ХРАБРИ ШКОТИ НАМУЧИЛИ ОЛ БЛЕКСЕ


ПОБЕДА ОЛ БЛЕКСА У ЕДИНБУРГУ: Данијел Картер у нападу против Шкота.
ПОБЕДА ОЛ БЛЕКСА У ЕДИНБУРГУ: Данијел Картер у нападу против Шкота.

У утакмици пре чијег почетка су већ били осуђени на пропаст, храбри рагбисти Шкотске задали су доста потешкоћа светским шампионима који су морали шестоко да се потруде не били остали непоражени у 107 година дугој традицији окршаја две репрезентације. И поред пораза 51:22 (34:17) претрпљеног на Марејфилду у Единбургу од Новог Зеланда, Шкотска је наговестила да се полако али сигурно враћа на велику сцену светског рагбија.

ДИРЕКТНО ИЗ ЕДИНБУРГА: Јован Бајић.
ДИРЕКТНО ИЗ ЕДИНБУРГА: Јован Бајић.

Многи су омаловажавали учинак Хајлендера на туренеји средином године када су били једини тим са северне хемисфере који је победио све ривале на југу. Злонамерници су образлагали свој став одабиром слабијих противника од стране Шкота. Међутим, исти су заборавили да су домаћини данашње утакмице победили Аустралију у Њукаслу а на тренутке је деловало као да ће можда изненадити и најбољу селекцију света на данађњем мечу.

Новозеланђани су повели казном Данијела Картера али је убрзо уследио делиријум на пуним трибинама Марејфилда јер је Метју Скот пресекао пас Данијелу Картеру, направио продор додао лопту до Тима Висера који је наопште одушевљење публике положио за преокрет а вођство је повисио Грег Леидлоу из трансформације.

Данијел Картер се искупио за грешку који трен касније када је у две ситуације жестоко преварио одбрану Шкотске. У првој је прошао кроз тројицу играча а у две фазе после иниционе, кораком у страну прешао је два противника пре него што је одлино проиграо Израела Дага за први есеј Ол блекса. Картер је после поентирања аријера био сигуран за додатна два поена.

У другом полагању Новог Зеланда претходиле су акције у којима су момци у црном „развукли“ лопту до десног крила и у следећој фази до левог. Џулијан Савеа је у пуном трку прихватио пас и поентирао.

УПИСАО СЕ У ЛИСТУ СТРЕЛАЦА: Ендру Хоп постиже есеј.
УПИСАО СЕ У ЛИСТУ СТРЕЛАЦА: Ендру Хоп постиже есеј.

Шкоти су лоше извели почетни ударац. Лопта није прешпла десет метара а Ол блекси су тражили скрам на центру, добро извели акцију, направили вишак по десној страни а овог пута положило је десно крило Кори Џејн. После есеја ветерана на позицији талонера Едруа Хора и нове трансформације Данијела Картера учинило се да ће брод Келта брзо потонути.

Ипак, у судијској надокнаду првог полувремена храбри Шкоти су показали свој карактер и борбеност. Уместо шута на стативе, одлучили да играју изненадивши не само публику, него што је много важније и самог противника. Међутим, надколеница једног од гостујућих играча испречила се Метјуу Скоту да постиге други есеј за домаћина.

ОДУШЕВИЛИ: Шкоти славе есеј Џефа Кроса.
ОДУШЕВИЛИ: Шкоти славе есеј Џефа Кроса.

Ипак, Новозеланђани су се бранили из офсајда па је Жером Гарсе поново досудио казну. Овог пута ништа није могло да заустави десног стуба прве линије скрама Џефа Кроса који је подигао лопту из рака на пет метара од гол линије и поентирао а Грег Леидлоу био сигуран из претварања што је додатно угрејало навијаче на трибинама Марејфилда у хладном Единбургу и појачало самопоуздање домаћима и жељу за победом.

Почетком другог полувремена Адам Томпсон је имао среће да му француски арбитар није показао црвени кратон због гажења противника у раку. Уместо до краја утакмице, крилни треће линије мелеа је одсуствовао свега десет минута, што је дало крила Шкотима.

ДУПЛИ СТРЕЛАЦ НА МЕЧУ: Тим Висер постиже други есеј.
ДУПЛИ СТРЕЛАЦ НА МЕЧУ: Тим Висер постиже други есеј.

Недуго по изласку Адама Томсона с терена Ол блекси су спречили напад домаћина и започели контру из сопствених пет метара али су изгубили посед. Лопта је из контра рака брзо стигла до Тима Висера који је постигао други есеј на мечу против Новозеланђана, чиме ретко који играч може да се похвали.

После лоше убачене лопте у аут од стране Шкота, гости су тражили скарм. Солидно су га извели а Данијел Картер је маестрално шут пасом на крилу пронашао изузетно продорног Џулијена Савеу. Најбољи стрелац Светског првенства 2010. за играче до 20 година старости лако је прошао последњег човека одбране и постигао други есеј на сусрету за 44:22 чиме изабраници Стива Хенсона у том тренутку имали тачно дупло више поена на конту у односу на ривала.

ЈОШ ЈЕДАН ДУПЛИ СРЕЛАЦ: Џулијен Савеа у продору.
ЈОШ ЈЕДАН ДУПЛИ СРЕЛАЦ: Џулијен Савеа у продору.

Пред сам крај сусрета завесу на одличну утакмицу спустио је Бен Смит шестим полагањем за Ол блексе а Данијел Картер успешно извео шесту трансформацију и са три казне за укупно 21 поен био најефикаснији посејдинац сусрета у тријумфу 51:22 Ол блекса против Шкотске.

ШКОТСКА – НОВИ ЗЕЛАНД 22:51 (17:34).

Стадион Марејфилд у Единбургу.

Гледалаца: 67.000.

Главни судија: Жером Гарсе (Француска).

Помоћници: Паскал Гауз (Француска), Сајмон Мек Даувел (Ирска).

Судија у ТВ студију: Грам Хјуз (Енглеска).

ШКОТСКА: Рајан Грант, Рос Форд, Џеф Крос, Ричи Грам, Џим Хамилтон, Аласдир Сторкош, Кели Браун, Рос Рени, Мајк Блер, Грег Леидлоу, Тим Висер, Метју Скот, Ник Де Лука, Шон Ламонт, Стјуарт Хог.

Скот Лоусон, Алан Џејкобсен, Кајл Трејнор, Аластаир Келок, Дејвид Дентон, Хенри Пиргос, Руард Џексон.

ЕСЕЈИ: Тим Висер (13`, 50`),Џеф Крос (40`+),

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Грег Леидлоу (13`, 40`+).

КАЗНЕ:  Грег Леидлоу (25`).

НОВИ ЗЕЛАНД: Вајат Крокет, Ендру Хор, Овен Френкс, Лук Романо, Семјуел Вајтлок, Адам Томпсон, Ричи Мек Коув, Виктор Вито, Пири Випу, Данијел Картер, Џулијен Савеа, Тамати Елисон, Бен Смит, Кори Џејн, Израел Даг.

Дан Коулс,Тони Вудкок, Бен Френкс, Али Вилијамс, Сем Кејн, Тавера Кер Барлоу, Бауден Берит, Ма` а Нону.

ЕСЕЈИ: Израел Даг (20`), Џулијен Савеа (31`, 63`), Кори Џејн (34`), Ендру Хор (38`), Бен Смит (76`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Данијел Картер (21`, 32`, 35`, 39`, 64`, 77`).

КАЗНЕ: Данијел Картер (2`, 29`, 54`).

ЖУТИ КАРТОНИ: Адам Томпсон (44`).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.