НОВОЗЕЛАНЂАНИ СПРЕМАЈУ ОСВЕТУ

ОШТРЕ СЕ ЗА ТРИКОЛОРЕ: Данијел Картер на последњем тренингу пред сутрашњи окршај с Францусзима.
ОШТРЕ СЕ ЗА ТРИКОЛОРЕ: Данијел Картер на последњем тренингу пред сутрашњи окршај с Францусзима.

На истом месту и против истог противника кога су пре 24 године победили у фналној утакмици прве смотре најбољих селекција планете и тиме узели једину тутулу светског шампиона, Ол блекси ће сутра покушати да се освете репрезентацији која их је два пута спречила да понове успех. Иден парк у Окланду биће поприште окршаја Новог Зеланда и Француске, дефинитвно најинересантније утакмце групне фазе такмичења на Мондијалу а Рагби Озон имаће ту част и привилегију да директно извештава са утакмице из града једара.

ЕКСКЛУЗИВНО С МОНДИЈАЛА: Јован Бајић.
ЕКСКЛУЗИВНО С МОНДИЈАЛА: Јован Бајић.

Нема потребе наглашавати колико су Французи „дужни“ Новизеланђанима. Направили су највеће изненашење у историји светских првенства победиши Ол блексе у полуфиналу турнира одиграног 1999. године 43:31. Животе су им загорчали у Кадифу на светском првенству коме су били домаћини пре четири године али више грешкама судије Вејна Барнса него својом заслугом.

Тада млађани Енглез досудио је невероватан број казни у корист Триколора од којих неке то дефинитвно нису биле до с друге стране оне очигледне није свирао у корит Новог Зеланда. Показао жути картон Луку Мек Алистеру без ваљаног разлога а кардиналну грешку која је покварила не само четвртфинале него и читав турнир, направио је дозволивши да се игра настави и ако је било очигледно да је додавање Фредерика Мишелака ка Дамијену Траиу који је направио одлучујући продор дао пас до Јаника Жузиона који је постигао есеј, било унапред.

Стручни штаб Ол блекса и играчи никад се нису званично жалили због ових „пехова“ нити су „случај“ помињали у медијима који су с друге стране звонили на сва звона о неправди. Прихватили су кривицу на себе. Нараво, стара прича, да су стрпали 30 комада Французимам ни 100 Вејн Барнса им не би помогло.

ЗАСЛУЖЕО: Славље Француза после победе над Ол блексима на Мондијалу 1999.
ЗАСЛУЖЕНО: Славље Француза после победе над Ол блексима на Мондијалу 1999.

Триколори су последња екипа која је победила Ол блексе на Иден парку што се десило 1994. Једина су селекција поред Спрингбокса која је у последњих осам година успела да савлада Нови Зеланд на њиховом тлу и то у првој утакмици после „чувеног“ четврт финала са претходног Мондијала. Французи су надиграли Ол блексе у Данедину 2009. године и славили 27:22. Последња два окршаја припала су изабраницима Грахама Хенрија који су били бољи исте године у Велнгтону 14:10 и Марсељу 39:12.

Прошлост је прошлост, вратимо се садашњости.

Свакако да је сутрашња утакмица у жижи инетерсовања због свега горе поменутог. Невероватан је притисак на домаћинима Мондијала да га коначно и поново освоје а жеља за осветом над Французима невероватна.

СЛАВЉЕ ФРАНЦУЗА ПОСЛЕ ПОБЕДЕ НА СП 2007
НЕ ЗАСЛУЖЕНО: Славље Француза после победе над Ол блексима на Мондијалу 2007.

Главни стратег Ол блекса Хенри се определио за најјачи могући састав. Капитен државног тима која се пре четири године погнутих глава вратио из Француске на вечерашњој утакмици постаће први репрезентативац Новог Зеланда који ће одиграти стоту утакмицу у црном дресу са легендарним сребрним папратом на грудима. Наравно, у питању је три пута најбољи играч света по избору Међународног рагби борда Ричард Хју Ричи Мек Коув.

Марк Ливермон именовао је Моргана Пару за отварача. Омалени деми замениће Франсоу Трина Дука а на његовом месту биће Димитри Јашвили. Медији су ову одлуку Ливемона окарактерисали као махање белом заставом што је потврдио и сам Морган Пара изјавивиши да Французи у поште немају намеру да победе у овом мечу (?!).

Да ли је у питању заваравање противника или заиста предаја пред најинтересантнију утакмице такмичења по групама биће познато после вечерашњег дуела.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.