ИРСКА САВЛАДАЛА ЈУЖНУ АФРИКУ У СЕН ДЕНИЈУ

ЗАУСТАВИЛИ СВЕТСКЕ ШАМПИОНЕ: Дамиен Вилијемсе тампонира Џоша Ван Дер Флиера. ФОТО: Getty Images
ЗАУСТАВЉЕНИ СВЕТСКИ ШАМПИОНИ: Дамиен Вилијемсе тампонира у покушају продора крилног треће линије Ирске Џоша Ван Дер Флиера. ФОТО: Getty Images

У дербију „групе смрти“, односно групе Б Светског купа у Француској, на истоименом стадиону у париском предграђу Сен Дени, у сусрету који је окарактерисан као финале пре финала и то још у групној фази такмичења, Ирска је пред готово 80.000 гледалаца победила браниоца титуле светског шампиона Јужну Африку 13:8 (7:3).

Сусрет је као што се и очекивало био врло физички захтеван, пун костоломних конаткта и велике борбе заливене реком зноја. У свом том хаосу боље су се снашли Ирци. Имали су више концетрације, а рекло би се и снаге у завршници која је учинила одбрану гранитном у пресудним тренуцима.

Ирци су имали првиприлику да поведу на мечу јер су издејствовали казну у почетним минутима утакмице. Одлучили су да лопту из казненог ударца испуцају у аут уместо на гол. Акција и замисао им није успела јер је одбрана Јужне Африке била на месту.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА СТАДИОНА ФРАНЦУСКА У СЕН ДЕНИЈУ: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА СТАДИОНА ФРАНЦУСКА У СЕН ДЕНИЈУ: Јован Бајић

Готово у првом преласу на половину противнка, Спрингбокси су повели. За разлику од противника, после казне определили су се за сигурна три поена што је у дело спровео прецизним шутем Мани Либок.

Ирци су поново имали казнени ударац близу есеј линије и опет су се одлучили да уместо шута на гол и могућих три понеа, да играју и узму пет или седам поена. Овог пута нису погрешили. Извели су добро аут, направили неколико фаза, створили вишак по десној страни терена где је дугим додавањем Џонатан Секстон пронашао Мака Хансена. Десно крило је неометано постигло есеј а отварач је претворио полагање Хансена за прелазак Ираца у вођство.

Почетком другог полувремена дошло је до другог преокрета на мечу. Јужна Африка је изборила скрам на пет метара од гол линије Ирске. Направили су комбинацију по левој страни терена, упослили Чеслина Колбеа који је есејем вратио светске шампионе у вођство. Предност је могла бити  већа од једног поена разлике успешним шутем да Мани Либока није промашио трансформацију.

Момци са Смарагног острва нису много чекали за узвратни ударац.

Нови преокрет је донео Џонатан Секстон добро изведеним шутем из казне на гол за 10:8.

И Спрингбокси су имали своје шансе за нову смену у вођству али су три казне за сопствене половине Фафа Де Клерка биле за мало непрецизне. Чак је прва погодила стативу.

У завршним минутима сусрета, тачније у 77., Џек Кроувли имао је казну после скрама укојем су Ирци изгурали Јужноафроканце. Резервиста је на најбољи могући начин оправдао поверење тренера Ендија Фарела. Прецизно извео шут чиме је победа била запечаћена.

Спрингбоксима је требао трансформисани есеј за победу због чега су уместо казне играли. Приближли се ђутем на пет метара од есеја, добро извели аут али је одбрана Ирске остала непробојна чимеје нанет први пораз светским шампионима на тутниру на којем бране титулу.

ЈУЖНА АФРИКА – ИРСКА 8:13 (3:7)

Стадион Француска у Сен Денију:

Главни судија: Бен О` Кифи (Нови Зеланд)

Помоћници: Метју Рејнол (Француска), Џејмс Дулман (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Брендон Пикерли (Нови Зеланд)

ЈУЖНА АФРИКА: Стивен Китцоф, Мбонгени Мбонамби, Франсис Мелхерб, Ебен Етцебет, Франко Мосерт, Сија Колиси, Питер Стеф Ду Тоит, Јаспер Висе, Фаф Де Клерк, Мани Либок, Чеслин Колбе, Дамијен Де Аљенде, Џеси Криел, Курт Ли Арендсе, Дамиен Вилиемсе

Деон Фури, Ох, Нче, Тревор Нјакане, Жан Клејн, Ар Џи Снимнам, Марко Ван Стаден, Квага Смит, Кобус Реинарх

ЕСЕЈИ: Чеслин Колбе (51`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Мани Либок (6`)

ГОЛОВИ ИЗ ШУТА ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ИРСКА: Ендру Портер, Ронан Келехер, Таиг Фурлог, Таиг Берни, Џејмс Рајан, Питер О` Махуни, Џош Ван Дер Филер, Килан Дорис, Џејмс Гибсон Парк, Џонатан Секстон, Џејмс Лоув, Банди Аки, Гари Рингроуз, Мак Хансен, Хуго Кинан

Дан Шинан, Дејв Килкојн, Финли Белхам, Иан Хендерсон, Рајан Баирд, Конор Мареј, Џек Кроувли, Роби Хеншоу

ЕСЕЈИ: Мак Нахсен (33`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џонатан Секстон (34`)

КАЗНЕ: Џонатан Секстон (59`), Џек Кроувли (77`)

ГОЛОВИ ИЗ ШУТА ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.