ЊЕГОВО ВЕЛИЧАНСТВО, КУП ШЕСТ НАЦИЈА

КАПИТЕНИ ШЕСТ НАЦИЈА С ТРОФЕЈЕМ.
КАПИТЕНИ ШЕСТ НАЦИЈА С ТРОФЕЈЕМ.

Пред нама је најпрестижније такмичење Стартог континента у коме ће се најјаче нације северне хемисфере Француска, Ирска, Енглеска, Велс, Шкотска и Италија борити за наслов незваничног шампиона Европе. Све очи рагби јавности од петка, током фебруара и марта биће усмерене у дешавања на и око терена с обе стране Ламанша, Ирског и Келтског мора као и на Апенинско полуострво обзиром је Куп шест нација последње велико такмичење пред Светско првенство на Новом Зеланду од кога нас дели свега седам месеци.

Најтежи задатак је пред Триколорима који бране Грен слем освојен прошле сезоне. Француска има најјаче првенство из ког црпи доказане таленте. Клубови им доминирају у европским такмичењима али на репрезентативом плану и даље знају да се спотакну и падну. Сваког љубитеља рагбија у Француској још увек боли а неке и вређа, издање изабраника Марка Ливермона против селекција са јужне хемисфере које су јесенас биле на турнеји по северу. Триколори су с „пола гаса“ изашли на крај с Фиџијем (победа 34:12), намучили су се против Аргентине (победа 15:9) која није била у најјачем саставу а онда је уследила катасртофа против Аустралије. Валабиси су разбили Французе 59:16 пред пуним трибинама Стад Франса у Сен Денију наневши им један од најгорих пораза на домаћем тлу. Само је Нови Зеланд био убедљивији од Аустралије у земљи Галских петлова. На стадиону Жерлан у Лиону 2006. године нанели су им понижавајући пораз 47:3.

ТЕЖАК ЗАДАТАК: Одбрана титуле.
ТЕЖАК ЗАДАТАК: Одбрана титуле.

Ливеронова чета има прилику да спере љагу управо у такмичењу које је прошле године завршила Грен слемом, односно победама против свих противника што су у прошлости успели да остваре још осам пута. За разлику од осталих учесника престижног турнирнира, немају проблема с повредама што Французе и ове сезоне сврстава поред осталих атрибута у круг фаворита за освајање, тачније, одбрану титуле.

Ирци који су поред рагбија у још мало чему уједињени, вратили су се свом старом дому, стадиону Ленсдаун роуд. До душе, само је име остало исто ако се изузме назив који је пришивен из спонзорских разлога, јер је на месту чувеног спортског здања никло ново капацитета 51.700 седећих места чија је изградња коштала 410 милона евра.

ЈОШ ЈЕДНИ ПРЕТЕДЕНТИ ЗА ТИТУЛУ: Репрезентативци Ирске.
ЈОШ ЈЕДНИ ПРЕТЕДЕНТИ ЗА ТИТУЛУ: Репрезентативци Ирске.

Ипак, оно што ће много битније утицати на игру Ираца су бројне повреде. Готво је сигурно да ће Томи Боув, Шејн Хоран, Ендру Тримбл, Роб Карни и Џордан Марфи из дијагонале и Џејми Хислип, Џон Хејз и Стивен Ферис из мелеа пропустити већи део Купа шест нација. Ако се „занемари“ ова чињеница, Ирци су у сличном саставу као и 2009. када су после 61. године, тек други пут освојили Грен слем.

Вероватно ће недостатак искуснијих репрезентативаца надометити они нешто млађи попут Џонатана Секстона и Шона О` Брајана док ће још један првотимац Ленстера Фергус Мек Фаден дебитовати у националном тиму. Прошле сезоне Ирци су такмичење завршили на другом месту а ове дефинитвно ће максимално потрудити да поправе пласман.

УВЕК МЕЂУ КОНКУРЕНТИМА ЗА ТИТУЛУ: Рагбисти Енглеске на тренингу.
УВЕК МЕЂУ КОНКУРЕНТИМА ЗА ТИТУЛУ: Рагбисти Енглеске на тренингу.

Енглезе готово увек трпају у најужи круг конкурената за освајање Купа шест нација али то нису постигли од 2003. када су такмичење завршили с Грен слемом а касније те године у Аустралији постали су и свтски шампион. Има ту мало симболике јер се овосезонско елитно такмичење репрезентација Старог континента игра у години Мондијала  а добре игре Црвених ружа против ривала с јужне хемисфере летос и јесенас можда наговештавају и берићетно пролеће.

Кладоничари Енглезима дају велике шансе за освајање трофеја и поред кардовских проблема. У новембарским тест мечевима бриљирали су Том Крофт и Кортни Лов међутим, њих двојица као и капитен репрезентације Луис Муди, познатији у свету рагбија као бесни пас, даће свој допринос тиму али само као навијачи с трибина јер су их повреде омеле да то учине и на терену. Мартин Џонсон који је 2003. био капитен Енглеске ту дужност је с повређеног Мудија пренео на искусног Мајка Тиндла, такође члана чувене генерације. Без обзира што је из Енглеског рагби савеза најављено да играчи који нису у домаћим клубовима неће моћи да играју за репрезентацију у државни тим позвани су „французи“ Том Палмер, Џејм Хескл и Џони Вилкинсон. У тим се после повреде вратио Крис Ештон чији је есеј против Аустралије недавно проглашен најбољим у 2010. док ће први пут дрес са црвеном ружом на грудима носити Том Вуд.

У ПОТРАЗИ ЗА ФОРМОМ: Репрезентативци Велса.
У ПОТРАЗИ ЗА ФОРМОМ: Репрезентативци Велса.

Можда Велшани у престижно такмичење Европе не би требали да уђу с превише оптимизма. Представници нације с великом рагби традицијом пољуљали су понос који су стварале генерације пре њих. Од прошлогодишњег турнира одиграли су седам утакмица, претрпели шест пораза и извукли реми 16:16 на Миленијуму против Фиџија. Додатне главобоље Ворену Гетлану додаје чињеница да је тим „осакаћен“ повредама. Због истих није могао да рачуна на стубове Британских и Ирских Лавова Гетлина Џенкинса и Адама Џонса, крило Скарлетса Џорџа Норта, центре Тома Шенклина и Ендруа Бишопа као и суспендованог демија Кардиф Блуза Ричија Риса. Листи се прикључио и Ли Халфпени који је у понедељак на тренингу повредио скочни зглоб али оно што сигурно макар мало обрадовало Новозенђана на клупи Велса је опоравак Шејна Вилијамса и Ли Брна.

Змајеви су по унчику у Купу шест нација одмах иза Енглеза а од изједначења с најљућим ривалима дели ихсамо једна титула. Да ли ће је освојити ове сезоне, тешко је предпоставити али и није искључено јер су у готово истом саставу као и пре три године када турнир завршили с Грен слемом.

НА ДОБРОМ ПУТУ: Шкоти у продору.
НА ДОБРОМ ПУТУ: Шкоти у продору.

С друге стране Шкотланђани који и немају тако блиставу историју попут Велшана у последњих шест окршаја остварили су пет победа од који се посебно истиче она остварена 20. новембра у Единбургу против светских шампиона. На на стадиону Марејфилд савладана је Јужна Африка са 21:17.

Ипак, и поред позитивног низа Хајлендери не могу се похвалити ефикасношћу јер их и даље мучи стара бољка, постизање есеја. Од како их је преузео бивши селектор Енглеске Енди Робинсон, Шкоти су у 13 утакмица само седам пута положили лопту иза гол линије ривала али како кажу стручњаци, напредак је на видику. То вероватно наговештава да су моци из земље килтова, гајди и вискија кадри за нешто више од пуке борбе с Италијана за избегавање последњег места и освајања Вуден спуна, односно дрвене кашике.

БЕЗ МНОГО РАЗЛОГА И ПРИЛКА ЗА СЛАВЉЕ: Репрезентативци Италије Лук Мек Лејн и Мартин Кастрођовани.
БЕЗ МНОГО РАЗЛОГА И ПРИЛКА ЗА СЛАВЉЕ: Репрезентативци Италије Лук Мек Лејн и Мартин Кастрођовани (десно).

Најмлађа нација у међу шест најбољих Европе и ове сезоне има велике изазове пред собом. Од када су Италијани 2000. године стекли привилегију да учествују у престижном такмичењу Старог континента које се сматра једним од најстаријих на свету што се тиче репрезентативног нивоа, нису успели да остваре више од победе по сезони. Прву су забележили у свом првом мечу, првог Купа шест нација пре 11 година. На стадиону Фламинио 5. фебруара 2000. савладали су Шкотску 34:20. На следећи тријумф присталице Азура чекале су пуних седам година али се исплатило јер су славили први пут на гостујућем терену. У Единбургу пала је Шкотска са 37:17 . У међувремену, тачније годину дана раније, ремизирали су у Велсу 18:18 а последњи пут разлог за славље имали су 2008. и 2010. када су у Риму савладали, већ предпостављате, Шкоте 23:20 односно 16:12.

Можда ће ове сезоне имати више успеха обзиром да су се два италијанска клуба Аирони и Бенетон из Тревиза прикључили Келтској лиги где се надмећу с представницима региона Велса, Ирске и Шкотске. Недостатак квалитетног домаћег играчгог кадра, поред тренерског, Азури покушавају да надокнаде ангажовањем иностраних рагбиста али исто тако имају и своје адуте попут браће Бергамаско, Маура и Мирка, Мартина Кастрођованија и капитена Серђа Парисеа. Несумљиво да ће повратак Парисе у многоме допринети игри Италијана обзиром да је прошлогодишњи Куп шест нација пропустио због повреде. Из истих разлога ове сезоне ће бити без Маура Бергамаска и Грега Гаувера. Одсуство отварача аустралијског порекла попуниће земљак Крис Бартон.

Први пут у 128 година дугој традицији турнира борба за трофеј почеће у петак. Сутра, у вечерњем термиуну у Кардифу на стадиону Миленијум стартоваће 110 сезона најелитнијет такмичења Старог континента утакмицом Велс – Енглеска. У суботу 5. фебруара састаће се Италија и Ирска, односно Француска и Шкотска чиме ће се закључити прво коло Купа шест нација.

ЖЕСТОКО: Детаљ с прошлогодињег дуела Енглеске и Велса.
ЖЕСТОКО: Детаљ с прошлогодињег дуела Енглеске и Велса.

Велшанима у престолницу долазе најљући ривали који су последњи пут сласт победе у Крадифу осетили још 2003. Додатно уље на варту пред сусрет долила је размена изјава селектора Велса Ворена Гетланда и талонера Енглеске Дилана Хартлија. Гетланд је окарактерисао Хартлија као брбљивца, поставивши питање око његових играчких способности и учесталог инцидентног понашања. Хартли, иза кога је стао цео тим Енглеске на челу с капитеном Мајком Тиндалом, изајвио је да су га речи Гетланда само додатно мотивисало пред утакмицу на Миленијуму.

Велшани су више него расположени да управо против Енглеза прекину низ од седам утакмица без победе док Црвене руже тријумфом на врућем гостовању желе да започну годину Светског првенства и сезону у Купу шест нација.

У суботу се наставља прво коло дуплим програмом.

КАПИТЕН ИРСКЕ: Брајан О` Дрискол.
КАПИТЕН ИРСКЕ: Брајан О` Дрискол.

Први ће на мегдан Италијани и Ирци. Окркшај на Фламинију почеће у 14:30 сати и нема сумње да су Острвљани већ виђени као победници сусрета. Међутим, Италијани су умели у много прилика до сада, управо на домаћем терену да намуче фаворите. Азури су препознатљиви по чврстој игри мелеа док су све бољи и у дијагонали. Да ли ће успети да се наметну дружини предвођеном Брајаном О` Дрисколом или ће момци са Смарагно острва наставити победоносни низ против Италијана остаје да се види.

ДЕТАЉ С ПРОШЛОГОДИШЊЕГ ДУЕЛА ФРАНЦУСКЕ И ШКОТСКЕ: Џони Бити бежи стубу Триколора Николасу Масу.
ДЕТАЉ С ПРОШЛОГОДИШЊЕГ ДУЕЛА ФРАНЦУСКЕ И ШКОТСКЕ: Џони Бити бежи стубу Триколора Николасу Масу.

Непун сат по завршетку утакмице у Риму, тачније у 17 часова почеће меч у предграђу Града светлости, Сен Денију где ће Триколори дочекати Шкоте. Хајлендери су само једном успели да победе домаћине на Стад Франсу што се десило 1999. Можда ће овога пута имати лакши посао јер тројица играча који су постизали есеје у претходна два сусрета Шкотске и Француске, Метју Бастаро, Винсент Клерк и Жулијен Малзије неће бити ни на клупи.

РАСПОРЕД УТАКМИЦА КУПА ШЕСТ НАЦИЈА

ПРВО КОЛО

Сутра:

ВЕЛС – ЕНГЛЕСКА

Субота, 5. фебруар:

ИТАЛИЈА – ИРСКА

ФРАНЦУСКА – ШКОТСКА

ДРУГО КОЛО

12. фебруар:

ЕНГЛЕСКА – ИТАЛИЈА

ШКОТСКА – ВЕЛС

13. фебруар:

ИРСКА – ФРАНЦУСКА

ТРЕЋЕ КОЛО

26. фебруар:

ИТАЛИЈА – ВЕЛС

ЕНГЛЕСКА – ФРАНЦУСКА

27. фебруар

ШКОТСКА – ИРСКА

ЧЕТВРТО КОЛО

12. март:

ИТАЛИЈА – ФРАНЦУСКА

ВЕЛС – ИРСКА

13. март:

ЕНГЛЕСКА – ШКОТСКА

ПЕТО КОЛО

19. март:

ШКОТСКА – ИТАЛИЈА

ИРСКА – ЕНГЛЕСКА

ФРАНЦУСКА – ВЕЛС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.