СПРИНГБОКСИ ОДБРАНИЛИ ТИТУЛУ СВЕТСКИХ ШАМПИОНА

ПОСТАЛИ ШАМПИОНИ СВЕТА РЕКОРДНИ, ЧЕТВРТИ ПУТ: Спрингбокси Стивен Китцоф (лево) и Питер Стеф Ду Тоит заустављају Шенона Фризела у продору. ФОТО: World Rugby/Getty Images
ПОСТАЛИ ШАМПИОНИ СВЕТА РЕКОРДНИ, ЧЕТВРТИ ПУТ: Спрингбокси Стивен Китцоф (лево) и Питер Стеф Ду Тоит заустављају Шенона Фризела у продору. ФОТО: World Rugby/Getty Images

У једном од најнеизвеснијих и најузбудљивијих финала у историји светских купова, у којем су Спрингбокси имали два жута картона а Ол блекси један жути и један црвени, Светски шампиони успели су да одбране титулу, освојивши рекордну четврту победом 12:11 (12:6) оствареном на стадиону Француска у Сен Денију против Новог Зеанда у финалу Мондијала 2023.

Свакако је пресудни тренутак утакмице био жути картон Сему Кејну који је касније преиначен у црвени чиме су од 28. минута Ол Блекси били са играчем мање. А имали су 14 репрезентативаца на ерену и од трећег до 13. минута када је и Шенон Фризел био на клупи за кажњене.

Вејн Барнс је покушао да се искупи у другом полувремену када је и Сију Колисија посао на клупу за кажњене на десет минута уз пријаву али је картон за веома сличан прекршај као и Сем Кејнов остао жут.

У трећем минуту дошло је до несрећног случаја у раку када је у покушају чишћења Шенон Фризел незгодно пао на ногу Мбонгени Мбонамбија због чега је талонер Јужне Африке морао ван игре као и крилни треће линије Новог Зеланда на десет минута јер му је Вејн Барнс показао жути картон.

Хандре Полард је прецизним ударцем из казне коју је згрешио Шенон Фризел довео Спрингбоксе у вођство.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА ФИНАЛА СВЕТСКОГ КУПА СА СТАДИОНА ФРАНЦУСКА У СЕН ДЕНИЈУ: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА ФИНАЛА СВЕТСКОГ КУПА СА СТАДИОНА ФРАНЦУСКА У СЕН ДЕНИЈУ: Јован Бајић

Отваач Јужне Африке који је Бејби Боксима донео титулу шампиона 2013. на Новом Зеланду на светском првенству за јуниоре, на исти је начин удвостручио је предност рагбиста са Црног континента у 13. пре повратка Шенона Фризела са клупе за кажњене у игру.

Ричи Мо` унга ју је преполовио предност такође казном на шта је Хандре Полард одговорио прецизним ударцем са 50 метара за ново вођство од шест поена разлике.

Таман када су Новозеланђани стабилизовали игру по повратку Шенона Фризела, у 28. минуту је капитен Ол Блекса Сем Кејн оставио саиграче на цедилу високо оборивши Џесија Крила остваривши контакт својим раменом и главом другог центра Јужне Африке. Енглески судија Вејн Барнс му је савим заслужено показао жути картон и ставио му пријаву.

У 34. минуту судије у ТВ студију су одлучиле да је прекршај Сема Кејна био за црвени картон, што му је и уручено чиме је Нови Зеланд остао са играчем мање до краја сусрета а Хандре Полард је увећао предност Јужне Африке још једном казном.

Ипак, колико – толику наду да Нови Зеанд може остати са противником у мечу оставио је Ричи Мо` унга казном којом је приближио своју екипу на шест поена разлике пред одлазак на одмор.

ЗАУСТАВЉЕНИ: центар Ол Блекса Реико Иоане у продору против Спрингбокса. ФОТО: World Rugby/Getty Images
ЗАУСТАВЉЕНИ: центар Ол Блекса Реико Иоане у продору против Спрингбокса. ФОТО: World Rugby/Getty Images

Почетком другог полувремна, тачније у 46. минуту сачекавши да доскочи Арди Савеа који је ухватио високу лопту, Сија Колиси је прилком обарања чепа треће линије главом ударио у главу противника због чега је и он послат на клупу за кажњене уз пријаву. Накнадно, тачније, после осам минута, потврђен је жути карон капитену Јужне Африке за прекршај за који је капитен Новог Зеланда добио црвени.

У 54. минуту Ерон Смит је постигао есеј који му је наместио Ричи Мо` унга изигравши целу одбану Јужне Африке али је Вејн Барнс на асистенцију колеге у ТВ студију Тома Фолија поништио полагање демије Ол Блекса. Оправдање је било да је у ауту Ебен Етцебет избио лопту из руке Скоту Барету која је испала Ардију Савеи и досудио казну против Спрингбокса – тотално лудило!

Оно што није успело Ерону Смиту јесте Баудену Барету. Џори Барет је дугим додавањем упослио Марка Телеу који је направио хаос у редовима Спрингбокса. Приликом обарања, крилу је испала лопта али уназад пре него што је одскочила унапред. Покупио је Бауден Барет и бацио се у есеј чиме је приближио Ол Блексе на свега један поен заостатка. Ричи Мо` унга је имао трансформацију и шансу да доведе момке у црном први пут на мечу у предност али је ударац на стативе био непрецизан.

У 73.  минуту приликом акције Новог Зеланда Чеслин Колбе је намерно играо лоптом унапред што није промакло судијском тиму који му је показао жути картон. Џорди Барет је имао шут за победу али је био непрецизан са 50 метара.

Спрингбокси су одолели невероватним напорима Ол Блекса да направе преокрет. Одбранили су титулу Светских шампиона освјену пре четири године у Јапану, поставши четврти, рекордни пут шампиони света.

НОВИ ЗЕЛАНД – ЈУЖНА АФРИКА 11:12 (6:12)

Стадион Француска у Сен Денију

Гледалаца: 80065

Главни судија: Вејн Барнс (Енглеска)

Помоћници: Карл Диксон (Енглеска), Метју Карли (Енглеска)

Судија у ТВ студију: Том Фоли (Енглеска)

НОВИ ЗЕЛАНД: Итан Де Грут, Коди Тејлор, Тарел Ломакс, Броди Реталик, Скот Барет, Шенон Фризел, Сем Кејн, Арди Савеа, Ерон Смит, Ричи Мо` унга, Марк Телеа, Џорди Барет, Реико Иоане, Вил Џордан, Бауден Барет

Самисони Таукеи` ахо, Тамаити Вилијамс, Непо Лаулала, Семјуел Вајтлок, Далтон Папали` и, Финли Кристи, Демијен Мек Кензи, Ентон Ленарт Браун

ЕСЕЈИ: Бауден Барет (58`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Ричи Мо` унга (17, 38`)

ГОЛОВИ ИЗ ШУТА ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ: Шенон Фризел (3`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: Сем Кејн (28`)

ЈУЖНА АФРИКА: Стивен Китцоф, Мбонгени Мбонамби, Френсис Мелхербе, Ебен Ецебет, Франко Мосерт, Сија Колиси, Питер Стеф Ду Тоит, Дуан Вермулен, Фаф Де Клерк, Хандре Полард, Чеслин Колбе, Дамиан Де Аљенде, Џеси Криел, Курт Ли Арендсе, Дамиан Вилиемсе

Деон Фури, Окс Нче, Тревор Њакане, Жан Клајн, Ар Џи Снјман, Квага Смит, Јаспер Висе, Вили Ле Ру

ЕСЕЈИ:

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Хандре Полард (3`, 13`, 19`, 34`)

ГОЛОВИ ИЗ ШУТА ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ: Сија Колиси (46`), Џеслин Колбе (73`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.