ПЛАВЦИ УКРОТИЛИ ГЕПАРДЕ

ЗАКЉУЧАЛИ ПОБЕДУ: рагбисти из Окланда обезбеђују рак против Читаса. ФОТО: Јован Бајић
ЗАКЉУЧАЛИ ПОБЕДУ: рагбисти из Окланда обезбеђују рак против Читаса. ФОТО: Јован Бајић

По повратку са гостовања на југу Црног континента Блузи су се осветили Јужноафриканцима за два претрпљена пораза. У првој игри на домаћем терену стадиона Иден парк у Окланду, Плавци су савладали Читасе  у првој утакмици, другог дана шестог кола Супер рагбија, на којој је постигнуто седам есеја и 70 поена. Четири полагања су била дело домаћих чиме су остварили победу 40:30 (30:16) и освојили бонус бод који их је винуо са 12. на пето место у генералном пласману.

Читаси су храбро започели меч у намери да турнеју по Новом Зеланду заврше победом пре него што се врате у топлину и безбедност свога дома. Повели су казном Јохана Гусена али је Сајмон Хики на исти начин изједначио. Два отварача су још једном разменили ватру из казнених удараца, пре него што су Блузси коначно пробили одбрамбени зид Гепарда и постигли есеј преко Стивена Луатуе који је Хики трансформисао.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић

Уследило је ново поравнање после продора и полагања крилног треће линије мелеа Јужноафиканаца Бума Принслуа и претварања репрезентативног креатора игре Јохана Гусена.

Међутим, скупо је коштао жути картон момке из Оранж Фри Стејта управо играча који је омогућио Гусену шут за иједначење.  Док је Бум Прислу провео десет минута на клупи за кажњене, Плавци су постигли 17 поена и одлепили се на 30:13 обзиром да су Џорџ Моала и Тевита Ли положили лопту иза противничке гол линије а Сајмон Хики је шутем пребацио изнад пречке и између статива два пута из трансформације и једном из казне. Слаба утеха за оно што су урадили у првиг 40 минута је био казнени ударац Елгара Ватса који је заменио Гусена јер је први отварач Чисаса морао да напусти игру јер је приликом једног пада на земљу повредио зглоб десне шаке.

У наставку, бројчано изједначени, гости су успели да консолидују редове и и приближили се ривалу, а гомогласни аплауз је протутњао стадионом у 52. минуту када су у игру ушли Ма` а Нону и играч који је одиграо сваки минут Светског првенства  које су Ол блекси освојили 2011. – Џером Кеино.

Корнел Хендрикс који се нешто нашао у прилици да постигне есеј али је био себичан и недодавши лопту до слободног саиграча, упропастио шансу за поентирање, исправио се у 60. минуту. Лопта је из скрама око средине терена дошла до Корнел Хендрикса, а репрезентативац Јужне Африке у рагбију седам, је промешао одбрану Блузса, поготово Чарсла Пиутауа и постигао други есеј за Читасе.

УНЕО ПРОМЕНУ У ИГРУ ЧИТАСА: Елгра Ватс у продору против Плаваца. ФОТО: Јован Бајић
УНЕО ПРОМЕНУ У ИГРУ ЧИТАСА: Елгра Ватс у продору против Плаваца. ФОТО: Јован Бајић

Неколико момената после почетног ударца, изабраници Сера Џона Кривајна су дошли у посед лопте и повећали вођство полагањем повратника у матичну франшизу и Ол блеком Тонија Вудкока. Сајмон Хики ни из ове ситуације није пропустио прилику да постигне два додатна поена.

Ново увећање предности није поколебало Гепарде. Поново су се приближили рагбистима базираним у највећем граду Новог Зеланда на седам разлике. Опет су играчи скрама из Блумфонтејна скупили одбрану противника, и лопту пустили на саиграче из дијагонале који су направили рупу у одбрани, и прошли кроз њу. Хени Данилер се уписао у листу стрелаца а Елгар Ватс увећао свој конто претварањем.

Победу 40:30 је закључао Сајмох Хики у 72. минуту, осмим прецизним ударцем из деветог покушаја, у овој ситуацији из казне, чиме је донео радост домаћим навијачима а Читасе оставио и без бонус бода.

БЛУЗС – ЧИТАС (БЛУЗС – ЧИТАС (30:16)

Стадион Иден парк у Окланду

Гледалаца: 20.000

Главни судија: Франциско Пастрана (Аргентина)

Помоћници: Герет Вилијамсон, Шејн Мек Дермоти

Судија у ТВ студију: Глен Њумен

БЛУЗС: Тони Вудкок, Џејми Патерсон, Чари Фаумуина, Лиаки Моли, Том Донели, Стивен Луатуа, Лук Бреид, Питер Саили, Пири Випу, Сајмон Хики, Тевита Ли, Џексон Вилсон, Џорџ Моала, Френк Халаи, Чарлс Пиутау

Том МекАрти, Агнус Та` авао, Офа Ту` унгафаси, Џером Кеино, Хејден Тригс, Брајан Хал, Ма` а Нону, Бенџи Маршал

ЕСЕЈИ: Стивен Луатуа (17`), Џорџ Моала (30`)Тевита Ли (33`), Тони Вудкок (65`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Сајмон Хики (18`, 31`, 34`, 66`)

КАЗНЕ: Сајмон Хики (8`, 11`, 29`, 72`)

ЧИТАС: Кајлин Остхоизен, Адриан Штраус, Макс Ван Дајк, Лудвиг Де Јагер, Франсис Ујс, Бум Прислу, Жак Кук, Филип Ван Дер Валт, Серел Преториус, Јохан Гусен, Хени Данилер, Рајно Бенџамин, Јохан Саиде, Корнал Хендрикс, Вили Л` Ру

Рајно Барнс, Тревор Нјакане, Росову Де Клерк, Андриас Фериера, Лапис Лабшајн, Шон Вентер, Елгар Ватс, Хуар Мниси

ЕСЕЈИ: Бум Прислу (20`), Корнел Хендрикс (60`), Хени Данилер (68`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Јохан Гусен (21`), Елгар Ватс (61`, 69`)

КАЗНЕ: Јохан Гусен (5`, 9`), Елгар Ватс (40`+)

ЖУТИ КАРТОН: Бум Прислу (25`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.