ХАЈЛЕНДЕРСИ УБЕДЉИВИ ПРОТИВ МОАНЕ

УЗЕЛИ И БОНУС БОД: други центар Брђана Фетули Паеа постиже четврти од седам есеја своје екипе. ФОТО: PhotoSport
УЗЕЛИ И БОНУС БОД: други центар Брђана Фетули Паеа постиже четврти од седам есеја своје екипе. ФОТО: PhotoSport

Нема сумње да су рагбисти Моане Пасифике биле наоштрени да пред усвојеном домаћом публиком стадиона Маунт Смарт у Окланду савладају Хајлендерсе али је квалитет и боља уиграност била на страни гостију који су славили 45:17 (19:17) у уводном мечу шестог кола Супер рагби Пацифика.

Не може се победити меч у такмичењу попут Супер рагби Пацифика ако се не уради домаћи задатак. Ако не читају, односно не препознају позиви за поједине сопствене акције, ако губите лопте на сопствена убацивања у аут и ксрам на пет метара од есеја и поготово ако се промашују обарања. При том ако су ваши играчи више фокусирани на то да се побију са противником на терену уместо да га технички, тактички, стратешки надиграју, победа за Моану Пасифику је далеко ове године.

Имали су домаћини прилику да поведу на мечу већ у трећем минуту из казне скривљене одмах после почетног ударца али је Линколн Мек Клучи  промашио гол.

Ипак, отварач Пасифике је поправио грешку три минута касније после есеја капитена Соломонеа Фунакија из трансформације за вођство 7:0 што је наговестило да ће можда ипак остварити првупобеду у сезони.

Није славље Моане дуго трајало.

Одмах по почетном ударцу, Хајледнерси су дошли до лопте и поентирали преко Парипари Паркинсона. Срећом по домаће, Сем Гилберт је промашио чиме је остало 7:5.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА МАУНТ СМАРТ СТАДИОНА У ОКЛАНДУ: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА МАУНТ СМАРТ СТАДИОНА У ОКЛАНДУ: Јован Бајић

До предности су Брђани стигли у 18. минуту после одлично извдене акције до краја леве стране терена где је положио Сем Глберт. Овог пута аријер Хајлендерса је био прецизан за додатна два поена.

Нови прекрет направили су рагбисти Моане претварањем Линколна Мек Клучија после есеја Левија Аумуе али ни ово славље Пасифике није дуго трајало, односно, трајало је само до новог напада Брђана. Хју Рентон је положио а Сем Гилберт претворио за 19:14.

Последњу реч у пвом полувремену имао је Линколн Мек Клучи успешним уарцем из казне на гол чиме умањио предност Брђана на два разлике.

Гости су повећали вођство преко Фетули Паее есејем и трансформацијом Сема Гранта у 54. минуту.

Моана Пасифика имала је најмање две стопостотне шансе да се приближе противнику али су их прокоцкали. У скраму на пет метара од противничког есеја на сопствено убацивање направили су казну. Недуго потом, у ауту, опет на пет метара од есеја ривала, опет на сопствено убацивање Пасификани губе лопту.

Казна је убрзо уследила у виду два претворена есеја. Првог, односно петог на мечу стрелац је био Мозес Даваи а другог, тачније шестог Марино Микаеле Ту` у. Прецизност из трансформација после првог поокушаја није губио Сем Гиберт и за трен ока Хајлендерси су се одлепили на 17:40.

Печат убедљиве победе Брђана био је одличан соло продор Томаса Умаге Јенсена који је прихавтио оф лоут Шона Витија, прошао тројицу противника кроз простор 22 метара и положио у претпоследњем минуту утакмице. После звука сирене Сем Гиберт је промашио гол из претварња чиме је остало 17:45.

МОАНА ПАСИФИКА – ХАЈЛЕНДЕРС (17:19)

Стадион Маунт Смарт у Окланду

Гледалаца: 2.000

Главни судија: Бен О` Кифи

Помоћници: Сту Куран, Џексон Хеншо

Судија у ТВ студију: Шејм Мек Дермот

МОАНА ПАСИФИКА: Езекиел Линденмут, Самиуела Моли, Суетена Асомуа, Мајк Кари, Сем Слејд, Мирикл Фаи` илаги, Аламанда Мотуга, Соломоне Фунаки, Ереатара Енари, Линколн Мек Клути, Нериа Фомаи, ДениТоала, Леви Аумуа, Тимоци Таватаванаваи, Вил Хавили

Лутеру Толаи, Абрахам Поле, Џое Апикотоа, Мајк Мек Ки, Џона Мау` у, Ману Паеа, Д` Анђело Леуила, Фине Иниси

ЕСЕЈИ: Соломоне Фунаки (6`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Линколн Мек Клутчи (7`, 23`)

КАЗНЕ: Линколн Мек Клутчи (38`, 23`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ХАЛЕНДЕРС: Итан Де Грут, Лени Аписаи, Џермеин Еинсли, Парипари Паркинсон, Вил Такер, Шон Вити, Били Хармон, Хју Рентон, Ерон Смит, Мич Хант, Џона Лоу, Томас Умага Јенсен, Фетули Паеа, Мозес Даваи, Сем Гилберт

Ендру Макалио, Дениел Леинарт Браун, Саула Мау, Макс Хикс, Шенон Фризел, Фолау Факатава, Кем Милар, Марино Микаеле Ту` у

ЕСЕЈИ: Пари Пари Паркинсон (9`), Сем Гиберт (17`), Хју Рентон (26`), Фетули Паеа (52`),  Мозес Даваи (65`), Марино Микаеле Ту` у (68`), Томас Умага Јенсен (79`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Сем Гиберт (18`, 27`, 54`, 66`, 69`)

КАЗНЕ:

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.