КЕНГУРИ СКОЧИЛИ ПРЕКО ПУМА У ФИНАЛЕ СВЕТСКОГ КУПА

ЗАУСТАВЉЕНИ У ПОЛУФИНАЛУ: Мартин Ландахо вади лопту из рака Аргентине. ФОТО: Радомир Бајић
ЗАУСТАВЉЕНИ У ПОЛУФИНАЛУ: Мартин Ландахо вади лопту из рака Аргентине. ФОТО: Радомир Бајић

Захваљујући доброј игри целог тима, Адам Ешли Купер је у другом полуфиналу Светског купа у Енглеској, одиграном такође на стадиону Твикенхем у Лондону, утакмицу завршио као хет трик јунак чиме је значајно допринео тријумфу 29:15 (19:9) против Аргентине којим су се Валабиси пласирали у меч за титулу шампиона света.

Прваци Рагби првенства, односно Првенства четири нације, имаће прилику за шест дана да се обогате још једним пехаром. Оним најсјајнијим и најславнијим у рагби оквирима – трофејем Вилијам Веб Елис. Аустралија је вечерас на Храму рагбија показала да заиста заслужује месту у финалу Мондијала јер ни у једном моменту окршаја са Пумасима није довела успех у питање.

ХУАН МАРТИН ХЕРНАНДЕС ЛОБЕ ПРИМА ПАС МАРТИНА ЛАНДАХА. ФОТО: Радомир Бајић
ХУАН МАРТИН ХЕРНАНДЕС ЛОБЕ ПРИМА ПАС МАРТИНА ЛАНДАХА. ФОТО: Радомир Бајић

Аустралија је имала шансе. Стварала је прилике. Била у ситуацији шест на два пред гол линијом ривала, али није успела постигне есеј. Све поене су укњижили преко Николаса Санчеса који је био стрелац пет казни.

Утакмица је почела катастрофално по Пумасе. Већ у другом минуту шок. Комбинацију Јужноафриканаца најбруталније је је прекинуо Роб Симонс пресекавши додавање. Играч друге линије скрама је испринтао до есеј простора и отворио рачун Аустралије. Бернар Фоли је био сигуран из првог шута на гол.

ЕКСКЛУЗИВНО СА ТВИКЕНХЕМА: Јован Бајић
ЕКСКЛУЗИВНО СА ТВИКЕНХЕМА: Јован Бајић

Пумаси су се отрезнили и вратили у меч казном Николаса Санчеса али је уследи нови нокаут.

Друго полагање је било плод уигране акције играча дијагонале. После скрама Бернар Фоли је бацио дугачак пас на десно крило. Адам Ешли Купер га је покупио, био бржи од ривала који су са друге стране покушали да га стигну, и положио у сам угао.

Из веома неповољне позиције отварач Варатаса и Валабиса је трансформисао есеј клупског и репрезентативног саиграча за 14:3.

Николас Санчес је још једном казном приближио Пумасе на осам заостатка и престигао демија Шкотске Грега Леидлоуа на првом месту по броју постигнутих поена у досадашњем току Мондијала.

Таман кад су се приближили ривалу, ново удаљење је уследило жутим картоном Томаса Лаванинија због опасног обарања над Израелом Фолауом, тачније, бацањем у ноге аријеру Валабиса. Публика ништа лоше није видела у томе и громогласним звиждуцима и негодовањем испратила одлуку Вејна Барнса.

ЕКСКЛУЗИВНО СА ТВИКЕНХЕМА: Радомир Бајић
ЕКСКЛУЗИВНО СА ТВИКЕНХЕМА: Радомир Бајић

Колика је борбеност била Пумаса најбоље сведочи податак да Валабиси нису успели молом да прегурају лопту у есеј простор противника, а касније су скривили казну у затвореном мелеу. Све се то дешавало док је играч друге линије био на клупи за кажњене.

Ипак, Аустралија је рагби велесила. Када нису успели преко мелеа, искористили су играча више у дијагонали. Поново је егзекутор био Адам Ели Купер. Овог пута положио је у леви угао есеј простора Аргентине.

У пред последњем минуту првог полувремена Пумаси су направили одличну акцију по средини терена којом су продрли кроз територију ривала све до десетак метара од есеј линије. Вејн Барнс, у којег Светски рагби очигледно има неизмерно поверење, измислио је лопту у напред Аргентине. Сви су на стадиону и сигурно поред ТВ пријемника видели супротно, сем енглеског судије који је имао прилику да види на великим екранима у успореном снимку шта се десило, али није.

Доминацију у затвореном скраму Аргентинци су материјализовали у почетком другог полувремена када су приморали ривала да направи казну је претворио у поене Николас Санчес.

ВЕШТ: Тевита Куридрани карде лопту Пумасима. ФОТО: Радомир Бајић
ВЕШТ: Тевита Куридрани карде лопту Пумасима. ФОТО: Радомир Бајић

На десет разлике, поново је вратио Валабисе Бернар Фоли али који трен касније после аута, и не претерано успешне акције Пумаса Николас Санчес је вратио Пумасе на седам заостатка.

Аргентина је у завршници притисла Аустралију која је готово била на коленима и пред капитулацију у виду примања есеја који би уз трансформацију донео изједначење. Међутим, Дру Мичел, који је са Тулоном освојио три титуле шампона Европе за редом, показао је светску класу.

ХЕТ ТРИК ЈУНАК: Адам Ешли Купер (14) краде лопту Пумасима у раку. ФОТО: Радомир Бајић
ХЕТ ТРИК ЈУНАК: Адам Ешли Купер (14) краде лопту Пумасима у раку. ФОТО: Радомир Бајић

Слаломом је прошао кроз одбрану Пумаса направивши хаос у њихових 22 метара. Пре него што је био заустављен, успео је некако да дода лопту до Адама Ешлија Купера који је постигао и трећи есеј за Валабисе којим су осигурали победу.

Пласман у финале Мондијала је оверио Бернар Фоли још једном трансформацијом за коначних 29:15.

Аустралија ће следеће суботе такође на терену стадиона Твикенхем, укрстити копља са рагбистима Новог Зеланда за титулу шампиона света.

Аргентини за утеху остаје меч за треће место у петак, 30. октобра против Јужне Африке.

АРГЕНТИНА – АУСТРАЛИЈА 15:29 (9:19)

Стадион Твикенхем у Лондону

Гледалаца: 80.025

Главни судија: Вејн Барнс (Енглеска)

Помоћници: Јако Пајпер (Јужна Африка), Џорџ Кленси (Ирска)

Судија у ТВ студију: Бен Скин (Нови Зеланд)

АРГЕНТИНА: Маркос Ајерца, Аугустин Креви, Рамиро Хереа, Гуидо пети, Томас Лаванини, Пабло Матера, Хуан Мартин Хернандес Лобе, Леонардо Сенаторе, Мартин Ландахо, Николас Санчес, Хуан Имхоф, Јуан Мартин Хернандес, Марсело Бош, Сантјаго Кортеро, Хоакин тукулет

Хулиан Монтоја, Лукас Ногуера, Хуан Фигаљо, Матиас Алемано, Факунда Иса, Томас Кубели, Херонимо Де Ла Фуенте, Лукас Гонсалес Аморосино

ЕСЕЈИ: /

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: /

КАЗНЕ: Николас Санчес (7`, 25`, 38`, 46`, 55`)

ДРОП ГОЛОВИ: /

ЖУТИ КАРТОНИ: Томас Лаванини (26`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: /

АУСТРАЛИЈА: Џејмс Слипер, Стивен Мур, Секопе Кепу, Кејн Даглас, Роб Симонс, Скот Фарди, Мајкл Хупер, Дејвид Покок, Вил Гинија, Бернар Фоли, Дру Мичел, Мет Гито, Тевита Куридрани, Адам Ешли Купер, Израел Фолау

Татафу Полота Нау, Тоби Смит, Грег Холмс, Дин Мам, Бен Мек Каламан, Ник Фипс, Мет Тоума, Куртли Бил

ЕСЕЈИ: Роб Симонс (2`), Адам Ешли Купер (10`, 33`, 73`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Бернар Фоли (3`, 11`, 74`)

КАЗНЕ: Бернар Фоли (48`)

ДРОП ГОЛОВИ: /

ЖУТИ КАРТОНИ: /

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: /

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.