ЧИФСИ ОДБРАНИЛИ ТИТУЛУ ШАМПИОНА ЈУЖНЕ ХЕМИСФЕРЕ

ШАМПИОНИ СУПЕР РАГБИЈА ДРУГУ ГОДИНУ ЗА РЕДОМ: Чифси изводе победничку Хаку
ШАМПИОНИ СУПЕР РАГБИЈА ДРУГУ ГОДИНУ ЗА РЕДОМ: Поглавице изводе победничку Хаку

У неизвесном и веома занимљивом финалу Супер рагбија одиграном на терену стадиона Ваикато у Хамилтону, Чифси који су били девет и у две ситуације десет поена у заостатку, смогли су снаге да есејима у другом полувремену направе преокрет, савладају Брамбисе 27:22 (9:16) и одбране титулу шампиона јужне хемисфере.

Брамбиси су одлично започели сусрет. У првом полувремену су стекли предност 9:0 казнама Кристиана Леали` ифана али домаћини су смогли снаге да изједначе преко Ерона Крудена који је попут центра гостију био прецизан из три казненог ударца.

СТРЕЛАЦ СВИХ ПОЕНА ЗА БРАМБИСЕ У ФИНАЛУ: Кристиан Леали` ифано пред постизање есеја
СТРЕЛАЦ СВИХ ПОЕНА ЗА БРАМБИСЕ У ФИНАЛУ: Кристиан Леали` ифано пред постизање есеја

Чифси су деловали и као екипа која ће прва да постигне есеј међутим, у самој завршници првих 40 минута Кристиан Леали` ифано је пресекао не баш најбоље додавање Тавере Кер Барлоува ка Хики Елиоту које талонер није успео да ухвати јер је било превисоко. Други центар Брамбиса, отварач Валабиса је испринтао до гол линије и поентирао. После гледања снимка од стране судије у ТВ студију Вини Мунроа на захтев главног делиоца правде Крега Жубера, Леали` ифано је био сигуран и из трансформације за вођство гостију на полувремену 16:9.

У наставку су шутери поново били у главним улогама с тим да је Леали` ифано два пута погодио гол док је Ерон Круден једном био прецизан чиме су Брамбиси секли предност од десет поена разлике. Стекао се утисак да ће Дивљи коњи из Канбере постати прва франшиза Супер рагбија после 14 година која ће освојити титулу на госујућем терену.

ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Миам Месам у продору пред постизање есеја
ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Лиам Месам у продору пред постизање есеја

Наду Поглавицама да ипак могу да одбране наслов шампиона пробудио је Лиам Месам. После скрама у 22 метара Брамбиса крилни треће линије мелеа Чифса је подигао лопту, снажним и продорним трком прошао је кроз одбрану ривала и положивши преполовио вођство противника. Радост навијача умањио је Ерон Круден који је поред две казне промашио и претварање.

У 68. минуту резервиста Роби Робинсон је направио друго изједначење. Бунди Аки је одличним продором изнео лопту са сопствене половине терена у комбинацији са Аеалијем Тикоиротумом. У завршници акције „јаје“ је дошло до универзалца у дијагонали који је десетак минута раније заменио Герета Аскомба на позицији аријера и крунисао напад есејем за 22:22. Круден се искупио за све промашаје на утакмици успешно изведеном трансформацију чиме су Чифси направили преокрет и повели са 24:22. Два минута касније прецизним казненим ударцем отварач домаћих је оверио одбрану титуле.

Присталицама Брамбиса за утеху остаје податак да је Кристиан Леали` ифано есејем, трансформацијом и пет казни за 22 поена постао најуспешнији појединац у историји финала Супер рагбија.

ЧИФС – БРАМБИС 27:22 (9:16)

Стадион Ваикато у Хамилтону

Гледалаца: 25.800

Главни судија: Крег Жубер (Јужна Африка)

Помоћници: Крис Полок (Нови Зеланд), Герет Вилијамсон (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Вини Мунро (Нови Зеланд)

ЧИФС: Тоби Смит, Хика Елиот, Бен Тамеифуна, Крег Кларк, Броди Реталик, Лиам Месам, Танерау Латимер, Мет Вант Левен, Тавера Кер Барлоу, Ерон Круден, Асаели Тикориотума, Ендру Хорел, Чарли Нгатаи, Лелиа Масага, Герет Ескомб

Рис Маршал, Бен Афеали, Мајкл Фицџералд, Сем Кејн, Аугустин Пулу, Бунди Аки, Роби Робинсон

ЕСЕЈИ: Лиам Месам (64`), Роб Робинсон (68`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ерон Круден (70`)

КАЗНЕ: Ерон Круден (23`, 26`, 32`, 48`)

БРАМБИС: Скот Сио, Стивен Мур, Бен Александер, Скот Фарди, Сем Картер, Питер Кимлин, Џорџ Смит, Бен Мовен, Ник Вајт, Мет Томуа, Клајд Ретбон, Кристиан Леали` ифано, Тевита Куридрани, Хенри Спеит, Џеси Мог

Силва Силва, Руан Смит, Фонтунуупуле Ауела, Колби Фаингаа, Иан Приор, Ендру Смит, Џо Томане

ЕСЕЈИ: Кристиан Леали` ифано (39`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Кристиан Леали` ифано (40`)

КАЗНЕ: Кристиан Леали` ифано (6`, 8`, 21`, 45`, 58`)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.