ЛАЈОНСИ И КРУСЈЕДРСИ ЗА ТИТУЛУ

КАПИТЕНИ: Предводник Лавова Јако Криел и Семјуел Вајтлок (десно). ФОТО: Getty Images
КАПИТЕНИ: Предводник Лавова Јако Криел и Семјуел Вајтлок (десно). ФОТО: Getty Images

Терен стадиона Елис парк у Јоханезбургу биће поприште 142. утакмице Супер рагбија у 2017. години, тачније, великог финала у којем ће се за титулу шампиона јужне хемисфере борити домаћи Лајонси и Крусејдерси. Оба тима улазе у одлучујући сусрет не промењени полуфинала и пуни оптимизма.

И Лавони и Крсташи су из 17 утакмица лигашког дела сезоне забележили 16. тријумфа. Први пораз Крусејдерса у сезони, у последњем колу на гостовању, до краја дсашње утакмице још увек шампионима Хурикејнсима, коштао их је првом места у генералном пласману, и предности домаћег терена у евентуалном финалу, због чега ће уместо у Крајстчрчу, за пехар морали да путују у Јужну Африку.

Многи нису озбиљно схватали Скота Робертсона када је на почетку године преузео најуспешнију франшизу Супер рагбија од Тода Блекедера који је преузео енглеског Премијерлигаша Бат, али је Рејзор свим Неверним Томама ставио до знања да је права особа за посао јер је довео црно-црвене ту где јесу.

С друге стране, медији на Новом Зеланду омаловажавали су успех Лајонса наводећи да није поштено, нити реално да екипа која није, због система такмичења, одиграла нити једну утакмицу са тимом из њихове земље буде на првом месту.

Прву прилику да их демантују Лавови су имали у полуфиналу када су пре недељу дана разбили браниоце титуле. Хурикејнси су убедљиво водили крајем првог полувремена 22:3. Међутим да нада умире последња и да се ника не треба предавати, као у животу тако ни у рагбију, доказали су момци из Јоханезбурга, постигавши до краја меча 41. поен, а с друге стране, дозволивши ривалима да их укњиже свега седам за коначних 44:29.

Крусједерси су до сада освојили рекордних седам титула шампиона Супер рагбија, али је последња била пре тачно десет година када су у Крајстчрчу 2008. били бољи 20:12 од Варатаса. Од тада до сада, играчи су у још два финала али су оба губили.

Лајонси још увек се нису окитили титулом шампиона Супер рагбија али имају врло изгледне шансе, јер поред њивое форме и игре, у прилог им иде чињеница да ће се меч одлуке играти на њивом терену, пред домаћом публиком, на надморској висини која им одговара и да су Крусједњерси морали да пропутују десетине хиљада километара и десет временских зона. Такође, до сада, ни једна екипа није освојила титулу шампиона Супер рагбија на гостујућем игралишту.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.