Ераусмус, Реан Екерман, Рос Кроње, Хоувард Мниси, Јако Ван Дер Валт

ЕСЕЈИ:

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Елтон Јанкес (27`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.