ОЛ БЛЕКСИ ОСТВАРИЛИ ПОБЕДУ У ПРВОМ ТЕСТУ ПРОТИВ ХРАБРИХ ВЕЛШАНА

СЛАВИЛИ У ОКЛАНДУ: Џулијен Савеа постиже први есеј за Ол блексе
СЛАВИЛИ У ОКЛАНДУ: Џулијен Савеа постиже први есеј за Ол блексе

У веома узбудљивој утакмици виђеној на терену стадиона Иден парк у Окалнду, Велшани су храбро одиграли против Новог Зеланда, водили на полувремену али су ипак светски шампони показали класу и решили први у серији од три тестау своју корист 39:21 (15:18).

Јавност је на Новом Зеланду много више очекивала од Ол блека, тачније веома убедљиву победу, али оне се остварују на терену а не у причама у кафани са другарима. Основу за висока очекивања су имали у чињеници да је сезона на јужној хемисфери у пуном јеку док је завршена на северној.

Нови Зеланд је повео казненим ударцем Ерона Крудена који је нешто раније погодио стативу такође из казне и створио изненадну прилику за саиграче да постигну први есеј, што они ипак нису учинили.

Своју шансу, прву на сусрету, оберучке су зграбили Велшани, тачније Тонганац родом Таулупе Фалетау. Чеп скрама Њупорт Гвент Драгонса се нашао не левој страни терена између играча дијагонале и положио за преокрет.

Први преокрет направио је Џулијен Савеа, постигнувши есеј који Ерон Круден није успео да трансформише.

Који трен касније, друго, односно, десно крило Новог Зеланда, је поентирало. Овог пута Ерон Круден је био прецизан за додатна два поена после есеја Ваисакеа Нахолоа.

Отварач Велса Дан Бигар је са казненим ударцем ублажио бол после два муњевито брзо постигнута есеја светских шампиона, што је охрабрило Змајеве. У следећих 11 минута су постигли 13 поена. Бигар је после прве, успешно извео и другу казну.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО С ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО С ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић

Затим је Лијам Вилијамс прихватио пас од Дана Бигара после шута Бена Смита, и кренуо у контра напад. Пресекао је одбрану Ол блекса на средини терена прошавши кроз ривале, навукао противника на себе, и проследио лопту до Риса Веба који је био у пуном трку.

Деми Велса је имао довољно енергије и брзине да умакне Новозеланђанима који су га сустизали и положи близу статива, чиме су Велшани поново прешли у вођство. Повисио га је Дан Бигар трансформацијом на 18:15.

У трећем минуту наставка Ерон Круден је изједначио казненим ударцем.

Нови преокрет и ново вођство храбрим Велшанима донео је Дан Бигар из казне коју је скривио Ваисаке Нахоло на десетак метара од свог есеја када није одмах ослободио после обарања Џорџа Норта.

Још једну смену у вођству направио је Ваисаке Нахоло. После предности коју си имали и играли Новозеланђани, лопта је дошла до Фиџијанаца родом који је продро кроз бедем гостију и поентирао. Ерон Круден је још једном био прецизан, овог пута из трансформације.

Када звер намирише крв, крене ка плену свом силином, а идентичну ствар су урадили Ол блекси увидевши да су Велшани рањиви. Одличан поп пас ка капитену Кериону Риду упутио је Патрик Туиполоту који је нешто раније ушао са клупе у игру. Чеп Крусејдерса и Новог Зеланда је положио између статива што је олакшало посао Ерону Крудену за још једну трансформацију и 11 поена предности Новом Зеланду.

Главни судија меча Вејн Барнс је за два минута у завршници поништио два есеја. Први – Ол блексима јер додавање Ерона Крудена ка Ти Џеју Перенари (ни)је било унапред, а други, Велшанима јер се Таулупе Фалетау нашао испред Герета Аскомба који је шутнуо лопту у есеј простор Ол белкса где ју је Фалетау поклопио.

Без обзира што су имали осигурану победу, Ол блекси нису нису посустајали ни по истеку 80. минута сусрета. Развили су акцију по левој страни терена, лопта је дошла до резервног талонера Нејтана Хариса који је успео да изконтролише додавање и постигне први есеј у трећој утакмици у националном дресу.

НОВИ ЗЕЛАНД – ВЕЛС 39:21 (15:18)

Стадион Иден парк у Окланду

Гледалаца: 46.270

Главни судија: Вејн Барнс (Енглеска)

Помоћници: Јако Пајпер (Јужна Африка), Вил Хјустон (Аустралија)

Судија у ТВ студију: Џорџ Ајуб (Аустралија)

НОВИ ЗЕЛАНД: Џо Муди, Ден Колс, Овен Френкс, Лук Романо, Броди Реталик, Џером Кеино, Сем Кејн, Керијан Рид, Ерон Смит, Ерон Круден, Џулијен Савеа, Рајан Кроти, Малакаи Фекитоа, Ваисаке Нахоло, Бен Смит

Нејтан Харис, Вајат Крокет, Чарли Фаумуина, Патрик Туипулоту, Арди Савеа, Ти Џеј Перенара, Бауден Барет, Сета Таманивалу

ЕСЕЈИ: Џулијен Савеа (15`), Ваисаке Нахоло (19`, 63`), Керион Рид (68`),  Нејтан Харис (80+`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ерон Круден (20`, 69`, 80`+)

КАЗНЕ: Ерон Круден (6`, 44`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ВЕЛС: Гетлин Џенкинс, Кен Овенс, Самсон Ли, Бредли Дејвис, Алин Вин Џонс, Рос Моријати, Сем Ворбартон, Таулупе Фалетау, Рис Веб, Дан Бигар, Хелен Амос, Џејми Робертс, Џонатан Дејвис, Џорџ Норт, Лиам Вилијамс

Скот Болдвин, Роб Еванс, Томас Френсис, Џејк Бол, Елис Џенкинс, Герет Дејвис, Герет Ескомб, Скот Вилијамс

ЕСЕЈИ: Таулупе Фалетау (10`), Рис Веб (32`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Дан Бигар (31`)

КАЗНЕ: Дан Бигар (21`, 25`, 53`),

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.