КРУСЕЈДЕРСИ ПОКОРИЛИ ОКЛАНД

ХЕТ ТРИК ЈУНАК: крило Крсташа Лестер Фаинга` ануку у продору против Плаваца. ФОТО: Hannah Peters/Getty Images
ХЕТ ТРИК ЈУНАК: крило Крсташа Лестер Фаинга` ануку у продору против Плаваца. ФОТО: Hannah Peters/Getty Images

Изузетно узбудљив и до самог краја неизвесан дерби четвртог кола Супер рагби Пацифика припао је Крусједерсима. Момци из Крајстчрча решили су драму на стадину Иден парк у Окланду своју корист понајвише захваљујући хет трик јунаку сусрета Лестеру Фаинга` анукуу  који је изузетно допринео победи 34:28 (24:21) .

Сусрет је заиста обиловао изненађењима. Љутири ривали смењивали су се у вођству. Главни судија утакмице Џејмс Дулан показао је два жута картона, братски, по један свакој франшизи и поништио чак два есеја домачина сасвим оправдано. Било је неизвесно буквално до самог краја што је заистао оправдало очекивања и епитет дербија кола.

Први есеј на сурету уследио је после одличног продора Марка Телее. Крило Блузса направило је хаос у одбрани Крсташа, готово, нетакнуто прошло. Марк Телеа је успео да превари и Ричија Мо` унгу који је био последњи човек одбране и положи.

Бауден Барет је био прецизан из првог шута на гол. Успешно је извео трансофрмацију за 7:0.

Крсташи су узвратили преко Фергуса Брука. Аријер гостију крунисао је акцију која је полако грађена из више фаза. Ричи Мо` унга није успео да изједначи јер је шут за додатна два поена са готово са саме аут линије, био непрецизан.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА ИДЕН ПАРКА У ОКЛАНДУ: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА ИДЕН ПАРКА У ОКЛАНДУ: Јован Бајић

Недуго потом, играчи дијагонале Крусејдерса одлично су изкомбиновали по десној страни игралишта а прелепу акцију есејем је крунисао Итан Блекедер за преокрет. Полагање крилног треће линије мелеа претворио је Ричи Мо` унга за 7:12.

Нови преокрет уследио је готово одмах после почетног ударца. Кејлеб Кларк је постигао есеј у угао што није сметало Баудену Барету да из веома тешког положаја успешно иззведе трансформацију за 14:12.

Предност домаћих је увећао Роџњер Туваса Шек. Бивша звезда рагби лиге и Ен Ер Ела одлично је пробио кроз средину исперд есеја и положио међу стативе што је олакшало шут Баудену Барету за још једно успешно претварање.

Лестер Фаинга` ануку је умањио предност домаћих есејем у сам угао који је Ричи Мо` унга трансформисао.

Потом је уследио кључи тренутак првог полувремена. Џордан Лајл који је заменио повређеног левог стуба скрама Алекса Хоџмана, зарадио је жути картон јер је из казне спречио полагање Крсташа. Обзиром да је недостајало играча у првој линији мелеа, Блузси су били са 13 играча на терену што су наравно Крусејдерси искористили.

Момци из Крајстчрча тражили су скрам који је био без гурања у недостатку играча прве линије Блуса. Акција се после скрама на пет метара од гол линије развила у лево, где је Лестер Фаинга` ануку готово на исто место као претходни пут, акробатски положио. Нажалост по присталице гостију, Ричи Мо`унга је поново са истог места промашио претварање чиме су Крсташи отишли на одмор са предношћу 21:24

После притиска домаћих у уводним моментима другог полувремена, црно – црвени су испуцали лопту у поље противника до које је дошао Лестер Фаинга` ануку. Катастрофална одбрана Роџера Туваса Шека који је убрзо био замењен, омогућила је крилу Крсташа да се измигољи из руку некадашњег тринаестичара и постигне  хет трик. Ричи Мо` унга је трансфомисао трећи есеј Лестера Фаинга` анукуа за 31:21.

На свега три заостатка за љутим ривалом Блузси су се вратили полагањем Стивена Перофете и претварањем одличног Баудена Барета који није промашио ни један шут на стативе вечерас.

Ричи Мо` унга је и поред веома бучних звиждука са трибина стадиона Иден парк, успео прецизно да изведе шут на стативе из казне за 34:28

Медвеђу је услугу је својој екипи учинио резервни стуб прве линије мелеа Крсташа Кершавил Сајкс Мартин бранивши есеј линију из казне због чега је добио жути картон оставивши саиграче на цедилу десет минута.

Џејмс Такер је постиаго есеј у 68. минуту али је био поништен јер се утврдило на успореном и поновљеном снимку да играч друге линије скрама ушао у рак по лопту из оф сајда чиме су присталице Крсташа одахнуле.

Из предности казне Бауден Барет је угледао усамљеног чепа треће линије мелеа на позицији десног крила. Упутио је шут према Хоскинсу Сутутуу који је осмица ухватила и положила. Међутим, поново је есеј Блузсима поништен јер је судија у ТВ студију Крис Харт утврдио да је лопта пре полагања уствари испала Хоскинсу Сутутуу унапред, чиме су Крсташи поново преживели метак.

Минут и по пред крај сусрета Семјуел Вајтлок је украо лопту Плавцима  у раку чиме је отклонио опасност зарадивши казну за Крсуејдерсе. Ипак, после шута у аут, сопствено убацивање ниеј било по средини чиме су Блузси извојевали скрам.

Домаћини су лопту унели у контакт из којег нису успели да направе рак јер су их протвници држали на ногама. Обзиром да је истекао последњи минут меча главнмом судији Џејмсу Дулману није преостало ништа друго него да одсвира крај и озваничи победу Крусејдерса 34:28

БЛУЗС – КРУСЕЈДЕРС 28:34 (21:24)

Стадион Иден Парк у Окланду

Гледалаца: 23.999

Главни судија: Џејмс Дулман

Помоћници: Џоно Бредин, Фрејзер Ханон

Судија у ТВ студију: Крис Харт

БЛУЗС: Алекс Хоџман, Рики Рићители, Џејмс Лај, Џејмс Такер, Камерун Суафоа, Едриан Чоат, Далтон Папали` и, Хоскинс Сутуту, Финли Кристи, Бауден Барет, Кејлеб Кларк, Роџер Туифаса Шек, Реико Иоане, Марк Телеа, Стивен Перофета

Соане Викена, Џордан Лајл, Непо Лаулала, Том Робинсон, Таине Пламтри, Тауфа Фунаки, Бријс Хим, Зарн Саливен

ЕСЕЈИ: Марк Телеа (8`), Кејлеб Кларк (24`), Роџер Туиваса Шек (28`), Стивен Перофета (55`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Бауден Барет (9`, 25`, 29`, 56`)

КАЗНЕ:

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Џордан Лајл (37`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

КРУСЕЈДЕРС: Џое Муди, Коди Тејлор, Тамати Вилијамс, Скот Барет, Семјуел Вајтлок, Итан Блекедер, Том Кристи, Сионе Хавили Талитуи, Мајкл Дурмонт, Ричи Мо` унга, Лестер Фаинга` ануку, Далас Мек Лиод, Брајдон Енор, Севу Рис, Фергус Брук

Броди Мек Алистер, Кершавил Сајкс Мартин, Џорџ Боувер, Зак Галагер, Кристиан Лио Вили, Вили Хајнц, Пепесана Патафило, Мака Спрингер

ЕСЕЈИ: Фергус Брук (16`), Итан Блекедер (20`), Лестер Фаинга` ануку (34`, 37`, 46`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ричи Мо` унга (21`, 35`, 47`)

КАЗНЕ: Ричи Мо` унга (65`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Кершавил Сајкс Мартин (65`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.