НОВОЗЕЛАНЂАНИ ПРОМЕНИЛИ ЗАКОН ЗБОГ МОНДИЈАЛА

НЕЋЕ ОСТАТИ ЖЕДНИ: навијачи Новог Зеланда
НЕЋЕ ОСТАТИ ЖЕДНИ: навијачи Новог Зеланда

Колико је заиста битна ствар рагби на Новом Зеланду, многобројним чињеницама прикључила се најновија, а односи се на промену закона. Парламент јужнопацифичке острвске земље усвојио је измену закона који се односи на радно време угоститељских објеката, како би изашао у сусрет становништву коме је рагби светиња.

На Новом Зеланду је закон да угоститељски објекти, без специјалне дозволе, не смеју да раде после три сата ујутру. Како је временска разлика у односу на Енглеску и Велс где се игра Светско првенство 11 сати, а Ол блекси играју све своје утакмице у раним јутарњим сатима,  када ће се играти и сви мечеви нокаут фазе турнира, власт је потпала под притисак јавности.

И притисак је уродио плодом. Парламент Новог Зеланда је усвојио измене закона које дозвољавају угоститељима да отворе своје објекте сат времена пред почетак утакмица, и оно што је најважније за саме Кивије, да им точе алкохол.

Било је критика на ову одлуку, јер конзумирање алкохола, поготово у то доба дана, неминовно повлачи и насиље са собом, изостанке са посла и све остале негативне последице, али светско првенство се игра једном у четири године и Новозеланђане је просто немогуће одвојити од њиховог рагбија и пива.

С друге стране, полиција је саветовала грађане да одговорно пију и обавестила их да ће значајно појачати контролу саобраћаја са посебним акцентом на контролу нивоа алкохола у крви код возача. Имајући то на уму, Влада земље светских шампиона може да очекује завидан прилив средстава у буџет Новог Зеланда у следећих месец и по дана колико траје Светско првенство и посебан закон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.