САМОА ЖЕСТОКО НАМУЧИЛА СВЕТСКЕ ШАМПИОНЕ

ПРШТАЛО ЈЕ НА СВЕ СТРАНЕ: детаљ с меча Спрингбокса и Самое.
ПРШТАЛО ЈЕ НА СВЕ СТРАНЕ: детаљ с меча Спрингбокса и Самое.

У можда најзанимљивој утакмици у досадашњем току Светског првенства одиграном у оквиру групе Д у предграђу Окланда Албанију на стадиону Норт харбур, Јужна Африка је крајњим напорима спречила Самоу да направи изненађење. Обе екипе су постигле по есеј а оно што је спасило Спрингбоксе поред транформације Морне Стејна су две казне Френсиса Стејна погођење са више од 60 метара за тријумф 13:5 (13:5).

Самои је утакмица против светских шампиона била бити или не бити и борили су за победу као за сопствени живот. Ипак, први поени на мечу су дошли од најбољег стрелца са претходног Монијала. Лопта је по левој страни дошла до крила а Брајан Хабана ју је положио из гол линије у угао есеј простсора. Морне Стејн који на овом турниру није промашио ни један шут ако не рачунамо ударце на гол из одскока, наставио је стопроцентни учинак успешном транформацијом.

БРАЈАН ХАБАНА ПОСТИЖЕ ЈЕДИНИ ЕСЕЈ ЗА СПРИНГБОКСЕ
БРАЈАН ХАБАНА ПОСТИЖЕ ЈЕДИНИ ЕСЕЈ ЗА СПРИНГБОКСЕ

Одмах у следећој акцији коју су одликовали егзибициона додавања, Самоанци су дошли на свега пет метара од гол линије Јужне Афике али велшки судија Најџел Овенс је досудио казну против њих, вероватно због не ослобађања лопте.

Кад год да су Полинежани створили обећавајућу прилику правили би грешке. Или би им испадала лопта у напред или би правили казне.

Из две такве ситуације Френси Стејн поново је шокирао рагби јавност. Са раздаљине веће од 6о метара шутем из своје магичне ноге, лансирао је два разорна пријектила која су уништила гол Самое што је било све у првом полувремену.

У другом делу меча рагбисти с прелепих пацифичких острва потпуно су затворили Јужноафриканце који у следећих 40 минута нису постигли ни један поен.

Страховитом одбраном, играном на крв и нож, разоружали су светске шампионе. Не само да су онеспособили напад једне од најквалитетнијих репрезентације него су их натерали у дефанзиву. Поново су стварали прилике за постизање поена али опет су у кључним моментима правили грешке или казне.

ЏОРЏ САУВЕРС ПОСТИЖЕ ЈЕДИНИ ЕСЕЈ ЗА САМОУ
ЏОРЏ САУВЕРС ПОСТИЖЕ ЈЕДИНИ ЕСЕЈ ЗА САМОУ

У једној од таквих ситуација испред есеја Јужне Африке коначно су успели да повежу конце, однсоно пар квалитетних фаза. Отвараџ Туси Писи бацио је поп пас на унутра на који је натрчао Џорџ Стауверс. У том тренутку није било силе да спречи чепа треће линије мела Самое који ће после Светскох првенства бранити боје Оспрејса да поентира. Нажалост по Самоу, шут за додатна два поена Тусија Писија био је непрецизан као и Морне Стејна који промашио казну, први шут из постоља на Мондијалу, не дуго после Писија.

Када се учинило да ће Самоанци задати завршне ударце Спрингбоксима поново је недисциплина острвљана који су дивним чудом у досадашњем току Светског првенства били мирни, дошла до изражаја.

У наизглед безопасној ситуацији у раку, Хајнрих Брусову је десетак пута ударио Пола Вилијамса по рукама којима га је држао за дрес и шорц док је лежао на земљи и тиме спречио теријера Спрингбокса да учествује даље у акцијама.

БЕЗАЗЛЕНИ ДУЕЛ ХАЈНРИХА БРУСОВУА И ПОЛА ВИЛИЈАМСА
БЕЗАЗЛЕНИ ДУЕЛ ХАЈНРИХА БРУСОВУА И ПОЛА ВИЛИЈАМСА

Наравно, Вилијамс није могао да опрости дуг Брусову. Уставши, повукао га је за дрес с леђа и када се Хајнирх окренуо, више га је гурнуо него што га је ударио у лице и то не песницом већ отвореном шаком, после чега је крилни треће линије мелеа Фри Стејт Читаса, користећи се фудбалским триковима, пао као да га је погодио метак. На асистенцију помоћника и то је било довољно Најџелу Овенсу да покаже новопеченом аријеру Стад Франса црвени картон.

Чињеница да имају играча мање само је додатно разјарила Самоанце који су заиграли још жешће. При додавању Писија као Сеилали Мапасуи, Џон Смит који је заменио Бизмарка Ду Плесија на позицији талонера и преузео капитенску улогу од Виктора Матфилда, намерно је играо руком у напред и зарадио жути картон чиме су екипе оново биле бројчано изједначее обзиром да је до краја меча остало мање од десет минута.

И Самоа и Јужна Африка и у том периоду стварале су прилике али их нису искористиле. Меч је завршен резултатом 13:5 који је био на снази још од 51. Минута.

Јужна Африка је остала непоражена у групи Д и у четвртфиналу чека другопласирану екипу из групе Ц. Само је дефинитвно потврдила да више нису само симпатични острвљани са божанствених обала Пацифика који играју рагби већ да могу равноправно да се носе и боре са најјачим репрезентацијама света што су и доказали против светских шампиона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.