ЕНГЛЕЗИ ТРИЈУМФОМ КРЕНУЛИ У ОДБРАНУ ТИТУЛЕ

СТАРТ КАКВ СУ ПОЖЕЛЕТИ МОГЛИ: Морис Бота предводи напад Енглеске.
СТАРТ КАКВ СУ ПОЖЕЛЕТИ МОГЛИ: Морис Бота предводи напад Енглеске.

Нови, подмлађен тим Енглеске с новим, привременим шефом струке Стјуартом Ланкастером, издржао је велики притисак пред гостовање и на терену стадиона Марејфилд у Единбургу где су пожртвованом борбом али и захваљујући грешкама противика, успели да победе Шкотску 13:6 (3:6) чиме су на најбољи могући начин почели добрану тутуле шампиона Купа шест нација.

У првом полувремену од поена виђене су свега три казне али се жестока борба водила на сваком педљу терена. Од три казнена ударца два су била Дана Паркса којима су Шкоти престигли вођство старог непријатеља од 3:0 прецизним ударцем Овена Фарела.

ДЕТАЉ С МЕЧА У ЕДИНБУРГУ: Енглези прослављају есеј Чарлија Хоџсона.
ДЕТАЉ С МЕЧА У ЕДИНБУРГУ: Енглези прослављају есеј Чарлија Хоџсона.

У првом нападу у другом полувремену Енглези су направили преокрет постигавши једини есеј на мечу преко Чарлија Хоџсона а дебитант Фарел га је претворио.

У наставку је настављена беспоштедна борба у којој су домаћини готово у сваком сегменту били успешнији од гостију сем у оном који одлучује о победнику. Шкоти су укупно имали 204 додавања у односу на 56 Енглеза, 141. пут су трчали с лоптом и на тај начин освојили 450 метара док су ривали прешли 191 метар из 52 трчања, 72% територије је било у поседу Хајлендера док су лопту имали у рукамам 68% меча. Чистих продора кроз одбрану имали су седам и 14 пута су прошли противнику „кроз руке“ док Енглези две последње поменута ставке нису ни успели да остваре.

(НЕ) СПОРНИ ТРЕНУТАК: Ситуација у ееју Енглеске - просудите сами.
(НЕ) СПОРНИ ТРЕНУТАК: Ситуација у ееју Енглеске - просудите сами.

Ипак, све то није било довољно јер Шкоти једноставно нису могли кроз непробојне Енглезе. Чинило се да је Енди Робинсон направио грешку када је на две кључне позиције уместо Криса Касатера и Дана Паркаса убацио Мајка Блера и Грега Леидлоуа. Резервни деми и отварач беспотребно су компликовали игру покушавајући да извуку неки магичи пас којим би брилијантно упосли остатак тима.

Међутим, у томе су жестоко грешили и сваки пут кад би се домаћини приближили гол линији Енглеза дезорганизација у пресудним моментима акција али и добра одбрана Црвених ружа, коштале су их поседа лопте.

ОПРАВДАО ПОВЕРЕЊЕ: Овен Фарел.
ОПРАВДАО ПОВЕРЕЊЕ: Овен Фарел.

Додуше, Грег Леидлоу је имао тренутак када је шутем преко одбране убацио лопту у есеј простор Енглеске али на успореном снимку није могло с апсолутном сигурношћу да се утврди да ли је и стигао да је поклопи пре Бена Јангса што фотографија несумњиво показује да јесте. Можда је тај моменат био преломан код отварача Единбурга да у наставку сусрета покуша на све начине да надокнади пропуштено.

Треба истаћи младог Овена Фарела који је показао да није у тиму зато му је отац Енди, помоћник Ланкастеру. Двадесетогодишњак који у матичним Сараценсима игра на позицији отварача, а за овај меч прекомандован на првог центра, демонстрирао је зрелост у игри коју је красила и прецизност.

ШКОТСКА – ЕНГЛЕСКА 6:13 (6:3).

Стадион Марејфилд у Единбургу.

Гледалаца: 67.000.

Главни судија: Џорџ Кленси (Ирска).

Помоћници: Роман Полит (Француска), Леитон Хоџс (Велс).

Судија у ТВ студију: Тони Редмонд (Ирска).

ШКОТСКА: Алан Џејкобс, Рос Форд, Јуан Мареј,Ричи Греј, Џим Хамилтон, Аласдир Соркош, Рос Рени, Дејвид Дентон, Крис Касатер, Дан Паркс, Макс Еванс, Шон Ламонт, Ник Де Лука, Ли Џонс, Рори Ламонт.

Скот Лоусон, Гуфи Крос, Алистер Келок, Џон Баркли, Мајк Блер, Грег Леидлоу, Греми Морисон.

КАЗНЕ: Дан Паркс (25`, 33`).

ЕНГЛЕСКА: Алекс Корбисиеро, Дилан Хартли, Ден Кол, Морис Бота, Том Палмер, Том Крофт, Крис Робшоу, Фил Доусон, Бен Јангс, Чарли Хоџсон, Дејвид Стретл, Овен Френкс, Бред Берит, Крис Ештон, Бен Фоден.

Роб Вебер, Мет Стивенс, Гуфи Парлинг, Бен Морган, Ли Диксон, Џордан Тарнер Хол, Мајк Браун.

ЕСЕЈ: Чарли Хоџсон (41`).

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Овен Фарел (42`).

КАЗНЕ: Овен Фарел (23`, 75`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.