ХАРЛЕКВИНСИ ПРЕСОЧИЛИ ПАРИЖАНЕ И ПОДИГЛИ ЧЕЛИНЏ КУП



ХАРЛЕКВИНСИ ПРОСЛАВЉАЈУ ОСВАЈАЊЕ ЧЕЛИНЏ КУПА.
ХАРЛЕКВИНСИ ПРОСЛАВЉАЈУ ОСВАЈАЊЕ ЧЕЛИНЏ КУПА.

Једини есеј на мечу био дело Аргентнца Гонзала Камача што је омогућило Нику Евансу трансформацију два минута пред крај меча за прелазак у вођство и победу Харлексвина 19:18 (9:6) у финалу Челинџ купа одиграном на стадиону Кардиф Ситија против Стад Франса чиме се клуб из престолнице Енглеске окитио европским трофејем.

Мало ко се надао да ће сусрет екипа које су домаће првенство завршиле у доњем делу табеле а ипак се избориле за финале међународног калибра бити у толикој мери занимљив. Вероватно је то разлог што су трибине спортског здања на коме рагбисти Кардиф Ситија и Кардиф Блуза играју своје утакмице биле полу празне.

Први поени на мечу виђени су после грешке Стад Франса. У лоше изведемон ауту најбоље се снашао Маури Фаасавалу који је пробио редове ривала, проследио лопту на леву страну терена где су Французи направили казну а Ник Еванс је претворио у поене. Новозелнађанин је поново био прецизан за ново вођство после шута његовог ривала на супарничкој страни за изједначење.

Харлеквинси су имали шансу да направе и осетнију предност али се капитен Крис Робшо одлучио за шут у аут. Стигли су момци из Лондона надомак есеја противника где је одбрана Парижана била на непробојна.

НО ПАСАРАН: Крило Парижана Жулијен Ара у дуелу с Харлеквинсима.
НО ПАСАРАН: Крило Парижана Жулијен Ара у дуелу с Харлеквинсима.

После те ситуације Французи су били у главној улози. Фантастична акција Парижана у којој је лопта прошла кроз руке Родрига Ронсера, Серђа Парисеа и после шута Бесиса завршила се на пет метара од есеја. Стад Франс је покушао да лопту развуче по левој страни терена али су се Харлекини бранили из офсајда што је отварачу олакшало шут за ново поравнање јер је прекршај био тачно иза статива.

Ипак, до одласка на одмор Ник Еванс је поново демострирао и то успешно, своје пуцачке могућности.

У наставку меча као да је сручни штаб рагбиста из Града светлости извео потпуно другу екипу. Моментало су преузели инцијативу која је резултирала новим преласком у вођство. Најпре је Лионел Бесис био сигуран из казне а за још једно изједначење да би предност донео Метју Бастеро на њему неубичајен начин, дроп голом.

Шутерски обрачун је настављен новом казном Бесиса на шта је коначно истоветно узвратио Ник Еванс и приближио Харлеквинсе на три разлике али се иницијатива Парижана наставила.

Многи су се на трибинама стадиона Кардиф Ситија насмејали када су видели да се Мартин Родригез са 40 метара од гола, пет од аута намешта за дроп шут. Међутим, репрезентативац Аргентине је био прецизан.

ЕСЕЈ ОДЛУКЕ: Гонзало Камачо постиже одлучујуће поене.
ЕСЕЈ ОДЛУКЕ: Гонзало Камачо постиже одлучујуће поене.

Још један Аргенинац је био одговоран за нове поене на сусрету али на другој страни што је како се касније испоставило скупо коштало Парижане. Енглези су развили акцију по десној страни терена, Дани Кер је направио одлучујући продор и шутем упутио лопту у празан простор. Шут демија Црвених ружа испратио је Гоназло Камачо и попут пуме спретном реакцијом прихватио лопту, ослободио се одбране и положио лопту у есеј простор противника чиме су Харлеквинси приближили на само поен разлиоке противнику.

Сав таленат и искуство бившег Ол блека којег медији све чешће намећу као другог отварача Новог Зеланда за Светско првенство дошао је до изражаја. Два минута до послдњег звиждука Џорџа Клинсија на 18:17 за Стад Франс Еванс је имао шут за победу. Отварач је искусно ивео шут чиме су Харлекини постали једини тим који се трећи пут изборио за привилегију да подигне пехар намењен освајачу Челинџ купа.

ШУТ ЗА ПРЕЛАЗАК У ВОЂСТВО И ОСВАЈАЊЕ ТРОФЕЈА: Ник Еванс изводи победоносну казну.
ШУТ ЗА ПРЕЛАЗАК У ВОЂСТВО И ОСВАЈАЊЕ ТРОФЕЈА: Ник Еванс изводи победоносну казну.

СТАД ФРАНС – ХАРЛЕКВИНС 19:18 (6:9)

ИЗВЕШТАВА: Јован Бајић
ИЗВЕШТАВА: Јован Бајић

Стадион Кардиф Сити.

Гледалаца: 12.236

Главни судија: Џорџ Клинси (Ирска).

Помоћници: Питер Фицгибон (Ирска) и Сајмон Мекдаувел (Ирска).

Судија у ТВ студију: Хју Воткинс (Велс)

СТАД ФРАНС: Родриго Ронсеро, Реми Бонфил, Давид Атуб, Том Палмер, Паскал Папе, Џејмс Хаскел, Антон Бурбан, Серђо Парисе, Жулијен Дупи, Лајонел Боксис, Ђибрил Камара, Гиљом Бусес, Метју Бастаро, Жулијен Ара, Мартин Родригез.

Дамијен Вебер, Рајно Гребер, Артур Жули, Арнау Маршо, Пијер Рабадан, Хуан Легиземон, Ноел Олешчиг, Оли Филипс.

КАЗНЕ: Лајонел Боксис (13`, 32`, 45`, 58`)

ДРОП ГОЛОВИ: Метју Бастеро (50`), Мартин Родригез (72`)

ХАРЛЕКВИНС: Џо Марлер, Џо Греј, Џејмс Џонстон, Оли Кон, Џорџ Робинсон, Маури Фаасавалу, Крис Робшоу, Ник Истер, Дани Кер, Ник  Еванс, Уго Моње, Џордан Тарнер Хол, Џорџ Лоу, Гонзало Камачо, Мајк Браун.

Мет Карнис, Сери Џонс, Марк Ламберт, Пити Браун, Вил Скинер, Дејв Мур, Рори Клег, Рос Крисхолм.

ЕСЕЈ: Гонзало Камачо (77`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ник Еванс (78`).

КАЗНЕ: Ник Еванс (7`, 16`, 26`, 67`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.