ТЕСТ ОДЛУКЕ У ОКЛАНДУ

ИЗАЗОВ: Лавови стоје пред Хаком Ол блекса
ИЗАЗОВ: Лавови стоје пред Хаком Ол блекса

Терен стадиона Иден Парк у Окланду, биће поприште трећег, одлучујућег тест меча између Новог Зеланда и Британских и Ирских Лавова у којем ће капитен Керијан Рид одиграти јубиларну 100.  утакмицу у црном дресу али и где ће два пара браће Барет и Савеа имати шансу да заједно играју за Ол блексе.

Ипак, много важнији улог могу да уграбе Лавови, а то је тријумф у серији, нешто што најбољи рагбисти Енглеске, Велса, Ирске и Шкотске нису учинили на тлу Новог Зеланда од 1971. а то је освајање серије изнад које је по важности и престижу само светски куп.

Туристи су дошли на Аотеару пре више од месец дана и тада им нису даване велике шансе. Не само да је предвиђано да ће изгубити сва три теста, него да неће победити ни једну утакмицу. Прву су једва добили 13:7 против Нововозеландски Барберијенса, екипе састављене од играча који су полу аматери.

Другу утакмицу против Блузса, најлошије новозеландске Супер рагби франшизе годинама у назад, изгубили су 22:16 и учинило се да ће се прогнозе о неуспеху Лајонса остварују.

Међутим, лагано су почели да дижу форму. Нанели су први пораз Крусејдерсима у сезини 12:3, да би тесно изгубили 23:22 три дана касније у Данидену од Хајлендерса. Са две добре игре Лавови су добили на самопоуздању пред први тест. Славили су против Маори Ол блекса 32:10 у Роторуи и Чифса 34:6 у Хамилтону али су поклекли у првом тесту у Окалнду који су изгубили 30:15.

У другом тест мечу, који је виђен као победа Новог Зеланда и освајање серије, у многоме им је помогло глупост Сонија Бил Вилијамса. Црвени картон је омогућио Лајонсима да надокнаде заостатак 18:9 и да на крају славе 24:21 чиме су одржали наде за освајање серије у животу.

Повреда Рајана Кротија, потрес мозга Бена Смита и Ваисакеа Нахолоа као и болест Реикеа Иоанеа приморали стручни штаб Ол блекса да комбинује у дијагонали па су у репрезентацију поново позвани Џулијен Савеа и Малакаи Фекитоа док  ће Нгани Лаумапе и Џорди Барет први пут започети меч у стартној постави Новог Зеланда.

Утакмица по много свему обећава да ће бити посебна. У случају тријумфа гостију, Британски и Ирски Лавови ће освојити серију на Новом Зеланду први пут после 46. година, али и наставити тријумфални низ обзиром да су и пре четири лета освојили серију у Аустралији.

Наравно, поред снаге и квалитета светских шампиона и шампиона Рагби првенства, односно Првенства четири нације, треба имати на уму да ће Лавови играти и против традиције Иден парка. Спортско здање у Окланду је права тврђава Ол блекса где нису изгубили пуне 24. године.

Ипак, рекорди и су да се руше, дефинитвно ће се и у то уздати пулени Ворена Гетланда не би ли се уздигнутих чела вратили у Европу.

С друге стране, не толико такмичарског карактера, интересантан је податак да овај тим Ол блекса може постати занимљив и по броју браће на терену. Обзиром да су међу првих 15 Бауден и Џорди, у у случају уласка Скота Нови Зеланд ће имати тројицу Барета на терену а ако Џулијен остане на игралишту у тренутку уласка Ардија, ни Савеа лоза неће много заостајати за Баретовима.

Керијан Рид ће имати част да се придружи седморици величанствених, Ричију Мек Коуву, Кевину Меаламуу, Данијелу Картеру, Милсу Милиаини, Тонију Вудкоку и Ма` аи Нонуу обзиром да ће одиграти јубиларни 100. меч у дресу Новог Зеланда. Уједно, трећи тетс против Лајонса биће му 25. као капитен репрезентације.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.