ФРАНЦУЗИ ИПАК ИСУВИШЕ ЈАКИ ЗА ШКОТЕ

СЛАВИЛИ У ЕДИНБУРГУ: Марским Мердар предводи напад Француза.
СЛАВИЛИ У ЕДИНБУРГУ: Марским Мердар предводи напад Француза.

Без обзира што су два пута имали предност и што су коначно после четири меча поста успели да постигну есеј, на овој утакмици два, Шкоти нису смогли снаге да потпуно баце на колена Французе који су ипак однели победу са стадиона Марејфилд у Единбургу савладавши домаћина 23:17 (10:10) у последњој утакмици трећег кола Купа шест нација.

Шкоти су од почетка сусрета ставили до знања ривалима да су решени у намери да коначно обрадују своје навијаче. Имали су иницијативу која је изродила казну али је шут Грега Леидлоува на стативе био и кратак и непрецизан. Међутим, домаћини су наставли с притиском на Триколоре који практично да су једва у тим моментима прешли на противничку половину.

ПРВЕНАЦ ШКОТА ПОСЛЕ ЧЕТИРИ МЕЧА ПОСТА: Стјуарт Хог улеће у есеј.
ПРВЕНАЦ ШКОТА ПОСЛЕ ЧЕТИРИ МЕЧА ПОСТА: Стјуарт Хог улеће у есеј.

После бројних фаза лопта је кроз руке отишла на десну страну до Стјуарта Хога који се бацио преко гол линије за прво поентирање у првом старту у дресу Шкотске. Оно што је много значајније је да је дветнаестогодишњак прекинуо низ Хајлендера од четири утакмице у којима нису постигли есеј. Грег Леидлоу је са готово аут линије погодио трансформацију а нешто касније и казну за изненађујуће вођство домаћих од 10:0.

Ипак, колико год да су били добри у нападу у толико је одбрана изабраника Ендија Робинсона била лоша што је посебно дошло до изражаја у 28. минуту када је Франсоа Трин Дук направио одлучујући продор додао лопту до Веслија Фофане а тамнопутог првотимца Клермона је у пуном трку прошао кроз тројицу Шкота и постигао други есеј у другој утакмицу за национални тим. Морган Пара је био сигуран из претварања као и из казне за изједначење минут пред одлазак на одмор.

ЏОН БАРКЛИ У КОНТАКТУ С ФРАНЦУЗИМА
ЏОН БАРКЛИ У КОНТАКТУ С ФРАНЦУЗИМА

Почетком другог полувремена Триколори су повели први пут на мечу још једном казном Моргана Паре али уследио је нови преокрет. Џон Баркли је узео лопту Паскалу Папеу у раку додао до Никија Де Луке. Резервно крило које је заменило повређеног Рорија Ламонта пробио је редове Француза, дао пас до Лија Џонса а лево крило велшког порекла постигло је други есеј за Шкоте. Данкан Вајер је погодио за додатна два поена и домачини су поново имали предност.

Међутим, само два минута после велике радости на трибинама стадиона Марејфилд одбрана домаћина је поново заказала. Французи су организовали муњевити контра напад који је крунисао Максим Мердар полагањем а Пара опет био прецизан. Победу вицешампиона света оверио је Лионел Бешиш дроп голом која је могла да буде и убедљивија да је резервни отварач погодио и казну у самој завршници.

ШКОТСКА – ФРАНЦУСКА 17:23 (10:10).

Стадион Марејфилд у Единбургу.

Гледалаца: 67.000.

Главни судија: Вејн Барнс (Енглеска).

ШКОТСКА: Алан Џекобсен, Рос Форд, Гиуф Крос, Ричи Греј, Џим Хамилтон, Џон Баркли, Рос Рени, Дејвид Дентон, Мајк Блер, Грег Леидлоув, Ли Џонс, Грејми Морисон, Шон Ламонт, Рори Ламонт, Стјуарт Хог.

Скот Лоувсон, Ед Каламан, Аласдир Келок, Ричи Вернон, Крис Касатр, Данкан Вајар, Ник Де Лука.

ЕСЕЈИ: Стјуарт Хог (8`), Ли Џонс (56`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Грег Леидлоу (9`), Данкан Вајер (57`)

КАЗНА: Грег Леидлоу (26`)

ФРАНЦУСКА: Жан Батист Пу, Димитри Шаржевски, Николас Мас, Паскал Папе, Јоан Маестр, Тери Дусотуа, Иманол Харинордоки, Луис Пикамол, Морган Пара, Франсоа Трин Дук, Жулијен Малзије, Весли Фофана, Орели Ружери, Винсен Клер, Максим Мердар.

Вилијам Серват, Винсен Дебати, Лајонел Нале, Жулијен Бонар, Жулијен Дупи, Лионел Бешис, Максим Мермоз.

ЕСЕЈИ: Весли Фофана (28`), Максим Мердар (59`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Морган Пара (29`, 60`).

КАЗНЕ: Морган Пара (39`, 47`).

ДРОП ГОЛ: Лиоинел Бешис (69`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.