ПАЛА ОСВЕТА У СЕН ДЕНИЈУ

РЕВАНШИРАЛИ СЕ: Репрезентативци Енглеске обилазе почасни круг после победе на Стад Франсу.
РЕВАНШИРАЛИ СЕ: Репрезентативци Енглеске обилазе почасни круг после победе на Стад Франсу.

У веома узбидљивој и неизвесној утакмици рагбисти Енглеске успели су да се освете Французима за елиминацију у четвртфиналу Светског првенства на Новом Зеланду савладавши Триколоре 24:22 (14:9) на њиховом терену у последњем мечу претпоследњег четвртог кола Купа шест нација. Тријумфом у Сен Денију поред сатисфакције за елиминацију с Мондијала Црвене руже су окончале надања Француза да могу до титуле док су са нова два бода одржали своје шансе за одбрану наслова првака у најпрестижнијем репрезентативном такмичењу Европе.

Без обзира на улог у мечу обе стране су од самог почетка силовито кренуле у окршај не штедећи се ни трена. У једном од жестокох дуела, изродила се шанса за есеј коју је искористио Ману Само Туилаги. Приликом бруталног али легалног обарања Крис Ештон је избио лопту из руку Димиртију Шаржревском коју је на центру покупио Овен Фарел и приликом пада је веома спретно проследио до натурализованог Самоанца.

ОТВОРИО МЕЧ: Ману Самоа Туилаги пролази последњу препреку пред постизање есеја.
ОТВОРИО МЕЧ: Ману Самоа Туилаги пролази последњу препреку пред постизање есеја.

Најмлађи од седморице браће Туилаги муњевитим продором по десној страни терена успео је да претрчи четворицу Француза и положи у угао есеј простора. Фарел који је добио шансу на позицији отварача испред опорављеног и далеко искуснијег Чарлија Хоџсона је са готово аут линије погодио трансформацију за вођство 7:0.

Французи су смањили казном Лионела Боксиса али је убрзо уследио одговор у комбинацији два Бена, Моргана и Фодена. Чеп треће линије Енглеске одлично је прихватио високу лопту, избегао пар обарања и пре него што је био заустављен Морган је дао пас имењаку Фодену који финиширао акцију близу статива. Фарел је био сигуран за претварање.

Недостатак дисциплине коштао је Енглезе који су на одмор отишли са предношћу од пет поена уместо 11 јер су Жулијен Дупи и Боксис по једном били прецизни из казне.

НАДМУДРИВАЊЕ: Чарли Шарплес пред дуел с Венсаном Клером.
НАДМУДРИВАЊЕ: Чарли Шарплес пред дуел с Венсаном Клером.

У наставку после размене шутерске ватре домаћини су се приближили на минус два. Имали су предуслов и да поведу јер је Чарлију Шарплесу ирски арбитар Алан Роланд престрого дао жути картон због наводног намерног играња лоптом у напред иако је било очигледно да је крило Глостера желело да пресече додавање противника. С друге стране који трен раније Роланд није исто поступио када је идентичну ствар урадио Весли Фофана.

Енглези су успели да се одбране с играчем мање а нешто касније када су били у комплетном саставу опет су се одлепили есејем најбољег играча утакмице Тома Крофта. Поентирање крилног Лестер Тајгерса претворио је Овен Фарел и учинило се да ће Црвене руже лагано привести меч крају.

У супротно су нас уверили Французи преко Веслија Фофане који је дефинитивно откровење новопостављеног селектора Француске Филипа Сент Андреа.

ПОНОВО ЗАПАЖЕН: Весли Фофана у одбрамбеној улози.
ПОНОВО ЗАПАЖЕН: Весли Фофана у одбрамбеној улози.

Тамнопути центар наставио је фантастични низ и у својој четвртој утакмици за репрезентацију постигавши четврти есеј у дресу с Галским петлом на грудина. Трансформацијом Моргана Паре Триколори су поново били на само два поена заостатка и нису се предвали. Играчи мелеа изборили су добру позицију Трин Дуку за дроп гол али је шут из одскока на стативе резервног отварача у последњим моментима изузетно занимљивог сусрета био непрецизан.

Победом 24:22 у Сен Денију Енглези су сменили Французе са другог места табеле. Са два бода минуса у односу на водеће Велшане још имају шансу за одбрану титуле. Услов је да убедљиво савладају Ирце у последњем колу и да Французи славе у Кардифу против Змајева што нам следеће недеље гарантује изузетно занимљив расплет Купа шест нација.

ФРАНЦУСКА – ЕНГЛЕСКА 22:24 (9:14).

Стадион Стад Франс у Сен Денију.

Гледалаца: 80.000.

Главни судија: Алан Ролан (Ирска).

Помоћници: Најџел Овенс (Велс), Џон Лејси (Ирска).

Судија у ТВ студију: Џим Џули (Шкотска).

ФРАНЦУСКА: Жан Батист Пу, Димитри Шаржревски, Николас Мас,Паскал Папе, Јоан Маестри, Тери Дусотуа, Жулијем Бонер, Иманол Харинордоки, Жулијен Дупи, Лајонел Боксис, Жулијен Малзије, Весли Фофана, Орелин Ружери, Венсан Клер, Клеман Пуатрено.

Вилијем Серва, Венсан Дебати, Лајонел Нале, Лиус Пикамол, Морган Пара, Франсоа Трин Дук, Максим Мермоз.

ЕСЕЈ: Весли Фофана (75`).

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Морган Пара (77`).

КАЗНЕ: Лајонел Боксис (17`, 40`), Жулијен Дупи (32`).

ЕНГЛЕСКА: Алекс Корбисиеро, Дилан Хартли, Ден Кол, Морис Бота, Џеф Парлинг, Том Крофт, Крис Робшоу, Бен Морган, Ли Дикинсон, Овен Фарел, Чарли Шарплес, Бред Берит, Ману Самоа Туилаги, Крис Ештон, Бен Фоден.

Роб Вебер, Мет Стивенс, Том Палмер, Фил Доусон, Бен Јангс, Чарли Хоџсон, Мајк Браун.

ЕСЕЈИ: Ману Самоа Туилаги (13`), Бен Фоден (18`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Овен Фарел (14`, 19`).

КАЗНА: Овен Фарел (50`).

ЖУТИ КАРТОН: Чарли Шарплес (52`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.