ОДРЕЂЕНИ ДОМАЋИНИ СВЕТСКИХ КУПОВА ДО 2033.

ТРЕЋИ ПУТ ГОСТИ МОНДИЈАЛ: Аустралија

На редовном годишњем сатсанку, одржаном данас у Даблину, веће Светског рагбија тајним галасањем је одлучило у којим ће се државама играти светски купови све до 2033. Енглеска ће угостити Мондијал дама 2025., Аустралија ће бити домаћин Светског купа за мушкарце 2027. и за жене 2029. док ће скуп најбољих рагбиста и рагбисткиња планете први пут одржати у Сједињеним Америчким Државама 2031. односно 2033.

Светски рагби је потврдио да је Веће одобрило нови модел којим ће створити сарадњу са националним савезима и владама тих савеза.

Нови партнерски приступ је у складу са револуционалними циљевима Светског рагбија у стварању стратегијског плана којим би се обезбедила сигурност самих светских купова и чиме би се поспешила динамика развоја рагбија на глобалном новоу приступом већем броју љубитеља игре чиме би се одкључали нови токови новца за повећања улагања у сам спорт.

То укључује план убрзања напредовања спорта у САД и повећање финансирања женског рагбија стоји у саопштењу Светског рагбија.

Енглеска је до сада већ три пута била организатор смотре најкавлитетнијих играча васељене. Први пут 1991. заједно са Ирском, Шкотском, Велсом и Француском. Садомаћини су били Велсу 1999. и наводно су сами угостили Мондијал 2015. одакле смо Вас директно и ексклузивно извештавали, иако се чак осам утакмица укључујучи и четвртфинале играло у Кардифу, главном граду комшијског Велса. Овог пута прихватиће рагбисткиње 2025.

Аустралији ће 2027. бити трећи пут да је домаћин светског купа у рагбију. Озији су заједно са Новим Зеландом угостили први Мондијал 1987. Опет им се посрећило 2003. када су самостално организовали турнир као што ће бити и случај за пет година као и 2029. када ће угостиће даме.

Сједињеним Америчким Државама које су до сада пропустиле једино Светски куп у рагбију 1995. у Јужној Африци, али само како учесници, припашће част да угосте највећи спортски догађај, после светског купа у фудбалу и летњих олимпијских игара, 2031. Две године касније организоваће и светски куп за жене.

Приметно је да се Светски рагби одлучио да прати моду указивања домаћинства држави у обе конкуренције, дама и мушкараца у распону од две године.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.