ОЛ БЛЕКСИ ЗАБЕЛЕЖИЛИ ТРИЈУМФ У АПИИ

СРЕЋАН ДЕБИТАНТ: Џорџ Моала пред постизање есеја
СРЕЋАН ДЕБИТАНТ: Џорџ Моала пред постизање есеја

У историјској утакмици одиграној на стадиону Апиа парк у Апии, Нови Зеланд је уз пуно муке и мого задобијених удараца, успео да савлада веома храбру и изузетну борбену Самоу која била близу преокрета и првокласног изненађења. Ипак, есејем дебитанта Џорџа Моале и са 20 поена Данијела Картера из шест казни и трансформације Ол блекси су забележили тријумф 25:16 (12:3).

Коначно је одигран меч који се чекао на Самои од када се игра рагби на екзотичним пацифичким острвима. Цела острвска држава је била потпуно фокусирана на долазак најбољег тима света коме је је приређена незаборавна добродошлица. Ипак, на терену је било далеко од љубазности и нежности према толико исчекивание гостима.

Бруталности је било на сваком делу терена до те мере да су се Ол блекси ретко одлучивали на играње лоптом кроз руке прешалтовавши се на више тактичку варијанту. Управо је недостатак техничко-тактичке прецизности недостајао Самоанцима да у комбинацијом са својом физикалношћу надиграју високо фаворизоване госте.

Да је меч био изузетно тврд сведочи исход првог полувремена у коме су поени постигнути само из казнених удараца.

У других 40 минута пали су и први есеји. Дебитанту у репрезентацији Новог Зеланда, рођеном управо у главном граду Самое, гостовање у земљи порекла остаће у сећању по много чему али посебно по есеју који је постигао. Џорџ Моала је покупио шут преко одбране Самоанаца, вешто прешао остатак одбране и поентирао.

Међутим, домаћини су узвратили у великом стилу. Алафоти Фаосилива је започео акцију покупивши лопту из рака. Када је коначно оборен, убрзо се подигао на ноге и већ у следећој фази напада прошао кроз још неколицину Ол блекса и са њих пар на леђима постигао есеј за памћење и лудило на трибинама Апиа парка.

Тим Нанаи Вилијамс је претварањем приближио Острвљане на свега шест заостатка 14 минута пред крај меча.

Ипак, у самој завршници, издејствоваши казну у скраму, у великој мери захваљујући Непоу Лаулали, још једном дебитанту у легендарном црном дресу и још једном чистокрвном Самоанцу у репрезентацији Новог Зеланда, стубу Крусејдерса, који ће од следеће године бранити боје Чифса, Данијел Картер је оверио победу успешним шутем на гол.

САМОА – НОВИ ЗЕЛАНД 16:25 (3:12)

Стадион Апиа парк у Апии

Гледалаца: 8.104

Главни судија: Јако Пајпер (Јужна Африка)

Помоћници: Ангус Гарнер (Аустралија), Рохан Хофман (Аустралија)

Судија у ТВ студију: Џорџ Ајуб (Аустралија)

САМОА: Сакариа Таулафо, Оле Авеи, Сенсус Џонстон, Теофило Пауло, Кејн Томпсон, Алафоти Фаосилива, Џек Лам, Офиса Тревиранус, Кан Фонтуали` и, Тусиала Писи, Алесана Туилаги, Џони Леота, Пол Перез, Алофа Алофа, Тим Нанаи Вилијамс

Ма` атулиману Леиатауа, Вилиаму Афатиа, Ентони Перенисе, Џо Текори, Маурие Фаасавалу, Пеле Кувлеј, Фаиалага Афамасага, Кен Писи

ЕСЕЈИ: Алафоти Фаосилива (65`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Тим Нанаи Вилијамс (66`)

КАЗНЕ: Тусиали Писи (23`,51`, 56`)

ДРОП ГОЛОВИ: )

ЖУТИ КАРТОНИ: )

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: )

НОВИ ЗЕЛАНД: Тони Вудкок, Кевин Меаламу, Овен Френкс, Лук Романо, Семјуел Вајтлок, Џером Кеино, Ричи Мек Коув, Керијан Рид, Енди Елис, Данијел Картер, Чарлс Пиутау, Сони Бил Вилијамс, Рајан Кроти, Џорџ Моала, Израел Даг

Хикерева Елиот, Вајат Крокет, Непо Лаулала, Броди Реталик, Мет Тод, Бред Вебер, Колин Слејд, Чарли Нгатаи

ЕСЕЈИ: Џорџ Моала (47`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Данијел Картер (48`)

КАЗНЕ: Данијел Картер (7`, 18`, 34`, 60`, 75`)

ДРОП ГОЛОВИ: )

ЖУТИ КАРТОНИ: )

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.