ОПРОШТАЈ ПАТЕРСОНА ОД ШКОТСКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ

ЖИВА ЛЕГЕНДА: Крис Патерсон.
ЖИВА ЛЕГЕНДА: Крис Патерсон.

Попут легенди данашњег рагбија Џонија Вилкинсона, Шејна Вилијамса, Виктора Матфилда и других великана који су се недавно опростили од репрезентативног дреса, на исти се корак определио и Крис Патерсон. Шкотска машина за постизање поена одлучио је да заокружи причу с националним тимом за који је играјући пртеклих 12 година оборио бројне државне рекорде.

Тридесеттрогодишњи Крис Патерсон је дебитовао за селекцију Шкотске против Шпаније на Светском првенству 1999. Одиграо је 109 утакмица за Хајлендере и постигао 809 поена. Оба Патерсонова учинка су рекорди Шкотске.  Универзалац у дијагонали блистао је на позицијама аријера, крила и отварача. Био је најмлађи Шкотланђанин који је одиграо 50 утакмица за репрезентацију а државни рекорд по броју постигнутих поена, до тада у власништву Гевина Хејстингса и рекорд Скота Мареја по броју мечева у дресу с државним грбом, Патерсон је оборио 2008. на турнеји по Аргентини.

ДЕБИТАНТ: Крис Патерсон пред први меч у дресу Шкотске.
ДЕБИТАНТ: Крис Патерсон пред први меч у дресу Шкотске.

Увек сам говорио да желим да завршим репрезентативну каријеру на високом играчком нивоу и то у тренутцима када сам још увек у стању да пружам такве партије. Од како сам се вратио са Светског првенства на Новом Зеланду имао сам доста времена да размислим о томе и верујем да је сад прави тренутак да донесем такву одлуку док још увек играм врхунски рагби – изјавио је Крис Патерсон поводом опроштаја од репрезентације за веб страницу www.scotlandrugbyteam.org и додао:

Мој највећи страх је био да даљим играњем за Шкотску не покварим све оно што сам учинио у националном дресу. У једном моменту се морате опростити од националног тима и сматрам да ово је прави час за мене.

У ЈЕДНОЈ ОД ПОСЛЕДЊИХ УТАКМИЦА ЗА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈУ: Крис Патерсон у дуелу с Румунима на Мондијалу на Новом Зеланду.
У ЈЕДНОЈ ОД ПОСЛЕДЊИХ УТАКМИЦА ЗА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈУ: Крис Патерсон у дуелу с Румунима на Мондијалу на Новом Зеланду.

Првотимац Единбурга који је целу каријеру провео у родном граду осим сезоне у Глостеру, сматра се једним од најбољих шутера света. Крис Патерсон је везао невероватни низ од 36 успешних шутева на гол у периоду од августа 2007. до јуна 2008. и поменутог гостовања Пумасима. Једини је Шкотланђанин који је играо на четири светска првенства и једини рекод који није потукао је онај који држе Тони Стренџер и Иан Смит са 24 постигнутих есеја. Патерсон их је богатој каријери укњижио два мање уз 170 казни, 90 трансформација и три дроп гола.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.