СУДАР ХЕМИСФЕРА, ТРЕЋИ ДЕО

ЦЕНТАР ОЛ БЛЕКСА У АКЦИЈИ: Сони Бил Вилијамс
ЦЕНТАР ОЛ БЛЕКСА У АКЦИЈИ: Сони Бил Вилијамс

Јесењи тест мечеви сутра се настављају се утакмицама четвртог кола. У центру пажње биће дуел Енглеске и Аустралије на Твикенхему односно Велса и Јужне Африке на стадиону Миленијум. Ништа мање интересантно неће бити ни на Марејфилду где ће Шкоти угостити Нови Зеланд. У ова три сусрета јужњаци важе за фаворите док север своју шансу вреба у окршају Француске и Фиџија и Ирске и Самое.

Увод у тест мечеве биле су утакмице у којима су Сараценси савладали Сједињене Америчке Државе са 20:6, Конечт Самоу 26:22 и Аустралија Лестер Тајгерсе 26:15. Ови сусрети послужили су селекторима да испробају неке момке који до сада и за сада нису добили праву прилику у националном дресу. Стога победе клубова против репрезентативаца не треба да забрињавају јер ове утакмице немају немају статус тест меча. „Прави“ окршаји на програму су сутра.

МЕЛЕЈЦИ ЕНГЛЕСКЕ НА ТРЕНИНГУ
МЕЛЕЈЦИ ЕНГЛЕСКЕ НА ТРЕНИНГУ

Енглези нису клонули духом после још једног, деветог узастопног пораза од Новог Зеланда прошлог викенда. Овога пута на храму рагбија, стадиону Твикенхем угостиће Аустралију, селекцију коју су савладали последњи пут када су укрстили копља. Управо тијумф изабраника Мартина Џонсона 21:20 у Сиднеју јуна ове године улива наду и поверење да и овога пута, на домаћем терену Црвене руже могу до победе.

Домаћини се уздају да ће пресудну превагу направити у мелеу који је са сада не решив проблем за Аустралију. Да Валабиси заиста имају проблема у скрамовима и отвореној игри мелеа потврдило се и у мечу против Велса који су „туристи“ решили у своју корист с 25:16. Можда ће додатну стабилност у том сегементу игре вратити талонер Стивен Мур који се враћа у тим после саниране повреде.

ТРЕНИНГ АУСТРАЛИЈЕ: Квејд Купер пред "бацање" паса
ТРЕНИНГ АУСТРАЛИЈЕ: Квејд Купер пред "бацање" паса

Енглези посебну пажњу треба да обрате на дијагоналу гостију где највећа опасност вреба од Куртлија Била, Друа Мичела, Адама Ешлија Купера и креатора игре Квејда Купера.

Светски шампиони после сусрета са Ирском који су добили 23:21 захваљујући промашеној трансформацији Ронана О` Гаре и ако су пред тај меч имали улогу аустајдера, на добром су путу да поново после 50 година турнеју по северу заврше Грен слемом, односно победама против свих противника.

РУШИ РЕКОРДЕ: Капитен Спрингбокса Виктор Матфилд
РУШИ РЕКОРДЕ: Капитен Спрингбокса Виктор Матфилд

Сходно томе Питер Де Вилијерс, главни стратег Јужне Африке је за окршај против Велса у тим позвао Френсиса Стејна чиме су наизглед, све размерице између селектора и „лансера ракета“ отклоњене. Капитен Виктор Матфил против Змајева одиграће 93. меч за Спрингбоксе чиме ће постати играч с највише утакмица у зелено-златном дресу.

Велшани су само једном до сада успели да савладају Јужну Африку. Пре 11 година Змајеви су победили рагбисте с Црног континента 29:19 на стадиону Миленијум чији ће кров за разлику од претходног сустера у коме је Аустралија била боља од домаћина остати затворен.

ВЕЛШКИ ЛОМУ: Џорџ Норд
ВЕЛШКИ ЛОМУ: Џорџ Норд

Новозеланђанина на клупи Велса Ворена Гетланда обрадовала је вест да поново може да рачуна на аријера Ли Брна, што значи да ће се Џејмс Хук вратити на омиљену позицију првог центра. За домаћине на десном крилу дебитоваће осамнаестогодишњи Џорџ Норд кога су новинари већ окарактерисали као велшког Џонаха Ломуа обзизром да је готово два метара висок, преко 105 килограма тежак и невероватно брз.

ТРЕНИНГ МЕЛЕА НОВОГ ЗЕЛАНДА
ТРЕНИНГ МЕЛЕА НОВОГ ЗЕЛАНДА

Пред сусрет Шкотске и Новог Зеланда готово увек се унапред зна победник. За 105 година колико траје ривалство, две стране су одиграле 27 утакмица од којих су Ол блекси 25 решили у своју корист а две су биле без победника. Шкоти су били најближе победи пре тачно 17 година када су ремизирали 15:15 и можда 18. јануара 1964. када је меч завршен резултатом 0:0.

Ништа другачије није ни пред 28 судар. Момци у црним дресовима су фаворити пред дуел који ће се одиграти на Марејфилду у Единбургу. Без обзира што се победа Ол блекса не доводи у питање Грахам Хенри извешће најјачи састав на терен све у циљу што боље припреме и уигравања тима који полако добија финални облик пред Светско првенство коме ће Нови Зеланд бити домаћин за мање од годину дана.

ФЕЛИПЕ КОНТЕПОМИ
ФЕЛИПЕ КОНТЕПОМИ

Стадион Бентегоди у Верони биће место дуела Италије и Аргентине. Велико ривалство влада између ове две селекције које играју сличан тип рагбија. И Азури и Пумаси гаје тврду игру мелеа док би гости могли да остваре предност у дијагонали коју ће предводити Филипе Контапоми.  Мигел Де Ачавал и Генаро Фесиа крилни треће линије једини су репрезентативци Аргентине који играју за домаће клубове.

Сурет Италије и Аргентине у граду Ромеа и Јулије биће први после 2008. Пре две године Пумаси су славили у Торину 22:14 док су Азури били бољи са 13:12 у Кордоби.

КАПИТЕН ФРАНЦУСКЕ: Иманол Харинодоки
КАПИТЕН ФРАНЦУСКЕ: Иманол Харинодоки

Француска ће сутра први пут ступити на сцену Јесењих тест мечева. Триколоре ће у Нанту против Фиџија као капитен предводити Иманол Харинодоки. Ово је једна од ретких прилика у којима репрезенатције са северне хемисфере важе за фаворите у дуелу против јужњака.

Исто важи за дуел Ирске и Самое који ће се одиграти на реновирано Ленсдаун роуду у Даблину.

РАСПОРЕД И РЕЗУЛТАТИ ДОСАДАШЊИХ УТАКМИЦА

29. септембар:

ЧИЛЕ – ТОНГА 30:32

ПРВА НЕДЕЉА

23. октобар:

РУСИЈА – АРГЕНТИНА ЈАГУАРС 20:40

ДРУГА НЕДЕЉА

30. октобар.

ЈАПАН – САМОА 10:13

АУСТРАЛИЈА – НОВИ ЗЕЛАНД 26:24

РУСИЈА – АРГЕНТИНА ЈАГУАРС 6:32

ТРЕЋА НЕДЕЉА

6. новембар:

ВЕЛС – АУСТРАЛИЈА 16:25

ЕНГЛЕСКА – НОВИ ЗЕЛАНД 16:26

ИРСКА – ЈУЖНА АФРИКА 21:23

ЈАПАН – РУСИЈА 75:3

БЕЛГИЈА – КАНАДА 12:43

ЧЕТВРТА НЕДЕЉА

9. новембар:

САРАЦЕНС – САД 20:6*

КОНАЧТ – САМОА 26:22*

ЛЕСТЕР ТАЈГЕРС – АУСТРАЛИЈА 15:26

13. новембар:

ИРСКА – САМОА

ЕНГЛЕСКА – АУСТРАЛИЈА

ВЕЛС – ФИЏИ

ШКОТСКА – НОВИ ЗЕЛАНД

ФРАНЦУСКА – ФИЏИ

ИТАЛИЈА – АРГЕНТИНА

ПОРТУГАЛИЈА – САД

ШПАНИЈА – КАНАДА

УРУГВАЈ – РУМУНИЈА (бараж квалификација за светско првенство)

ПЕТА НЕДЕЉА

16. новембар:

МАНСТЕР – АУСТРАЛИЈА*

19. новембар:

ИТАЛИЈА А – ТОНГА

ШКОТСКА А – САД

ВЕЛС – ФИЏИ

20. новембар:

ИТАЛИЈА – АУСТРАЛИЈА

ГРУЗИЈА – КАНАДА

ЕНГЛЕСКА – САМОА

ШКОТСКА – ЈУЖНА АФРИКА

ПОРТУГАЛИЈА – НАМИБИЈА

ИРСКА – НОВИ ЗЕЛАНД

ФРАНЦУСКА – АРГЕНТИНА

ШЕСТА НЕДЕЉА

26. новембар:

ФРАНЦУСКИ БАРБЕРИЈАНСИ – ТОНГА

27. новембар

ГРУЗИЈА – САД

ИТАЛИЈА – ФИЏИ

ЕНГЛЕСКА – ЈУЖНА АФРИКА

ШКОТСКА – САМОА

РУМУНИЈА – УРУГВАЈ (реванш утакмица баража квалификација за СП)

ФРАНЦУСКА – АУСТРАЛИЈА

ШПАНИЈА – НАМИБИЈА

ПОРТУГАЛИЈА – КАНАДА

28. новембар:

ИРСКА – АРГЕНТИНА

СЕДМА НЕДЕЉА

4. децембар:

БАРБЕРИЈАНС – ЈУЖНА АФРИКА

*утакмице без статуса тест меча

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.