ФИЏИЈАНЦИ ИЗНЕНАДИЛИ ВЕЛШАНЕ

ТРЕНУТАК ЗА ПАМЋЕЊЕ: Алберт Виливули постиже есеј за Фиџи.
ТРЕНУТАК ЗА ПАМЋЕЊЕ: Алберт Виливули постиже есеј за Фиџи.

Без обзира што су пред окршај са Велсом носили бреме апсолутног аутсајдера Фиџијанци су храбром игром у нападу, страховитом и веома болном по противника одбраном извукли реми 16:16 (6:13) на стадиону Миленијум у Кардиф.

Велшани су потајно страховали да им се не понови ситуација слична оној од пре три године када их је исти ривал елиминисао са Светског првенства у Француској.  Испоставило се да је разлога за бојазан било обзиром да су гости доминирали у првом полувремну где су одлучујућу предност направили есејем Алберта Вуливулија и трансформацијом Серемаиа Баикеинукуа.

Велсу у првих 40. минута није помогла чињеница да су на десет минута имали играча више због опасног обарања Серемаиа Баикеинукуа. Други пут на мечу су повели још једном казном Дана Бигара али је ново изједначење пред поентирање Вуливулија направио Џош Матавеси прецизним ударцем из казне.

По повратку из свлачионице Змајеви су применили принцип игре Фиџијанаца, и великом агресивношћу успели су да примире веома ратоборне госте. Томе је у многоме допринела одлуга главног стратега Велса Ворена Гетланда да на терен убаци искусније играче. После неколико поновљених скрамова због манерног обарања, главном судији меча Жерому Гарсезу није преостало ништа друго него да досуди казнени есеј против Фиџија. Стивен Џонс је био сигуран из лаке позиције за поравнање како и три минута касније из казне за прелазак у вођство од три поена разлике.

МАЈКЛ ТАГИЦАКИБАУ ПРОБИЈА РЕДОВЕ ВЕЛСА
МАЈКЛ ТАГИЦАКИБАУ ПРОБИЈА РЕДОВЕ ВЕЛСА

У том тренутку се чинило као да су Змајеви успели да пробију оклоп Полинежана, међутим Фиџијанци се нису предавали. Кренули су у иницијативу и после готово 20 фаза нашли су се испред гол линије Велса. Стварали су прилике да дроп голом извуку реми али желели су цео плен. Домаћини су се бранили из офсајда, главни арбитар је досудио казну али увелико исцрпљени Фиџијанци ипак су се одлучили за шут на стативе.   Серемаиа Баикеинуку упутио је прецизан ударац за коначних 16:16.

ВЕЛС – ФИЏИ 16:16 (6:13)

Стадион Миленијум у Кардифу.

Гледалаца: 40.000

Главни судија: Жером Гарсез

ВЕЛС: Пол Џејмс, Хју Бенет, Адам Џонс, Иан Гог (Бредли Дејвис 49`), Дениол Џонс, Рајан Џонс, Ден Лидиејт, Џонатан Томас, Ричи Рис (Марк Филипс 49`), Дан Бигар (Стивен Џонс 49`), Алед Бру, Андру Бишоп (Том Шенкилин 49`), Џејмс Хук, Џорџ Норт, Ли Брн.

ЕСЕЈИ: казнени (59`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Стивен Џонс (60`)

КАЗНЕ: Дан Бигар (6`, 21`), Стивен Џонс (63`).

ФИЏИ: Цампесе Маафу (Грем Дејвис 59`), Вили Веикосо (Талемаитога Туапату 52`), Дикон Ману, Ифереими Равака, Џоне Кову Налико, Семиси Саукава, Малакаи Равуло (Секонаиа Калоу 75`), Сиса Којамаиболе (Акапус Кера 49`), Немиа Кентале (Севеци Така 54`), Серемаиа Баикеинуку, Вереники Гонева Габриели Ловобалаву, Алберт Вуливули (Таниела Равака Маравунавасаваса), Мајкл Тагицакибау (Ропате Рату 49`), Џош Матавеси.

ЕСЕЈИ: Алберт Вуливули (37`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Серемаиа Баикеинуку (38`)

КАЗНЕ: Серемаиа Баикеинуку (13, 80), Џош Матавеси (24`)

ЖУТИ КАРТОНИ: Серемаиа Баикеинуку (21`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.