ХЕРОЈСКИ ТРИЈУМФ ШАХОВНИЧАРА ПРОТИВ МАЛТЕ

НАДИГРАЛИ МАЛТУ: рагбисти и руководство Хрватске. ФОТО: Берислав Рожман.
НАДИГРАЛИ МАЛТУ: рагбисти и руководство Хрватске. ФОТО: Берислав Рожман.

Рагбисти Хрватске извојевали су изузетно битан тријумф 31:16 (3:6) против Малте којим су шансе за избегавање баража за испадање из групе А дивизије 2 Купа европских нација у одржали у домену реалног. Слободно се може истаћи, херојску победу, обзиром да су читаво друго полувреме играли са играчем мање због црвеног картона Доминика Драженовића, Шаховничари су остварили на терену стадиона у Крањчевићевој пред око 2.000 гледалаца.

Прво полувреме игра се претежно одвијала на половини Малтежана. Као што се и претпоставило, обе селекције су опрезно ушле у сусрет обзиром на његов значај. Хрвати су повели казном Џеја Ајуба али су гости изједначили на исти начин преко Џејмса Обрајана.

Када се помислио да ће се на паузу отићи ремијем јер је аријер Малте промашио казну централо са 40 метара од гола десио се престудни моменат на утакмици. Приликом хватања шута, после ваздушног дуела са Домиником Драженовићем један играч Малте је остао да лежи на земљи.

ТОМИСЛАВ БУРАЗИН ПРОБИЈА РЕДОВЕ МАЛТЕЖАНА. ФОТО: Ана Келечевић.
ТОМИСЛАВ БУРАЗИН ПРОБИЈА РЕДОВЕ МАЛТЕЖАНА. ФОТО: Ана Келечевић.

Белгијски арбитар Кен Ламбречтис без оклевања, можда престрого, показао је играчу друге линије Младости црвени картон а Џејмс Обрајан је донео предност Малти прецизним ударцем из казне.

У заостатку за ривалом, бројчано ослабљени, ретко ко од публике на трибинама стадиона у Крањчевићевој и гледалаца поред телевизијских екрана, је помислио да репрезентативци Хрватске могу да извуку бонус бод за пораз од седам и мање поена разлике а камоли цео плен.

Међутим, момци и црвено белим дресовима у наставку су изненадили и одушевили. Свесни да су без играча, као да им је црвени картон показан Драженовићу био додатан мотив да покажу себи, публици а и судији да су бољи од Малте Шаховничари су изгарали на терену.

ДЕТАЉ С МЕЧА ХРВАТСКА - МАЛТА. ФОТО: Ана Келечевић.
ДЕТАЉ С МЕЧА ХРВАТСКА - МАЛТА. ФОТО: Ана Келечевић.

Бројчано надјачани, кренули су у офанзиву. Шут Ајуба ухавтио је Обрајан у свом есеј простору и поклопио га. Судија или није хтео или стварно није видео да је аријер направио спас, дозволио је да се игра настави. Хрвати су испратили шут, наравили притисак на последње момке у одбрани којима је лопта испала унапред. Добро изведен скрам на пет метара од гол линије дао је Хрватима добру платформу из којих су направили пар фаза. Лопта је поново дошла до Ајуба а Аустралијанац родом у редовима домаћих соло продором положио је лопту између статива што му је олакшало шут за додатна два поена.

Међутим, стрепњу одмах  после почетног ударца унели су Малтежани. Развукли су лопту по десној страни трена а прилику у поене претворио је Данијел Апси есејем. Можда још једном судијсом компезацијом, екипе су опет имале исти број играча јер је Белгијанац дао жути картон Апсију.

Равнотежу на терену искористили су домаћи натеравши противника да прави казне које је Џеј Ајуб каналисао у вођство 19:11. У још једној иницијативи,  Ајуб је лопту грабер шутом убацио у есеј простор где ју је поклопио Шејн Винац. Поентирање момка са Новог Зеланда у редовима Хрватске, Ајуб, комшија с друге стране Тасманског мора је трансформисао.

СТРЕЛАЦ ДРУГОГ ЕСЕЈА: Шејн Винац пролази редове Малте. ФОТО: Ана Келечевић.
СТРЕЛАЦ ДРУГОГ ЕСЕЈА: Шејн Винац пролази редове Малте. ФОТО: Ана Келечевић.

Малтежани су поново пробудили страхове да би победа Шаховничарима могла испасти из руку. Направили су контру а хитроноги центар енглеског Чемпионшип лигаша Лидса, готово неометано је претрчао терен од својихи 22 метара до десног улга есеја Хрватске и положио али је Џејмс Обрајан поново био не прецизан промашивши претварање.

Ни вођством од 11 поена разлике Хравти се нису задовољили. Поново су сабили госте у 22 метара где су их опет натерали да направе казну. Гужву је искористио Филип Мијић и из брзо иведене казне постигао је трећи есеј за домаће чиме је печатирао победу Хрватске 31:16.

Хрватска није успела да извуче бонус бод за четири и више постигнутих поена који би јој олакшао евентуално претицање Литваније на трећем месту табеле групе А дивизије 2 Купа европских нација. Ако се има на уму да су више од 40 минута играли без Доминика Драженовића тријумф против Малте заиста се може сматрати јуначким подвигом.

Наравно, нису сви бродови наде хрватске флоте потонули. Шанса и даље постоји за избегавање баража. Ако Шаховничари матирају Литвануију у Вилњусу 5. маја и постигну четири есеја а не дозволе домаћину да узме бонус бод, смениће их са трећег места на табели.

ХРВАТСКА – МАЛТА 31:16 (3:6).

Стадион у Крањчевићевој.

Гледалаца: 2.000.

Главни судија: Кен Ламбречтис (Белгија).

Помоћници: Хрвоје Бартолић (Хрватска), Стив Бусутил (Малта).

ХРВАТСКА: Ричард Преван, Горан Чулић, Винко Удовичић, Карл Банкс, Доминик Драженовић, Јакша Ловрета, Марио Озић, Тончи Бузов, Марко Бунић, Џеј Ајуб, Иван Шута, Томислав Буразин, Ник Јуришић, Филип Мијић, Шејн Винац.

Денис Берчић, Мајкл Јаско, Лука Јурешко, Филип Ујаковић, Дује Грубишић, Дарио Оксенхам, Дамир Драганић.

ЕСЕЈИ: Џеј Ајуб, Шејн Винац, Филип Мијић.

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: две Џеј Ајуб.

КАЗНЕ: четири Џеј Ајуб.

ЦРВЕНИ КАРТОН: Доминик Драженовић.

МАЛТА: Данијел Холидеј, Хери Колинс, Алистер Ливеси, Лук Ватс, Чарли Самут, Мајкл Бонавиа, Данијел Апси, Марк Дејви, Том Холовеј, Роб Холовеј, Џејмс Морис, Доминик Бусутил, Тоби Кварендон, Метју Камилери, Џејмс Обрајан.

Драган Церкета, Том Пејс Мур, Клејтон Кесер, Дерен Дегуара, Макс Галеа, Малком Атард.

ЕСЕЈИ: Данијел Апси, Тоби Кварендон.

КАЗНЕ: две Џејмс Обрајан.

ЖУТИ КАРТОН: Данијел Апси.

ТАБЕЛА ГРУПЕ А ДИВИЗИЈЕ 2 КУПА ЕВРОПСКИХ НАЦИЈА

[table “13” not found /]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.