КАРДИФ ПОНОВО ГОСТИ ЕВРОПСКА ФИНАЛА

ПОНОВО ГОСТИ ФИНАЛИСТЕ: стадион Миленијум у Кардифу
ОПЕТ НАЈВЕЋА СЦЕНА КЛУБСКОГ РАГБИЈА СТАРОГ КОНТИНЕНТА: стадион Миленијум у Кардифу

Главни град Велса девети пут у историји Европског рагби купа биће домаћин финалним утакмицама, други пут од како је управо у Кардифу 2011. године уведена пракса да се сусрет за трофеј Европског рагби купа и Челинџ купа играју у истом граду. Финале Челинџ купа за разлику од пре две сезоне када се играло на стадиону Кардиф Сити, овог пуtа ће се одржати на чувеном стадиону Кардиф Армс Парк док ће меч за титулу шампиона Старог континента по устаљеној пракси од како је 1999. изграђењно мултифункционално спортско здање а организација финала додељивана највећем граду Велса, играти на стадиону Миленијум.

Прво финале првог Европског рагби купа играно је у Кардифу на Армс Парку 1996. када је Тулуз своју прву од четири титуле шампиона Европе освојио против Кардифа казненим ударцем Кристофа Дејлада у продужетку за тријумф 21:18. Следеће финале играно је следеће године на истом месту где се славом окитио Брив савладавши Лестер Тајгерсе 28:9. Први меч за наслов првака Старог континента у Кардифу али на стадиону Миленијум је игран 2002. када су Тигрови из Лестера домогли првог од два европска трофеја победивши Манстер 15:9.

АУТОР ТЕКСТА НА ТЕРЕНУ СТАДИОНА МИЛЕНИЈУМ ПРЕД ФИНЛЕ 2011
АУТОР ТЕКСТА НА ТЕРЕНУ СТАДИОНА МИЛЕНИЈУМ ПРЕД ФИНАЛЕ 2011

Миленијум није био срећно ловиште Манстеру 2002. али јесте 2006. и две године касније када су постали прваци Европе савладавши Олимпик из Бијарица 23:19, односно Тулуз 16:13. У финалу сезоне 2010 – 2011 био сам у прилици лично да будем присутан и да извештавам са утакмице која је проглашена за најузбудљивије финале у историји Европског рагби купа. Леинстер је губио од Нортхемптон Сеинтса на полувремену 22:3 али је смогао снаге да направи преокрет и тријумфује 33:22.

Од оба финала, Челинџ купа где је су Харлеквинси на стадиону Кардиф Сити савладали Стад Франс 19:18 одакле сам такође извештавао, и поменутог магичног финала са Миленијума за Леинстер, сам град Кардиф је зарадио чистих 24 милиона британских фунти.

Стадион Миленијум је изграђен пред Светско првенство 1999. године коме је Велс био домаћин и капацитета је 74.500 седећих места, други је највећи стадион на свету са покретним кровом, и други је стадион у Европи који је добио покретни кров. Важи за место где ћете на тлу Европе наићи на најбољу рагби атмосферу што због чињеница да је у Велсу рагби спорт број један што због локације самог стадиона који се налази, што је у данашње време права реткост, у самом центру Кардифа, уз обалу реке Таф.

Јован Бајић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.