ХУРЕКЕЈНСИ ПОБЕДОМ ЗАПОЧЕЛИ 15. КОЛО СУПЕР РАГБИЈА

ДВА ПУТА ПОЕНТИРАО ПРОТИВ ФОРСА: Маа Нону.
ДВА ПУТА ПОЕНТИРАО ПРОТИВ ФОРСА: Маа Нону.

Веома узбудљивом утакмицом одиграном у Палмерстон Норту на стадиону Арена Манавату где су Хурекејнси успели да савладају Вестер Форс 34:28 (10:18) данас је почело 15. коло најјачег клубског такмичења јужне хемисфере самим тим и света, Супер 15. Сутра су на програму још четири меча док је за недељу резервсан дерби окршај Квинсленд Редса и Крусејдерса.

Хурекејнси су после два везана пораза забележили победу. Коначно је центар Ол блекса и франшизе базране у Велингтону заигао на нивоу својих квалитета што ће свакако обрадовати селектора Новог Зеланда Грахама Хенрија. Маа Нону је против Вестерн Форса постигао два есеја који су му били прва поентирања у сезони и тиме у многоме помогао Ураганима да победе Аустралијанце.

СТОПРОЦЕНТАН ШУТ ПРОТИВ ФОРСА: Ерон Круден.
СТОПРОЦЕНТАН ШУТ ПРОТИВ ФОРСА: Ерон Круден.

Одлучујућу улогу је имао и млади отварач Ерон Круден који је наместио два полагања, Џејмсу Бродхусту и Корију Џејну за коначни прелазак у вођство и освајање бонус бода док је шутерски био непогрешив. Круден је имао и стопроцентни учинак погодоивши четири трансформације и две казне.

Рачунајући и ово, остао је још свега четири рунде лигашкод дела такмичења до почетка нокаут фазе. Погледом на табелу може се с лакоћом закључити да за шест места у плеј офу конкурше осам тимова што значи да они екипе који су на правом путу ка полуфиналу више немају право на грешку.

ТАЛОНЕР ХАЈЛЕНДЕРСА НА ДЕЛУ: Џејсон Ратлиџ.
ТАЛОНЕР ХАЈЛЕНДЕРСА НА ДЕЛУ: Џејсон Ратлиџ.

Хајлендерси ако желе да задрже шесту позицију која их води у нокаут фазу морају сутра да савладају Лајонсе што им и неће бити тако тешко обзиром да су били слободн у претходном колу и да је екипа из Јоханезбурга последња на табели. Хајлендери и Лавови 13 пута су се састали у прошлости а домаћини су остварили девет победа.

Стормерси који су први у Јужноафричкој конференцији и трећи у генералном пласману гостују Брамбисима. Екипа из аустралиске престолнице и ако је по појачањима пред почетак сезоне проглашена Реал Мадридом Ози рагбија то није успела да докаже на терену. Имају свега две победе али оно што их може охрабрити пред дуел са момцима из Кејп Тауна је чињеница да их прошлогодишњи финалиста никад није победио у Камбери.

ЦЕНТАР ШАРКСА У ПРОДОРУ: Стефан Требланч.
ЦЕНТАР ШАРКСА У ПРОДОРУ: Стефан Требланч.

У Дурбану на Кингс парку копља ће укрстити Шаркси и Варатаси. Без обзира што су мечеви ове две стране увек били неизвесни рагбисти из Сиднеја девет пута су тријумфовали у претходних десет сусрета. Несумњиво је да ће Варатаси покушати да наставе низ од три везане победе у сезони док Ајкуле желе тријумфом да залече ране задобијене претходне недеље поразом од Булса.

Управо Булсима који су се три пута у последњих четири сезоне домогли титуле шампиона Супер рагбија, два пута узастопно, на ноге долазе јужнафрички ривали Читаси. Претходни судар екипа у оквиру другог кола обележило је протраћено вођство Гепарда од 16 поена које је анулирао Фури Ду Приз есејем за победу Булса 25:23. Нажалост, Бикови овог пута биће без Ду Приза због повреде колена а њега на месту демија неће моћи да замени ни Фансоа Хугард јер је „средио“ скочни зглоб раније у току недеље на тренингу.

ПРВИ НА ТАБЕЛИ СУПЕР РАГБИЈА: Отварач Редса Квејд Купер упошљава саиграча.
ПРВИ НА ТАБЕЛИ СУПЕР РАГБИЈА: Отварач Редса Квејд Купер упошљава саиграча.

Свакако да ће се дерби 15 рунде Супер рагбија одиграти на стадиону Санкорп у Бризбејну где ће водећа екипа елитног такмчења провинција Новог Зеланда, Аустралије и Јужне Африке Квинследн Редси угостити Крусејдерсе најтрофејнију франшизу јужне хемисфере. Главни стратег Црвендаћа Јуан Мекензи именовао је исту стартну поставу која је против Окланд Блуз забележла десету победу у претходних 12 кола.

У редовима Крусејдерса поново ће бити Бред Торн и Сони Бил Вилијамс као и капитен момака из Кантерберија и Ол блекса Ричи Мек Коув док тренера Крсташа Тода Блекедера и даље брину повреде Шона Мејтланда, Израела Дага, Кана Фотуаилиа, Ендија Елиса као и браће Вајтлок Сема и Адама.

РЕЗУЛТАТИ И ПАРОВИ 15. КОЛА СУПЕР 15 РАГБИЈА

Данас:

ХУРЕКЕЈНС – ФОРС 34:28 (10:18)

Сутра:

ХАЈЛЕНДЕРС – ЛАЈОНС

БРАМБИС – СТОРМЕРС

ШАРКС – ВАРАТАС

БУЛС – ЧИТАС

Недеља, 29. мај:

РЕДС – КРУСЕЈДЕРС

У 15. КОЛУ СУПЕР РАГБИЈА СЛОБОДНИ СУ:

Блузси, Чифси и Ребелси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.