ГЛУПОСТ ВИЛИЈАМСА КОШТАЛА ПОРАЗА ОЛ БЛЕКСЕ

РАСТРГЛИ: Лавови славе тријумф у Велингтону. ФОТО: Getty Images
РАСТРГЛИ: Лавови славе тријумф у Велингтону. ФОТО: Getty Images

Црвени картон који је Сони Бил Вилијамс сасвим оправдао заслужио, поред добре игре Британских и Ирских Лавова, био је главни узрок пораза 23:21 (9:9) Ол блекса на кишом натопљеном терену Регионалног стадиона у Велингтону Tиме су гости изједначили серију на 1:1 у победама, и одржали у животу наду да могу тријумфално да се врате са турнеје по Новом Зеланду .

Нешто што професионалац који игра на том нивоу, за најбољи тим на свету, против престижног противника као што су Лавови, не би смео себи да допусти ни у највећем лудилу, себи је допустио Сони Бил Вилијамс.

У 25. минуту меча, при резултату 3:3, први центар Блузса је прљаво и подмукло, раменом, без покушаја правилног и дозвољеног обарања, ударио Ентонија Вотсона у главу, у моменту када је тамнопути Енглез био на путу земље јер је Ваисаке Нахоло имао крило гостију увелико под контролом.

Француски судија Жером Гарсе је апсолутно оправдано црвеним картоном отерао Сонија Била Вилијамса са игралишта.

Полувреме се завршило ремијем 9:9 јер су Бауден Барет и Овен Фарел разменили по два казнена ударца.

Каква су рагби громада Ол блекси су показали у наставку теста. Са играчем мање, не само да нису дозволили противнику да постигне поене, већ су их сами укњижили. Дисциплина је скупо коштала Лавове јер је Нови Зеланд до последњих 20 минута сусрета водио 18:9 из још три прецизно изведене казне Баудена Барета.

У међувремену, Мако Вунипола је зарадио жути картон и могао се сматрати веома срећним што није прошао како Сони Бил Вилијамс. Тонганац који игра за Енглеску очистио је из рака Баудена Барета који се већ извлачио из формације, исто само раменом, али ипак, не тако брутално и директ у главу као што је Вилијамс ударио Ентонија Вотсона, “одувао” је отварача Новог Зеланда. Жером Гарсе је послао Макоа Вунипполу на клупу за кажњене на десет минута.

Бауден Барет и Овен Фарел су разменили још по једну казну пре него што је пао први есеј на мечу.

У акцији која је започета на левој страни терена а завршила се на десној, Таулупе Фалетау се нашао на позицији десног крила. Чеп треће линије мелеа, такође родом са Тонге али репрезентативац Велса у крду Лавова, примио је лопту од Лиама Вилијамса. На свом путу ка есеју, Фалетау је “одувао” аријера Израела Дага, а Броди Реталик је успео да га обори, али је Таулупе већ положио.

Овен Фарел није могао по чувено непредвидивом и изузетно јаком ветру Велингтона, и још по снажној киши успешно да изведе ударац за додатна два поена.

Бауден Барет је још једном био прецизан из казне пре него што су Британски и Ирски Лавови изједначили.

Конор Мареј је угледавши рупу у одбрамбеном зиду Ол блекса, подигао лопту из рака и покушао да прође кроз њу. Изварао је Ти Џеја Перенату и Ардија Савеу деми Ирске, и поентирао. Овен Фарел није пропустио шансу да из трансформације донесе изједначење гостима.

Учинило се да ће Лавови два пута у четири дана ремизирати на Регионалном стадиону у Велингтону. Међутим, још једна глупост је коштала пораза Ол блексе.

Чарли Фаумуина је оборио Кајлија Синклера док је резервни стуб Енглеске био у ваздуху. Овен Фарел је имао довољно храбрости и присебности да успешно изведе казнени ударац чиме су Лавови повели и тријумфовали 24:21 у тесту.

Првом победом на тлу Новог Зеланда против Ол блекса у ери професионалног рагбија, тачније од турнеје 1993. године, Британски и Ирски Лавови су извојевали шансу да следеће суботе у Окланду освоје тест серију.

НОВИ ЗЕЛАНД – БРИТАНСКИ И ИРСКИ ЛАВОВИ 21:24 (9:9)

Регионални стадион у Велингтону

Гледалаца: 38.000

Главни судија: Жером Гарсе (Француска)

Помоћници: Роман Поли (Француска), Јако Пајпер (Јужна Африка)

Судија у ТВ студију: Џорџ Ајуб (Аустралија)

НОВИ ЗЕЛАНД: Џо Муди, Коди Тејлор, Овен Френкс, Броди Реталик, Семјуел Вајтлок, Џером Кеино, Сем Кејн, Керијан Рид, Ерон Смит, БАуден Барет, Реико Иоане, Сони Бил Вилијамс, Ентон Леинарт Браун, Ваисаке Нахоло, Израел Даг

Нејтан Харис, Вајат Крокет, Чарли Фаумуина, Скот Барет, Арди Савеа, Ти Џеј Перенара, Ерон Круден, Нгани Лаумапе

ЕСЕЈИ:

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Бауден Барет (21`, 32`, 37`, 54`, 58`, 68`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: Сони Бил Вилијамс (26`)

БРИТАНСКИ И ИРСКИ ЛАВОВИ: Мако Вунипола, Џејми Џорџ, тадх Фурлонг, Маро Итоје, Алун Вин Џонс, Сем Ворбартон, Шон О` Брајан, Таулупе Фалетау, Конор Мареј, Џонатан Секстон, Елиот Дејли, Овен Фарел, Џонатан Дејвис, Ентони Вотсон, Лиам Вилијамс

Кен Овенс, Џек Мек Гра, Кајли Синклер, Кортни Лоувс, Си Џеј Стандер, Рис Веб, Бен Те` о, Џек Новел

ЕСЕЈИ: Таулупе Фалетау (60`), Конор Мареј (69`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Овен Фарел (71`)

КАЗНЕ: Овен Фарел (24`, 34`, 40`+2`, 78`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Мако Вунипола (56`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.