ЛАВОВИ НАПАДУ ИМПЕРИЈУ КАНТЕРБЕРИЈА

ПЛАКАТ НАЈАВЕ ФИНАЛА
ПЛАКАТ НАЈАВЕ ФИНАЛА

После три и по месеца, девет кола у којима је одиграно десет одиграних мечева у лигашком делу сезоне, 37. издање Првенства провинција Новог Зеланда је дошло до финала. У окршају за титулу шампиона Премијершип дивизије ИТМ купа, самим тим и земље светских шампиона, у главном граду Аотеарое, на терену Регионалон стадиона, сутра ће копља урстити Велингтон Лајонси и Кантербери у којем ће домаћини покушати да прекину петогодишњу доминацију рагбиста са истока јужног острва.

Велингтон је сезону завршио убедљиво на првом месту табеле. Приуштио је себи луксуз да у поседњем колу претрпи пораз 35:24 од Хоукс Беја у Напиру и тиме проквари одличну серију од девет везаних тријумфа. У полуфиналу су декласирали Каунтис Манукау 41:10 и потврдили да је неуспех на гостовању Јастребовима био само случајност. За утамицу сезоне имаће све играче на раполагању, чак и оне које је Стив Хансен позвао у национални тим за турнеју по севернох хемисфери што је исти случај и са Кантерберијем.

Колико су Лајонси уверени у сутрашњи тријумф најбоље осликава изјава Алапетија Леиуе, крила домаћих после тријумфа над Каунтисима пре недељу дана:

– Кажем вам. Ми ћемо победити следеће суботе. Ми ћемо победити у финалу. Ко код да прође у меч за титулу побље да се наоружа свим расположивим средствима јер ћемо ми играти на нашем терену, у нашем дому и жестоко ћемо га бранити – биле су речи Леиуе који је против власника Ренфурли Шилда постигао два есеја.

ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ДУЕЛА ВЕЛИНГТОНА И КАНТЕРБЕРИЈА: Џорџ Вајтлок у загрљају са Ардијем Савеом (десно)
ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ДУЕЛА ВЕЛИНГТОНА И КАНТЕРБЕРИЈА: Џорџ Вајтлок у загрљају са Ардијем Савеом (десно)

Кантербери који је у плеј оф ушао са друге позиције на табели са поразом више и тијумфом мање од сутрашњег ривала, није жустро реаговао на изјаву крила Велингтона. Све што се тим поводом могло чути из табора црно – црвених су биле речи Рајана Кортија који је саопштио:

Лепо је то што су самоуверени али ми такође верујемо да може отићи горе и победити их. Стварно би било забрињавајуће да се не надају успеху. Чули смо њихове претње и даћемо све од себе да их бацимо на колена у суботу – закључио је универзалац у дијагонали Кантерберија који је сезону провео највише на позицији центра.

Историја и традиција је на страни Велингтона који је у 169 претходних окршаја са сутрашњим противником забележио 86 тријумфа док су момци базирани у Крајстчрчу славили у 73 сусрета. Ипак, они новији податци иду на руку Кантерберију, ако се не рачуна последњи сусрет две провинције који су Лајонси решили у своју корист 25:19 у оквиру седмог кола. Црно – црвени ће сутра одиграти меч у поушају да пету годину за редом одбране титулу шампиона Новог Зеланда, односно да освоје шесту за редом, пто до сада није успело ни једном тиму.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.