ЛЕГЕНДА СЕДМИЦЕ ОДЛАЗИ У ПЕНЗИЈУ

ВИТЕЗ: Сер Гордон Тејтџинс са признањима
ВИТЕЗ: Сер Гордон Тејтџинс са признањима

Човек који је пред очи јавности довео величине попут Џонаха Ломуа, Кристијана Калена, и у 23. године дугој каријери као главни тренер са Новим Зеландом освојио два светска купа, и 17 од 22. Светске серије рагбија седам Светског рагбија, четири златне медаље на Играма Комонвелта, Сер Гордон Тејтџинс, данас се повукао са кормила седмице Ол блекса.

Шездесетогодишњак, првотимац Беј оф Плентија и Ваиката крајем 70`. и 80`., човек који је био део првог тима седмичара Новог Зеланда који је први пут учествовао на чувеном турниру у Хонг Конгу 1988, водио је државни тим у периоду 0д 1994. до 2016. освојио је готово све што се освојити може. Једино што је промакло мађионичару да освоји са Ол блексима у седмици је злато на олимпијским играма.

Поред успеха који је постизао заједно у спрези, играчи Новог Зеланда највише ће памтити Сер Гордона Тејтџинса по казненим тренинзима. Како је објаснио Ерик Раш, некада играча, до данас асистента, ти казнених тренинзи су били паклени али, по сопственом признању, били су му захвални јер су њима захваљујући лакше подносили физичке напоре на турнирима и освајали све што је било пред седмичарима Ол блекса.

Сер Гордон Тејтџинс је једини тренер рагбија седам који је уврштен у Ходник славних Светског рагбија. Та част му је указана 2012. године. Сам стратег је приликом саопштења одласка у пензију изјавио је да му је неко рекао 1994. године да ће до данас бити тренер Новог Зеланда у рагбију седам, да би он помислио да је та особа луда.

За заслуге у рагбију седам 1999. је проглашен у витеза а годинама, како су титуле и успеси стизали, тако су му расле и титуле у племству.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.