ДИВОВИ ЈУГА ЗА ПОЛУФИНАЛЕ МОДИЈАЛА

КО ЛИ ЋЕ У ПОЛУФИЛАЛЕ: Детаљ с претходног дуела Спрингбокса и Аустралије.
КО ЛИ ЋЕ У ПОЛУФИЛАЛЕ: Детаљ с претходног дуела Спрингбокса и Аустралије.

Други четвртфинални окршај Светског првенства 2011. одиграће се на Регионалном стадиону у Велингтону у коме ће за пролаз међу четири најбоље репрезентације планете копља укрстити Јужна Африка и Аустралија. Бољи из окршаја дивова јужне хемисфере састаће се у полуфиналу с победником дуела Нови Зеланд – Агрентина.

У првом четврфиналу у престолници Новог Зеланда снаге ће одмерити једине две селекције које су два пута у прошлости освајале трофеј Вилијам Веб Елис. Једна од њих је и бранилац титуле. Спрингбокси су званични светски шампиони. Међутим, Јужна Африка је у претходних шест судара са Аустралијом само једном успела да оствари победу. То свакако ништа не мора да значи пред данашњи дуел који се игра на неутралном терену а познато је у каквом су расположењу рагбисти с Црног континента одпутовали у Француску пре четири године где су се окитили насловом првака света.

ЕКСКЛУЗИВНО С НОВОГ ЗЕЛАНДА: Јован Бајић.
ЕКСКЛУЗИВНО С НОВОГ ЗЕЛАНДА: Јован Бајић.

Ако је судити по трдицији, указаћемо на пар чињеница.  Две репрезентације последњи пут су се сусреле на Мондијалу 1999. у четвртфиналу. Тада је као и сада, Јужна Африка бранила трон а Аустралија је била боља и касније, у то време, постала једина репрезентација којој је успело други пут да освоји „Билија“.

Обе селекције су у групној фази такмичења остале без пар високо квалитетних играча с том разликом да су Спригбокси били најбољи у групи Д коју су покорили без пораза. Нажалост, то је коштало Антилопе изостанка Бакиса Боте и Френсиса Стејна.

Сигуно највећи хендикеп за Јужну Африку ће бити изостанак момка  који је у Француској 2007. године постао најмлађи играч у победничком тиму светског првенства. Корпулентни двадесеточетворогодишњак који погађа гол и са раздаљина већих од 60 метара неће моћи данас да помогне својим саиграчима због повреде рамена. У мечевима „виског ризика“ свака грешка, сваки поен може бити од пресудне важности а можда би управо Стејнови пројектили са сопствене повине били судбоносни за пролаз у полуфинале.

Ни Аустралија не мањка с повредама. Против Русије остали су без хитроног крила Друа Мичела али оно што свакако радује све присталице Валабиса је опоравак Стивена Мура, Дејвида Покока и Дигибија Иоанеа. Пораз од Ираца у групи Ц навела је Кенгуре на трећи овогодишњи дулел са Спрингбоксима. Вероватно су рачунали да би им много лакше било да су ишли на дуел са једном од европских екипа али сада ће морати жестоко да се помуче да и трећи пут у 2011. победе Јужну Африку. У последњем издању Купа три нације, обзиром да се следеће године Аргентина прикључује и да такмичење прераста у Куп четири нације, Озији су оба пута била боља и на крају освојили турнир. Аустралијска франшиза у Супер рагбију Редси, освојила је и то такмичење тако да су с прваом Валабисе сврставали у најужи круг фаворита за оствајање Светског првенства али само до поменутог пораза од Ирске.

Изабраници Робија Динса, првог Новозеланђанина на клупи Аустралије  мораће много више да потруде и покажу ако желе сутра да победе Јужну Африку и прођу полуфинале.

Интересантно је да ће окршај Јужне Африке и Аустралије бити дуела најстарије и најмлађе селекције на Мондијалу на Новом Зеланду. Искусни Спрингбокси су репрезнатција која је примила најмањи број поена у досадашњем току Светског првенства. Велс, Фиџи и Самоа заједно су постигли свега 24 поена против Јужне Африке.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.