ЛЕИНСТЕРУ ЧЕТВРТА ТИТУЛА ИЛИ СТАД ФРАНСУ ПРВА

У ФИНАЛУ ЧЕЛИНЏ КУПА: Леинстер - Стад Франс
КО ЛИ ЋЕ ПОДИЋИ ПЕХАР СУТРА: поздрав капитена Леиснтера Џејмија Хислипа и Стад Франса Серђа Парисеа

Стадион Ројал Даблин Сосајети у центру ирске престонице сутра ће од 21 сат по централо европском времену бити поприште финала Челинџ купа у којем ће копља укрстити домаћи Леинстер и француски Стад Франс. Локалним момцима у случају победе ово ће бити четврти европски трофеј а у другом случају, односно тријумфу гостију, Парижанима први.

РАГБИСТИ ЛЕИНСТЕРА НА СВОМ АР ДИ ЕСУ
РАГБИСТИ ЛЕИНСТЕРА НА СВОМ АР ДИ ЕСУ

Можда је финале Челинџ купа крај ере моћног Леинстера који је у протекле четири године три пута био шампион Европе и био близу освајања четврте титуле. Истини за вољу, и даље је близу освајања четвртог трофеја али не онолико сјајног као што је у Европском рагби купу. На крају сезоне им одлази Иса Насева и инспиративни Џонатан Секстон као и шеф струке Џое Шмит који ће преузети репрезентацију Ирске док је фантастични Брајан О` Дрискол на заласку каријере.

Сигурно да би пред домаћом публиком која се надала да ће их гледати у финалу али не сутрашњем и не на Ар Ди Есју већ у суботу и на Ленсдаун роуду, могли на најбољи начин да се опросте од тројца који одлази и који је много задужио провинцију.

ЈОШ УВЕК БЕЗ ЕВРОПСКОХ ТРОФЕЈА: капитен Стад Франса Серђо Парисе у продору против Квинса у финалу Челинџ купа 2011
ЈОШ УВЕК БЕЗ ЕВРОПСКОХ ТРОФЕЈА: капитен Стад Франса Серђо Парисе у продору против Квинса у финалу Челинџ купа 2011

Стад Франс је годинама у назад стекао репутацију великог губитника на европској сцени. Поред 13 титула шампиона Француске, Парижани нису успели да освоје ни једну на међународном плану иако су играли у три меча за трофеј.

ДИРЕКТНО ИЗ ДАБЛИНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО ИЗ ДАБЛИНА: Јован Бајић

Пре 13 година у финалу Европског рагби купа на Парку принчева победили су их Лестер Тајгерси 34:30, 2005. на Марејфилду савладали су их земљаци из Тулуза 18:12 после продужетака. Пре две сезоне дошли су до финала Челинџ купа али су их ту зауставили Харлекинси победом 19:18.

Стад Франс је стигао до овогодишњег финала као победник групе 5. У четвртфиналу су надиграли Бат 20:36, у полуфиналу Перпињан такође у гостима 22:25 док је Леинстер као другопласирана екипа из групе 5 Европског рагби купа а која није отишла у нокаут фразу за утеху играла четвртфинале Челинџ купа. Ту су добили Лондон Воспсе 28:48, у полуфиналу браниоца титуле Олимпик из Бијарица 44:16 и прва су екипа из Ирске која ће играти финале другог по квалитету европског такмичења.

Наравно, Рагби Озон ће сутра увече бити у прес ложи Ар Ди Еса и извештавати Вас са утакмице.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.