ПОБЕДОМ ПРОТИВ ВАЛАБИСА ОЛ БЛЕКСИ ДОШЛИ НА СВЕГА КОРАК ОД ОСТВАРЕЊА СНА

КОНАЧНО: Рагбисти Новог Зеланда прослављају одлазак у финале Мондијала.
КОНАЧНО: Рагбисти Новог Зеланда прослављају одлазак у финале Мондијала.

За разлику од јучерашњег полуфинала, у данашњем нико не може да оспори чињеницу да је бољи тим тријумфовао. У фантастичној атмосфери скоро тоталном доминацијом у готово свим сегментима игре на терену стадиона Иден парк у Окланду, Нови Зеланд је први пут у оквиру смотре најбољих репрезентација планете победио Аустралију 20:6 (14:6) и пласирао се у финале Светског првенства којем је домаћин.

ЕКСКЛУЗИВНО С ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић.
ЕКСКЛУЗИВНО С ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић.

Тешко је за помислити обзиром да су професионалци и да не сусрећу први пут с таквом ситуацијом али учинило се као да су Валабиси подлегли утиску које су створиле препуне трибине спортског здања где се играло и финале првог Мондијала.

У првом контакту с лоптом начини су прву грешку. Тачније, Квејд Купер је лоше извео почетни ударац и лопта је директно изашла у аут што је поклонило противнику меле на центру.

Који трен касније из добро изграђене акције Израел Даг је направио одлучујући продор по десној страни терена. Био је оборен уз саму аут линију али се приликом пада ослободио је лопте и додао је до Мае Нонуа који је положиоу сам угао есеј простора. Пири Випу је промашио трансформацију као и казну досуђену због намерног обарања првих линија мелеа приликом склапања скрама, односно приликом другог шут погодио је десну стативу.

Аустралија је у првом преласку на половину ривала озбиљно запретила. После лошег испуцавања из 22 метара лопта је дошла до Џејмса О Конора а он је проиграо Дигбиа Иоанеа који му је долазио с леве стране. Хитроного крило Редса задало је страшне проблеме одбранин Ол блекса јер им је требало четири човека да зауставе омаленог Иоанеа али су сачували недодирљивост есеја. Ипак, згрешли су казну коју је Џејмс О` Конор претворио у поене.

ЈЕДИНИ ЕСЕЈ ПОЛУФИНАЛА: Маа Нону поентира.
ЈЕДИНИ ЕСЕЈ ПОЛУФИНАЛА: Маа Нону поентира.

Под великим притиском Квејд Купер који је деловао потпуно погубљено јер није показао ни трунку квалитета који дефинитвно поседује, имао је проблема да исконтролише високу лопту. Испала му је у напред а прва линија меле Асутралије оборила је скрам, јужноафрички судија Крег Жубер је досудио казну а Пири Випу коначно погодио гол.

Млади Ерон Круден коме се посрећило у туђим несрећама јер је добио шансу да заигра на Светском првенству захваљујући повредама Данијела Картера и Колина Слејда, добро се показао и демонстрикао да има потребан квалитет за репрезентативни ниво дроп голом са нешто мање од 40 метара.

У новој иницијативи Аустралије Квејд Купер је демонстрирао да може исто што и Круден и шутем из одкока погодио гол за 6:11.

ПРОШЛИ У ФИНАЛЕ Капитен Ол Блекса Ричи Мек Коув крчи пут ка победи.
ПРОШЛИ У ФИНАЛЕ Капитен Ол Блекса Ричи Мек Коув крчи пут ка победи.

Ипак, последњу реч у првом полувремену имали су Ол блекси. Нису успели да изађу на крај са још једном виском лоптом која овога пута преварила и испала у напред Џејмсу Хорвилу. Ввероватно несвесно је ухватио Адам Ешли Купер који је био испред капитеа Аустралије и у очигледном офсајду. Пири Випу је и са 40 метара био неумољив.

Деми Новог Зеланда је на готово идентичан начин отворио друго полувреме и онда је уследило затишје што се тиче промене резултата али на терену је прштало од акције и узбуђења на све стране. Пулени Тедија, односно главног стратега момака у црном Грама Хенрија одржали су час рагбија комшијама с друге стране Тасманског мора.

Не само да су Валабиси били надиграни него су се и поштено надобијали батина што се могло лако оучити по бројним тренутним изменама због крварења играча. Узвратили су на исти начин али не и истом мером.

Победу и одлазак у толико жељено финале Светског првенства пред домаћом публиком оверио је Пири Випу који је поново морао да уђе на терен и на тренутак одмени резервисту Едија Елиса због горе поменутих разлога.

ОПРАВДАНО: Крег Жубер показује Сонију Билу Вилијамсу (22) жути картон.
ОПРАВДАНО: Крег Жубер показује Сонију Билу Вилијамсу (22) жути картон.

Једину озбиљну грешку на мечу у самој завршници сусрета направио је Сони Бил Вилијамс после свега три минута проведених на терену заменивши Мау Нонуа. У налету Аустралијанаца оборио је ривала ушавши у њега такозваним бодичеком, односно раменом и без обухватања противника рукама када је он већ практично био у паду.

Жубер му је сасвим засложено показао жути картон али одбрана Ол блекса је остала енигма за Валабисе без обзира што су били с играчем мање. Нису дозволили Аустралији да постигне утешни есеј. И после истека 80. минута имали су шансну да још једном поентирају. Испуцили су лопту дубоко у поље противника, стигли хватача и избацили га у аут али срећом по Кенгуре, није било више времена за игру.

Нови Зеланд је прекинуо неугодну традицију по њих у сусретима с Аустралијом и коначно је победио у утакмици светског првенства. С друге стране одржао мит о непобедивости на Иден парку када су Валабиси у питању створен 1986. године. Аустралији треба одати признање на изузетно фер, коректној и пожртвованој борби али једноставно Ол блекси су вечерас били бољи тим и сасвим заслужено се пласирали у финале Мондијала.

АУСТРАЛИЈА – НОВИ ЗЕЛАНД 9:20 (6:14).

Стадион Иден парк у Окланду.

Гледалаца: 60.087.

Главни судија: Крег Жубер (Јужна Африка).

Помоћници: Најџел Овенс (Велс), Роман Поли (Француска).

Судија у ТВ студију: Шон Велдсман (Јужна Африка).

АУСТРАЛИЈА: Секопе Кепу, Стивен Мур, Бен Александер, Дан Викерман, Џејмс Хорвел, Роки Елсом, Дејвид Покок, Радине Само, Вил Гинија, Квејд Купер, Дигби Иоане, Пет Мек Кејб, Ентони Фаинга, Џејмс О` Конор, Aдам Ешли Купер.

Татафу Полота Нау, Џејмс Слипер, Роб Симонс, Бен Мек Каламан, Лук Бриџис, Берик Барнс,Роб Хорн.

КАЗНА: Џејмс О` Конор (16`).

ДРОП ГОЛ: Квејд Купер (32`).

НОВИ ЗЕЛАНД: Тони Вудкок, Кевин Миаламу, Овен Френкс, Бред Торн, Семјуел Вајтлок, Џером Кеино, Ричи Мек Коув, Керијан Рид, Пири Випу, Ричард Кахуи, Маа Нону, Конрад Смит, Кори Џејн, Израел Даг.

Ендру Хор, Бен Френкс, Али Вилијамс, Виктор Вито, Енди Елис, Стивен Доналд, Сони Бил Вилијамс.

ЕСЕЈ: Маа Нону (6`).

КАЗНЕ: Пири Випу (13`, 38`, 43`, 73`).

ДРОП ГОЛ: Ерон Круден (22`).

ЖУТИ КАРТОН: Сони Бил Вилијамс (76`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.