ШЕСТ НАЦИЈА НА ПОЛОВИНИ ПУТА

ДЕТАЉ СА ПРЕТХОДНОГ СУСРЕТА ИРАЦА И ЕНГЛЕЗА: Шон О` Брајан у продору
ДЕТАЉ СА ПРЕТХОДНОГ СУСРЕТА ИРАЦА И ЕНГЛЕЗА: Шон О` Брајан у продору

После недељу дана паузе, репрезентативци елитних тимова Европе вратиће се обавезама које носи треће коло Првенства шест нација којим ће само такмичење заћи у другу половину. Нову рунду борбе за Стари континент отвориће окршај у Единбургу измећу Шкотске и Италије. После дуела у Единбургу у Сен Денију копља ће укрстити Французи и Велшани а за недељу је заказан двобој Ираца и Енглеза у Даблину.

У првој утакмици кола састаће се претпоследња и последња селекција са табеле. Шкоти су победу у претходна четири меча у свим такмичењима остварили против Тонге у новембру савладавши Полинежане 37:12 у Килманроку у оквиру Тест мечева крајем године. Интересантно је да су и Италијани свој претходни тријумф забележили такође у новембру, такође у Тест мечевима крајем године и такође против момака са пацифичких острва, у овом случају Самое чије су рагбисте надиграли 24:13 у Асколију.

Ипак, да није све тако црно на обе стране које ће се састати у престоници Шкотске потврђује чињеница да је Стјуарт Хог претрчао 106 метара у претходне две рунде више од било код другог играча Првенства, док су Италијани, Серђо Парисе и Лук Мек Лејн имали највише трчања са лоптом 27, односно 26. Ипак, слаба је то утеха када се налазите на зачељу.

Италијани су 11 пута гостовали на Марејфилду и славили само једном, 2007 тријумфом 37:17.

Друга утакмица суботњег програма одиграће се у предграђу Париза ге ће се састати трећа и четврта селекција са табеле. Французи су после пораза у претходном колу од Ираца пали са другог места и ако га претрпе и од Велшана преузеће њихову позицију у генералном пласману. У случају неуспеха, то ће им бити четврти везани од Змајева што нису доживели још од ере 50. година прошлог века.

Играч друге линије скрама Алун Вин Џонс је освојио највише аута у току турнира, укупно 11 али су Велшани најлошији у обарању са 87 процената успешности.  С друге стране стуб прве линије мелеа Француске Еди Бен Арус је са четири украдене лопте у самом врху „лоповске “ дружине.

Најинтересантнији меч рунде одиграће се у Даблину између прво и другопласиране репрезентације. На новом Ленсдаун роуду Ирцима на мегдан, долазе стари непријатељи – Енглези. Утакмица је изузетне важности за обе селекције. Поред чињенице да ће репрезентација која тријумфује у недељу бити на првом месту табеле, иста ће остати једини кандидат да освоји такмичење са Грен слемом.

Енглези су последњи пут у томе успели 2003. управо тријумфом у Даблину. Касније исте године су постали светски шампиони у Аустралији. Ове, поново имају прилику да евентуалном победом на Ленсдаун роуду се приближе Грен слему и то у години у којој су домаћини Мондијала. Људи кажу да се историја понавља а будућност ће показати у којој мери је та тврдња тачна, макар што се тиче рагбиста са Црвеном ружом на грудима.

ПАРОВИ ТРЕЋЕГ КОЛА ПРВЕНСТВА ШЕСТ НАЦИЈА

Сутра:

ШКОТСКА – ИТАЛИЈА, Марејфилд – Единбург

ФРАНЦУСКА – ВЕЛС, стадион Француска – Сен Дени

Недеља, 1. март:

ИРСКА – ЕНГЛЕСКА, Ленсдаун роуд – Даблин

ТАБЕЛА ПРВЕНСТВА ШЕСТ НАЦИЈА ПРЕД ТРЕЋЕ КОЛО

[table “27” not found /]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.