ИЗВЕШТАВАЋЕМО ВАС СА ОКРШАЈА ОЛ БЕКСА И ВАЛАБИСА

ПОНОВО У ЦЕНТРУ ДЕШАВАЊА

Прошло је скоро  годину дана од како су репрезентативци и Новог Зеланда и Аутралије одиграли последњу утакмицу. Било је доста таласања пред дуел две стране али то је само допринело позитивној, спортској тензији створеној пред окршај Ол блекса и Валабиса у оквиру Бледислоу купа који ће се одиграти сутра на стадиону Скај у Велингтону одакле ћемо Вас директно и ексклузивно извештавати.

Ривалство две тако различите и уједно толико сличне земље је врло велико. Све да је у питању и играње кликера сигурно да би догађај привукао велику пажњу камо ли да се ради о националном спорту. Опште је познато колико Новозеланђани воле свој рагби и државни тим тако да се може претпоставити са коликим нестрпљењем су исчекивали да поново виде своје љубимце у акцији, поготово на домаћем терену.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић

Ол блекси су последњу утакмицу одиграли 1. новембра 2019 за треће место на Светском купу у Јапану победивши Велс 40:17 док је последња Валабиса такође била на Мондијалу у Земљи изазећег Сунца али у четвртфиналу две недеље раније када их је Енглеска поразила 40:16. Од тада није било репрезентативних обавеза проузрокованом ситуацијом у свету.

И Супер рагби који је такође био прекинут вирусом, настављен је али на локалном нивоу у Аустралији и Новом Зеланду. Појединци верују да је можда предност Валабиса чињеница да су они своје Супер рагби такмичење завршили 14. септембра док је с друге стране Тасмана било окончано месец дана раније, верујући да су и даље у форми док се за Кивије сматра да су мало “зарђали”.  У овој констатацији колега из Аустралије заборавља се да су Новозеналђани наставили такмичење на нижем нивоу, односно кроз Првенство провинција Новог Зеланда, односно Мајтре 10 куп где су и репрезентативци такође узели учешћа одржавајући форму.

бледислоу куп

Две селекције су одиграле 190 утакмица међусобно до сада. Нови Зеланд је остварио 133 победе, Аустралија равно 50 док је седам мечева завршено без победника.  У оквиру Бледислоу купа, такмичењу, односно тофеју који носи име по Висконту Бледилоуа, титули генералног гувернеру Новог Зеланда Чарлсу Батхурсту, који је сам предао пехар за који две стране играју од 1931., састали су се 144 пута. Момци у црном су у 101. утакмици славили, њихове комшије у 37 док је шест утакмица било нерешено. Укупно, Ол блекси су 47 пута освајали Бледислоу куп а Валабиси 12.

Оно што је интересантно је да Валабиси нису имали Бледислоу куп у свом поседу још од 2002. Новозеланђани се шале са својим комшијама говорећи да када Аустралијанац хоће да гледа када је њихов тим последњи пут освојио Бледислоу куп, мора да извади из ормара видео рекордер и Ве Ха Ес касету јер Ол блекси пуних 18 година држе пехар у свом поседу.

И ДАЉЕ У РУКАМА НОВОЗЕЛАНЂАНА: премијер Новог Зеланда Џасина Арден лане предаје пехар капитену Ол Блекса Керијану Риду

Последњи окршај две стране одигра се на Иден парку у Окланду лане када су Новозеланђани декласирали Валабисе 36:0.

Интересантно је да су две стране одиграле сусрет по дану на тлу Новог Зеланда 2001. Уједно, тада је Аустралија и последњ пут победила Ол блексе на тлу Аотеарое, савладавши их 23:15 у Данидену, на чувеном стадиону Карисбрук који је имао надимак Кућа бола и који је био изграђен 1883. а срушен 2013.

Сутрашњи окршај са Валабисима биће први Сему Кејну као новом капитену Ол блекса после повлачења Керијена Рида са међународне сцене. Исто тако, Иану Фостеру ово ће бити прва званична утакмица као гланом тренеру Новог Зеланда, одменивши Стива Хесона.

Мајкл Хупер који је остао каптен Валабиса и после доласка Новозеланђанина Дејва Ренија на клупу Аустралије сменивши Мајкла Чејку, дуел са вицешампионима света биће 100 јубиларна утакмица у мајци са државним грбом на грудима.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.